Robert Kaliňák, Robert Fico a Tibor Gašpar. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Fico trvá na zrýchlenom zrušení špeciálnej prokuratúry po obvinení Gašpara, Lipšicov úrad argumenty odmieta

10.12.2023, 12:26
Autor:
TASRTASR

Čo sa týka obvinenia Tibora Gašpara, Robert Fico poznamenal, že o skutkoch, ktoré sa mu kladú za vinu, mal vypovedať jeden spolupracujúci obvinený už dávnejšie.

Premiér a líder Smeru-SD Robert Fico trvá na zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry aj  dôvodnosti skráteného legislatívneho konania. Vyhlásil to na tlačovej konferencii, kde kritizoval, že informácie o vznesení obvinenia poslancovi Národnej rady Tiborovi Gašparovi (Smer-SD) mali prvé médiá. Úrad sa voči jeho tvrdeniam ohradil. Trvá na zákonnosti konaní. Odmieta tiež, že mali uznesenie o vznesení obvinenia k dispozícii neoprávnené osoby. 

"Nemôže mať takáto inštitúcia porušujúca ľudské práva miesto v slovenskom trestnoprávnom systéme," vyhlásil Fico s tým, že sú potrebné funknčné orgány činné v trestnom konaní. V Národnej kriminálnej agentúre a na ÚŠP podľa neho existovala a ešte stále pôsobí skupina "angažovaných" vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorých úlohou bola likvidácia bývalej politickej opozície.

image

Polícia obvinila Tibora Gašpara za prečin porušovania dôvernosti ústneho prejavu

Zopakoval, že zákony umožňujú navrhnúť skrátené legislatívne konanie, aj ak sú ohrozené základné slobody a ľudské práva. Odmieta účelovosť zmeny Trestného zákona v prospech niektorých osôb.

Čo sa týka obvinenia Gašpara, Fico poznamenal, že o skutkoch, ktoré sa mu kladú za vinu, mal vypovedať jeden spolupracujúci obvinený už dávnejšie. Pripomenul, že medzitým bol Gašpar aj vo väzbe a pýta sa, prečo sa nekonalo skôr. Gašpar rovnako tvrdí, že obvinenie je založené na výpovedi jedného kajúcnika, tvrdí, že uznesenie mu ešte nedoručili. Pýta sa, či je toto elitná práca elitných vyšetrovateľov a prokurátorov na ÚŠP. Hovorí aj o znemožňovaní využívania opravných prostriedkov. Jeho advokát Marek Para doplnil, že aktuálne sa prešetruje aj podozrenie voči prokurátorom za to, že neoprávnene poskytli výhody jednému zo spolupracujúcich obvinených.

ÚŠP vysvetlil, že na základe otázok médií len poskytol informáciu o vznesení obvinenia bez akejkoľvek špecifikácie skutku a mien, len s iniciálkami. Zdôraznil tiež, že skutkový stav v danej veci nie je založený len na svedeckých výpovediach, ale aj na ďalších objektívnych dôkazoch. Poznamenal tiež, že po doručení uznesenia o vznesení obvinenia ho môžu obvinené osoby zverejniť, aby si mohla verejnosť urobiť vlastný názor. 

"Nikdy nebolo v rámci procesných rozhodnutí Policajného zboru pod dozorom ÚŠP, ako aj v rámci rozhodnutí ÚŠP relevantné, o akú osobu sa jedná, prípadne akú verejnú funkciu zastáva. Pred zákonom sú si všetci rovní, a to aj v prípade, že by sa malo jednať o poslanca NR SR," podotkol úrad. Pripomenul, že v tomto prípade boli obvinení aj Norbert B. a Ľudovít M., a to aj za korupčné trestné činy.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 04 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 05 - Modified: 2024-04-25 13:02:01 - Feat.: - Title: Konanie Fica vykazuje podľa Remišovej známky zastrašovania súdnej moci
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:40