Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD). FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

V desiatich okresoch vyhlásia od polnoci mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďov. Zasadnú krízové štáby

21.03.2024, 16:42
Autor:
TASRTASR

Nárast počtu konfliktných situácií medveďa s človekom je podľa ministerstva životného prostredia dôsledkom synantropizácie veľkého počtu jedincov v rizikových oblastiach.

Na území desiatich okresov z 13 v Banskobystrickom samosprávnom kraji vyhlásia od polnoci zo štvrtka na piatok mimoriadnu situáciu pre výskyt synantropných medveďov. Ide o okresy Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Lučenec, Rimavská Sobota, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Poltár.

Stane sa tak po štvrtkovom zasadnutí krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch. Potvrdil to prednosta Okresného úradu v Banskej Bystrici Juraj Džmura.

Uznesenie vlády

Ako Džmura vysvetlil, s prednostami z dotknutých okresov v BBSK, ktoré sa uvádzajú v uznesení vlády ako rizikové, sa dohodli, že počas štvrtka zasadnú jednotlivé krízové štáby a individuálne posúdia za svoje okresy, aká je u nich situácia.

Pribudol aj okres Poltár, ktorý sa v uznesení nespomína. Mimoriadnu situáciu vyhlási Okresný úrad v sídle kraja, a teda banskobystrický. Prednosta zdôraznil, že problém s výskytom synantropných medveďov prekračuje hranice okresov.

Krízový štáb na Okresnom úrade v Banskej Bystrici zasadal o 8:00 a zúčastnili sa na ňom riaditelia krajského a okresného riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, dvaja členovia Zásahového tímu pre medveďa hnedého Podpoľanie, ako aj pracovníci Okresného úradu z odborov krízového riadenia či životného prostredia. Členovia zásahového tímu potvrdili výskyt synantropných jedincov.

Cieľom vyhlásenia mimoriadnych situácií je podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) ochrana ľudí žijúcich v mestách.

Zvýšený výskyt

"Umožní nám to aj v rámci polície, aj zásahových tímov lepšie reagovať na zvýšený výskyt medveďa. Zásahové tímy budú posilnené, a tak chceme jasne ľuďom garantovať to, že štát je tu na to, aby ich chránil," povedal po stredajšom zasadnutí vlády šéf rezortu vnútra.

Nárast počtu konfliktných situácií medveďa s človekom je podľa ministerstva životného prostredia dôsledkom synantropizácie veľkého počtu jedincov v rizikových oblastiach.

"Rizikové oblasti sú určované na základe katastrálnych území, v ktorých v predchádzajúcom období najčastejšie dochádzalo k pravidelnému prieniku synantropných jedincov medveďa hnedého do intravilánu, prípadne do blízkosti ľudských sídiel v extraviláne," ozrejmilo v materiáli, o ktorom rokoval vládny kabinet.

V týchto okresoch má minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) podľa uznesenia vlády zabezpečiť posilnenie hliadkovej činnosti Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Šutaj Eštok má takisto zabezpečiť zvýšenie hliadkovej činnosti polície v dotknutých okresoch a potrebné materiálne vybavenie jednotlivých hliadok.

"V období mimoriadnej situácie budú vykonávané opatrenia na zamedzenie rizík ohrozenia obyvateľov medveďom hnedým, na zmiernenie následkov mimoriadnej situácie a minimalizovanie škôd," uviedol envirorezort.

01 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: 0 - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe 02 - Modified: 2024-03-21 14:31:00 - Feat.: 1 - Title: Vo viacerých okresoch vyhlásili mimoriadnu situáciu. Šutaj Eštok hovorí o ochrane ľudí v mestách pred medveďmi 03 - Modified: 2024-03-21 12:27:16 - Feat.: 1 - Title: Žilinka podal protest proti rozhodnutiu o odstrele medveďov v revíri Detva
01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-19 12:01:33 - Feat.: - Title: Dankov zálusk na vysokú funkciu nezodpovedá jeho výtlaku, Ficova historická bájka v Hlase nenadchla 03 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 04 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého 05 - Modified: 2024-04-04 15:14:56 - Feat.: - Title: Zásahový tím pre medveďa hnedého riešil cez Veľkú noc takmer 40 hlásení. Zviera spôsobilo škody
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:13