StoryEditor

Forró podporil Pellegriniho. Bolo by alibistické povedať, nech sa ľudia rozhodnú, musíme určiť smer, vyhlásil

27.03.2024, 14:15
27.03.2024, 17:40
Autor:
dušudušu
  • Krisztián Forró podporil do druhého kola prezidentských volieb Petra Pellegriniho.
  • Zdôrazňuje, že s Pellegrinim zdieľajú spoločné postoje v súvislosti s maďarskou komunitou na Slovensku, ale aj v kontexte vojny na Ukrajine.
  • Korčokove gestá voči Maďarom na Slovensku Forró označil za neúprimné. 

Predseda strany Aliancia – Szövetség a neúspešný prezidentský kandidát Krisztián Forró podporil v druhom kole prezidentských volieb Petra Pellegriniho.

„Som veľmi rád, že vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom sú čoraz lepšie,“ vyjadril sa a poukázal na to, že s Pellegrinim zdieľajú aj rovnaký pohľad na vojnu na Ukrajine.

Upresnil, že vyjadrenie podpory predsedovi NR SR je jeho osobným vyhlásením z pozície prezidentského adepta a nemožno ho vnímať ako deklaráciu celej strany. Na túto tému má však so svojimi straníckymi kolegami rokovať dnes večer, tým pádom nie je vylúčené, že lídrovi Hlasu vyjadrí podporu celá Aliancia.

„Bolo by alibistické povedať, nech sa ľudia sami rozhodnú, musíme určiť smer,“ zhrnul.

Člen predsedníctva strany Maďarská Aliancia sa cíti podvedený po tom, čo predseda Forró v prezidentských voľbách podporil v druhom kole kandidáta Petra Pellegriniho a zrušil rokovanie s Ivanom Korčokom. 

image

"Hazard so stranou." Forró podporil Pellegriniho bez diskusie, člen predsedníctva Aliancie sa cíti podvedený

"Dnes sme zostali nemilo zaskočení, až podvedení, keď sme sa dozvedeli, že končiaci predseda Maďarskej aliancie nedodržal víkendové rozhodnutia predsedníctva strany," vyjadril sa Mózes Szabolcs.

Rozhodnutie podporiť Pellegriniho podľa neho nebolo prerokované so stranou a ani o ňom nevedeli. Podľa Szabolcsa sa o tom dozvedeli z profilu Ivana Korčoka na sociálnej sieti a z tlačovej konferencie predsedu Hlasu-SD.

Zdôrazňujú spoločné postoje

„Mojím cieľom je, aby som zviditeľnil maďarskú komunitu na Slovensku,“ tvrdí Forró. Za tri nosné témy považuje rovnoprávne postavenie menšín, sociálne zabezpečenie a vzájomnú spoluprácu medzi Slovákmi a Maďarmi.

image

Je to politická fraška. Opozícia kritizuje vládu za výjazdové rokovania v maďarských obciach

Pellegrini sa domnieva, že najmä vďaka výjazdovým rokovaniam vlády veľmi dobre pozná regióny obývané maďarskou menšinou. Pripomenul, že s Forróom už v minulosti spolupracoval a rokoval, pričom pozná aj viacerých jeho straníckych kolegov.

„Je to spolupráca vychádzajúca zo vzájomného poznania,“ povedal Pellegrini. „Máme spoločné postoje,“ dodal a zdôraznil, že chce dbať na to, aby sa maďarská komunita na Slovensku cítila rovnako dobre ako akýkoľvek iný občan.

„Korčokove gestá nie sú úprimné“

Forró získal v prvom kole prezidentských volieb 65 588 hlasov, čo predstavuje 2,90 percenta z celkového počtu. Zajtra sa mal stretnúť aj s Pellegriniho súperom Ivanom Korčokom, no schôdzku zrušil.

