Kolóna traktorov na Šancovej ulici v Bratislave počas celoslovenského protestu farmárov. FOTO: TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Veľký protest farmárov: V Bratislave prešli hlavnými ťahmi, uzavreli aj hraničný priechod do Česka

22.02.2024, 09:34
22.02.2024, 12:11
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Na cesty prvej, druhej a aj tretej triedy po celom Slovensku vyrazí vo štvrtok štyritisíc farmárov s vyše 2 200 kusmi poľnohospodárskej techniky.

Kolóna traktorov protestujúcich farmárov sa vo štvrtok zastavila pred Zastúpením Európskej komisie, kde Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora predniesla svoje požiadavky a odovzdala ich zastúpeniu.

Poľnohospodári odmietajú prísne environmentálne obmedzenia Európskej únie, rastúcu byrokraciu, uvoľnenie dovozu agrokomodít z tretích krajín, ale dožadujú sa aj urýchleného vyplatenia priamych podpôr.

"Poľnohospodári chcú vyrábať a nie byť úradníkmi," uviedol šéf komory Emil Macho.

Protesty poľnohospodárov komora vo štvrtok zorganizovala na celom Slovensku a podľa jej šéfa vyšlo do ulíc viac ako 2200 traktorov a 4000 poľnohospodárov.

"Robíme to v prvom rade kvôli občanom, kvôli nám, kvôli našim deťom, kvôli generácii, ktorá príde po nás, aby nielen Slovensko, ale celá Európa dokázala uživiť obyvateľstvo zdravými, kvalitnými potravinami," povedal Macho.

Farmári nesúhlasia s nariadeniami, ktorými EÚ obmedzuje používanie chemickej ochrany rastlín, no odmietajú napríklad aj nariadenie o povinnom ponechaní časti pôdy úhorom.

Pri dovoze agrokomodít im prekáža zrušenie obmedzení pri dovoze z Ukrajiny, no Macho pripomenul, že ide o širší problém, ktorý sa týka viacerých krajín.

"Keď si v Európe povieme, že nemôžeme chovať sliepky v klietkových chovoch, tak je úplne prirodzené, že európski poľnohospodári nemôžu konkurovať tretím krajinám," uviedol Macho. Poľnohospodári preto žiadajú, aby EÚ vyžadovala splnenie rovnakých podmienok aj od dovozcov z tretích krajín, napríklad aj z Južnej Ameriky.

Jednou z podstatných požiadaviek poľnohospodárov je, aby sa čím skôr vyplatili priame platby, ktoré po iné roky mali z veľkej časti na účtoch už v decembri.

"Žiadame našu národnú vládu a ministerstvo pôdohospodárstva, aby čo najskôr urobili všetko pre to, aby sa priame platby k poľnohospodárom dostali," zdôraznil Macho.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) v minulosti zodpovednosť za neskoršie vyplácanie priamych platieb prisúdil predchádzajúcim vedeniam rezortu, ktoré podľa neho zmenu poľnohospodárskej politiky nepripravili, ale naopak skomplikovali. "Jedna z požiadaviek je, že do budúcna systém vyplácania priamych platieb musí byť jednoduchší," dodal Macho.

Protesty farmárov v poslednom období zažíva celá Európa. Okrem problémov na úrovni národných legislatív poľnohospodári odmietajú spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ spojenú s byrokraciou a obmedzeniami.

Obmedzenia v MHD

Linky mestskej hromadnej dopravy v Bratislave číslo 44 a 47 smer Búdková premávajú pre protest poľnohospodárov odklonovou trasou. Dopravný podnik Bratislava (DPB) o tom informoval na webe. 

"Z dôvodu presunu poľnohospodárskej techniky je prerušená premávka trolejbusov cez Palisády a Mudroňovú smer Búdková," uviedol dopravný podnik. Linka 44 premáva za zastávkou Hodžovo námestie cez Štefánikovu, Pražskú a Hroboňovu. Linka 47 premáva medzi zastávkami Hodžovo námestie a Lovinského cez Štefánikovu, Pražskú a Hroboňovu.

Celoslovenský protest farmárov v Bratislave. Zdroj: TASR

Zablokované hranice

Ešte pred ohláseným začiatkom protestnej akcie o 10.00 h zastavili poľnohospodári premávku na hraničnom priechode Holíč. Pomaly idúce stroje komplikovali príchod do Hodonína už okolo 9:00, na hraniciach zastavili asi o pol hodiny neskôr a kolónu nebolo možné prejsť.

Niekoľko stoviek strojov zdobia väčšinou české a niekedy aj moravské vlajky. Niektorí poľnohospodári na traktory vylepili plagáty formátu A4 zhrňujúce dôvody protestu.

Po 10:15 sa traktory na hranici zoradili do troch radov, zo slovenskej strany ojedinele prechádzali osobné autá aj kamióny. Pred 10:30 sa na slovenskej strane postavili dva rady traktorov a úplne uzavreli prejazd cez hranicu aj z druhej strany.

 

01 - Modified: 2024-04-26 13:46:39 - Feat.: - Title: Novela zákona by farmárom mohla pomôcť s likvidáciou nežiadúcej vegetácie 02 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 03 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-30 10:34:43 - Feat.: - Title: Bezúročná pôžička do 100-tisíc eur. Poslanci schválili vládne záchranné koleso pre farmárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 13:31