Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Súd dal za pravdu rezortu vnútra. Čurilla a jeho kolega zostávajú mimo služby

06.02.2024, 11:46
06.02.2024, 12:47
Autor:
prutprutTASRTASR

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po nástupe do funkcie dočasne pozbavil výkonu služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov.

Krajský súd v Bratislave potvrdil zamietnutie návrhu na neodkladné opatrenie v prípade policajta Róberta Magulu, ktorý bol postavený mimo služby. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra s tým, že voči tomuto rozhodnutiu nie je prípustný riadny opravný prostriedok.

Podľa ministerstva vnútra senát rozhodol jednohlasne 3:0. Odvolací súd zamietol návrh, ktorým sa policajt chcel domôcť zmeny. Podľa Denníka N a SME sa rozsudok týka aj vyšetrovateľa Jána Čurillu.

„Potvrdilo sa to, že od začiatku sme konali v súlade so zákonom. A reči o tom, že som porušil zákon, boli klamstvom. Nebudem vyzývať opozíciu, aby sa mi verejne ospravedlnila, aj keď tu máme dve právoplatné rozhodnutia, že sme ako rezort vnútra konali v súlade so zákonom,“ komentoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok rozhodnutie Krajského súdu ohľadne čurillovcov po rokovaní vlády.

Kritika mediálnej pozornosti

Policajtom je počas postavenia mimo službu mzda krátená a pracovať nemôžu. Pre nich a ich rodiny vznikla zbierka, z ktorej si vynahradili ušlú časť mzdy. Ostatné financie pošlú na dobročinné účely. 

image

Vyšetrovateľ Čurilla neuspel na súde, jeho advokát rozhodnutie rešpektuje

„Uvedené znamená, že ministerstvo vnútra v danom prípade postupovalo v súlade so zákonom o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru a na nariadenie neodkladného opatrenia nie sú splnené podmienky vyžadované zákonom. Voči tomuto rozhodnutiu nie je prípustný riadny opravný prostriedok,“ informuje rezort vnútra.

Ministerstvo kritizuje mediálnu pozornosť, ktorej sa prípadu dostalo. Opozícia rozhodnutie Šutaja Eštoka o postavení čurillovcov mimo službu kritizuje aj na protivládnych protestoch a vidí ho ako mocenské.

Advokát policajtov Peter Kubina si dnes prevzal obe súdne rozhodnutia. „Po oboznámení sa s nimi konštatujem, že ich samozrejme rešpektujeme, ale nemôžeme s nimi súhlasiť,“ vyjadril sa na sociálnej sieti.

Proti rozsudku chce Kubina podať dovolanie. „Toto dovolanie bude odôvodnené porušením práva na spravodlivý proces, konkrétne vo forme odopretia súdnej ochrany,“ spresnil. Dodal, že oba prípady riešil rovnaký odvolací senát.

Podozrenie zo spáchania trestného činu

„Argumentácia trestne stíhaných vyšetrovateľov a ich advokáta, ktorú veľmi ochotne prevzali aj média sa ukázala ako predčasná a účelová,“ vyjadril sa rezort. 

image

Zurian bez povinného detektora lži? Ministerstvo nepovedalo, či šéf policajnej inšpekcie absolvoval polygraf

Senát krajského súdu svojím rozhodnutím z 25. januára potvrdil predošlé uznesenie Mestského súdu Bratislava IV. "Veríme, že aj v ostatných obdobných prípadoch budú rozhodnutia v prospech rezortu vnútra a bude zachovaný princíp právnej istoty," dodali z rezortu vnútra.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) po nástupe do funkcie dočasne pozbavil výkonu služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odôvodnil to podozrením zo spáchania trestného činu. Keďže mali policajti status chráneného oznamovateľa, podľa Úradu na ochranu oznamovateľov sa mal minister najprv obrátiť na nich.

01 - Modified: 2024-01-25 20:01:50 - Feat.: 1 - Title: "Stiahnite to, inak bude neskoro." Protestuje sa doma aj v zahraničí, ľudia vyšli do ulíc v 29 mestách 02 - Modified: 2024-01-18 13:21:51 - Feat.: 1 - Title: Fico o prejave prezidentky: Čaputová sa postavila na stranu zločinu, vystúpila ako hovorkyňa opozície 03 - Modified: 2023-12-12 16:11:54 - Feat.: 1 - Title: Ozval sa Žilinka, Kolíková sa čuduje. Počkajme si na Ústavný súd, reagujú v Smere
01 - Modified: 2024-03-26 18:06:20 - Feat.: - Title: Krajský súd potvrdil zamietnutie neodkladných opatrení u ďalších čurillovcov 02 - Modified: 2023-12-18 17:38:36 - Feat.: - Title: Vládna zmena je devastačná. Javí sa, že je šitá na konkrétne prípady, kritizuje šéfka štátneho úradu 03 - Modified: 2023-12-11 18:38:24 - Feat.: - Title: Štátna tajomníčka o nevhodných výrokoch, neznáme majetky politikov a veto prezidentky (Brífing HN) 04 - Modified: 2023-12-06 12:18:53 - Feat.: - Title: Krajský súd potvrdil podmienku pre policajta, ktorý pri streľbe na auto usmrtil mladíka 05 - Modified: 2023-11-27 18:49:42 - Feat.: - Title: Komunikácia cez trestné oznámenia podkopáva dôveru vo verejné inštitúcie, hovorí Dlugošová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 10:00