„Forró ma práve informoval, že ruší naše plánované zajtrajšie stretnutie, keďže už je podľa jeho slov bezpredmetné,“ uviedol víťaz prvého kola prezidentských volieb okolo poludnia a vyjadril predpoklad, že predseda Aliancie už uzatvoril dohodu s Pellegrinim.

image

Forró oznámil Korčokovi, že s ním ruší plánované stretnutie. Šéf Aliancie má spoločný brífing s Pellegrinim

"Mrzí ma, že pán Forró ani len nedal šancu tomu, aby si vypočul moju prezidentskú víziu, ktorú ponúkam aj maďarským spoluobčanom. Mám však veľký rešpekt k Maďarom žijúcim na Slovensku a zároveň im verím, že napriek rozhodnutiu Aliancie naložia so svojím hlasom zodpovedne a slobodne," vyjadril sa Korčok.

„V prípade pána Korčoka vieme, že mal možnosť spraviť ústretové kroky voči našej komunite, no nespravil tak,“ uviedol Forró a deklaroval, že Korčokove gestá voči maďarskej menšine nepovažuje za úprimné. Domnieva sa, že Pellegriniho protikandidát už mohol prejaviť náklonnosť k slovenským Maďarom v minulosti, keďže sa dlhodobo pohybuje „v blízkosti vládnych garnitúr“.

Pellegrini nechce jatriť staré rany

Na južnom Slovensku bola volebná účasť najnižšia. Forró si myslí, že maďarská komunita si uvedomí význam nadchádzajúcich volieb a vyzval všetkých, aby prišli voliť. Neupresnil však, či má v úmysle podniknúť konkrétne kroky na mobilizáciu maďarského voliča.

image

Fico označil Korčoka za vojnového štváča: Bez zaváhania podporí všetko, čo mu prikáže Západ

Z radov novinárov zaznela taktiež otázka, ako Forró hodnotí, že v roku 2018 nechal Pellegrini premaľovať dvojjazyčné tabule, ktoré do Šamorína umiestnili aktivisti. K problematike sa ako prvý – na základe spoločnej dohody – vyjadril Pellegrini, ktorý zdôraznil, že podobnú značku by nebolo možné osadiť ani dnes, keďže to neumožňuje zákon.

„Použil som vtedy výraz provokácia, hoci z ich strany išlo o aktivizmus,“ pripustil Pellegrini. „Dnes už sa nič také diať nemôže, pretože to regulujú zákony a vyhlášky. S pánom predsedom (Forróm, pozn. red.) sme si to vyriešili a vysvetlili,“ priblížil. Forró tému ďalej nechcel komentovať, pretože Pellegrini podľa neho otázku „úplne dokonale a na 100 percent“ zodpovedal.

01 - Modified: 2024-03-27 12:58:52 - Feat.: 1 - Title: Vláda navrhla ústavný zákon, ktorý umožní odstrel medveďov v intravilánoch. Je právne čistý, tvrdí Taraba 02 - Modified: 2024-03-27 12:31:00 - Feat.: 1 - Title: Je to politická fraška. Opozícia kritizuje vládu za výjazdové rokovania v maďarských obciach 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: 1 - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-27 12:01:51 - Feat.: 1 - Title: Mimoparlamentná strana Fórum podporí v druhom kole Korčoka. Kresťanská únia nebude odporúčať nikoho 05 - Modified: 2024-03-27 11:20:21 - Feat.: 1 - Title: Forró oznámil Korčokovi, že s ním ruší plánované stretnutie. Šéf Aliancie má spoločný brífing s Pellegrinim 06 - Modified: 2024-03-27 09:25:44 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini je v panike, nehanbí sa klamať, vraví Šimečka. Progresívci ubezpečujú, že Korčok nespôsobí chudobu 07 - Modified: 2024-03-27 08:48:01 - Feat.: 1 - Title: Nepotrebujeme ďalšieho opozičného prezidenta, vraví Pellegrini. Slovenských vojakov by na Ukrajinu neposlal
01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 04 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 05 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:23