Minister školstva Tomáš Drucker. FOTO: TASR/Pavol Zachar 
StoryEditor

Drucker chystá zmeny v maturitách. Ako by mohli vyzerať po novom?

06.03.2024, 10:19
Autor:
TASRTASR

Zámerom je zvýšenie medzinárodnej porovnateľnosti maturitných skúšok. Je to podľa rezortu školstva jeden z predpokladov zvyšovania kvality absolventov stredných škôl pre uplatnenie na trhu práce.

Rezort školstva plánuje zmeny v maturitnej skúške. Uvažuje aj o zavedení dvojúrovňovej maturity z niektorých predmetov. Uviedli to z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže. 

"V programovom vyhlásení vlády sú ako strednodobé priority plánované aj zmeny v maturitnej skúške, ktoré by kopírovali moderné trendy vo vzdelávaní a ciele kurikulárnej reformy," avizovali.

image

Rozbehli veľtrh, lákajú na tisícové štipendiá. Ako sa snažia naše vysoké školy získať maturantov?

V rámci týchto cieľov podľa ich slov premýšľajú aj zavedení dvojúrovňovej maturity z niektorých predmetov. 

Ako poznamenali, námety na zmeny prejdú konzultáciou a odbornou prípravou v rámci ministerstva. Budú tiež súčasťou odbornej diskusie so všetkými zainteresovanými subjektmi. 

Zámerom je zvýšenie medzinárodnej porovnateľnosti maturitných skúšok. Je to podľa rezortu školstva jeden z predpokladov zvyšovania kvality absolventov stredných škôl pre uplatnenie na trhu práce.

image

Pôjdeme cestou, ktorú razia na Západe? Drucker avizuje zmenu pri mobiloch na školách

Rovnako aj pre úspešné pokračovanie a ukončenie vysokoškolského štúdia či udržanie talentov na Slovensku.

Študentská rada stredných škôl navrhla, že maturitná skúška by sa mohla hodnotiť aj na základe dlhodobého prospechu študentov.

Uvítala by aj integrovanie otvorených úloh s dôrazom na kreatívne myslenie, realizovanie dlhodobej maturitnej práce či viacstupňovú maturitnú skúšku. 

01 - Modified: 2024-04-26 15:43:39 - Feat.: - Title: Národná banka testovala žiakov. Výsledky sú zlé, peniazom nerozumejú 02 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 03 - Modified: 2024-04-11 07:21:41 - Feat.: - Title: Šéf aliancie Forró rokoval s ministrom školstva Druckerom 04 - Modified: 2024-04-09 07:53:03 - Feat.: - Title: Druckerov rezort poskytne vysokým školám financie na bezpečnostné audity 05 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:49