Logo Slovnaftu v Bratislave. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Nové Slovnaft centrum na energetické zhodnotenie odpadu zvládne zhodnotiť aj staré priemyselné skládky

04.12.2023, 14:00
Autor:
TASRTASR

Centrum dokáže zhodnotiť aj ťažko spracovateľný odpad, napríklad pri výrobe automobilov či čistení odpadových vôd mestských čistiarní.

Centrum na energetické zhodnotenie odpadu (CEZO), ktoré má vzniknúť v areáli bratislavskej rafinérie Slovnaft, bude schopné energeticky zhodnotiť aj viaceré známe staré priemyselné skládky. "V prípade dohody s kompetentnými orgánmi bude možné pomôcť aj s riešením starých environmentálnych záťaží v podobe rôznych skládok z okolia Bratislavy a potenciálne aj regiónov Slovenska," povedal hovorca rafinérie Anton Molnár.

Zariadenie dokáže podľa hovorcu zhodnotiť odpad približne v objeme 300-tisíc ton ročne. "Viac ako dve tretiny bude tvoriť štandardný zmesový komunálny odpad. Menej ako jednu tretinu ťažko spracovateľný priemyselný odpad, v rámci ktorého sa bude spracovávať aj odpad zo Slovnaftu," uviedol Molnár. Dokáže zhodnotiť aj ťažko spracovateľný odpad, napríklad pri výrobe automobilov či čistení odpadových vôd mestských čistiarní.

Podotkol, že spoločnosť už prevádzkuje spaľovňu kalov, ktorú by nové centrum malo nahradiť. Pozostávať by malo z dvoch celkov - z prevádzky na dotrieďovanie vybraných zložiek komunálneho odpadu a zo samotného zariadenia na energetické zhodnocovanie odpadu.

image

V Bratislave má vzniknúť najväčšia spaľovňa. Zvážať sa tam majú smeti z celého západného Slovenska

"CEZO bude vyrábať teplo a elektrickú energiu pre potreby Slovnaftu, rovnako je možnosť zásobovať teplom aj mesto Bratislava," ozrejmil Molnár s tým, že príspevkom centra je znižovanie závislosti na fosílnych zdrojoch, ako aj znižovania emisií CO2.

Investícia je podľa jeho slov súčasťou stratégie Shape Tomorrow 2030+ v oblasti cirkulárnej ekonomiky. "Odpad v súčasnosti vnímame ako vhodnú surovinu, ktorá v budúcnosti môže nahradiť dovoz a spracovávanie fosílnych zdrojov, čím by sa znížila závislosť Slovenska na iných krajinách," doplnil hovorca.

Tiež podotkol, že centrum bude vyrábať teplo a elektrickú energiu, čo má prispieť k väčšej stabilite a spoľahlivosti na strane ponuky na trhu s energiami a zároveň zväčší celkovú tvorbu elektrickej energie.

Nové zariadenie by sa malo nachádzať v blízkosti zariadenia na energetické využitie odpadu, ktoré prevádzkuje bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO). Podľa Molnára CEZO nebude jeho konkurentom. "Práve naopak, bude vhodne dopĺňať jeho činnosť, keďže bude spracovávať odpady, ktoré OLO nevie zhodnotiť," doplnil. Jeho kapacitu bude dopĺňať aj v prípade výpadkov či opráv. "Zberová oblasť bude zahŕňať širšie územie, ako má teraz OLO," uzavrel.

Investičné náklady nového CEZO sa odhadujú približne na 200 miliónov eur. Výstavba by sa mala spustiť o dva roky. Plánovaná investícia má priniesť aj 40 pracovných miest.

01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN) 04 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 05 - Modified: 2024-03-20 11:15:36 - Feat.: - Title: Udalosti v Amerike a Rusku sa prejavili na slovenských pumpách. Benzín prelomil niekoľkomesačné maximum
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 22:47