Michal Šimečka a Robert Fico. FOTO: TASR/Koláž HN
StoryEditor

Prieskum AKO: Progresívne Slovensko sa doťahuje na Smer, okrem Bratislavy by vyhralo ešte v jednom kraji

16.11.2023, 22:22

Agentúra AKO prvýkrát po voľbách vypracovala prieskum politických preferencií.

Od parlamentných volieb prešlo jeden a pol mesiaca a na čele politických preferencií nedošlo k výraznejším posunom.

Najsilnejšou stranou ostáva koaličný Smer-SD, ktorý by podľa prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane (TV JOJ) volilo 24 percent respondentov. Strana Roberta Fica zaznamenala oproti voľbám mierny nárast preferencií. Agentúra zberala dáta od 7. do 14. novembra

Na druhom mieste sa v prieskume umiestnilo opozičné hnutie Progresívne Slovensko so ziskom 20,1 percenta hlasov. Oproti voľbám si progresívci pripísali vyše dva percentuálne body a priblížili sa k Smeru.

Nasleduje Hlas-SD, ktorý podporuje 15,4 percenta respondentov, len o niečo viac ako získala strana vo voľbách.

Strany na "medailových" pozíciách si držia priepastný rozdiel pred zvyškom politického spektra.

image

Novembrový prieskum politických preferencií. Zdroj: Agentúra AKO pre reláciu Na hrane 

Na štvrtom mieste sa umiestnilo Kresťanskodemokratické hnutie (6,9 percenta) a tesne za ním koalícia Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí.

Nový názov si stále neosvojili všetci sympatizanti subjektu Igora Matoviča. Časť z nich sa stále hlásila k OĽANO. V prieskume sa obe skupiny spočítali, koalíciu Slovensko by tak volilo 6,6 percenta respondentov. Oproti voľbám ide o mínus 2,3 percentuálneho bodu, teda o najväčší pokles spomedzi všetkých strán.

Do parlamentu by sa ešte dostali SaS a Slovenská národná strana, ktorá je najmenším členom koalície.

Tesne pod päťpercentnou hranicou zvoliteľnosti by ostala Republika a Aliancia.

Rozdelenie mandátov

Ako sa výsledky prieskumu premietli do rozdelenia síl v parlamente? Agentúra AKO prepočítala výsledky v prípade, že by Matovičovo hnutie Slovensko kandidovalo ako koalícia alebo ako strana. 

image

Rozdelenie mandátov, ak by hnutie Slovensko kandidovalo ako koalícia. Zdroj: AKO pre reláciu Na hrane

Pri prvej alternatíve by sa Slovensko do parlamentu nedostalo a väčšinu by v zákonodarnom zbore mohol vytvoriť iba Smer s Hlasom - spolu by mali 77 poslancov. Ak by presvedčili ešte KDH, tak by mali spolu presne ústavnú väčšinu. V aktuálnej zostave s národniarmi by získali navyše 10 poslancov.

Pre súčasnú koalíciu to vyzerá dobre aj pri druhej možnosti - ak by sa Matovič a spol. do parlamentu dostali. V parlamente by Smer, Hlas a SNS mali 80 mandátov, teda o jeden viac ako momentálne. 

image

Zdroj: Agentúra AKO pre reláciu Na hrane

Pohľad do regiónov

Strana premiéra Fica dominuje aj pri pohľade na preferencie v jednotlivých krajoch Slovenska. Smer by podľa prieskumu AKO zvíťazil v piatich z ôsmich krajov - v Trnavskom, Nitrianskom, Žilinskom, Košickom a Prešovskom.

V Banskobystrickom kraji by získal rovnaký počet hlasov ako koaličný partner Hlas. V Bratislavskom a v Trenčianskom kraji by zvíťazilo Progresívne Slovensko.

V okolí hlavného mesta dominovali progresívci aj vo voľbách, ale výsledok v Trenčianskom kraji je prekvapením. Vo voľbách tam dominoval Smer s náskokom takmer 13 percentuálnych bodov pred PS.

image

Zdroj: Agentúra AKO pre reláciu Na hrane 

image

Zdroj: Agentúra AKO pre reláciu Na hrane

01 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS 02 - Modified: 2024-04-26 16:30:00 - Feat.: - Title: Ako sa stranám splnili tajné sny 03 - Modified: 2024-03-19 17:17:06 - Feat.: - Title: Prieskum AKO: Víťazom volieb by sa stal Pellegrini, Korčoka by porazil aj v druhom kole 04 - Modified: 2024-02-15 21:15:00 - Feat.: - Title: Prieskum: Progresívne Slovensko sa postupne doťahuje na Smer, Republika je mimo parlamentu 05 - Modified: 2023-12-14 21:35:00 - Feat.: - Title: Prieskum AKO: Progresívne Slovensko od volieb posilňuje a dobieha Smer, rastú všetky opozičné strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 11:32