StoryEditor

Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna

18.04.2024, 19:48

V rozhovore s neúspešným prezidentským kandidátom Ivanom Korčokom sa dozviete:

  • Aké politické kroky plánuje a či chce vstúpiť do niektorej z politických strán.
  • Či má na Slovensku podľa neho stále zmysel zakladať nové politické subjekty.
  • Ako hodnotí svoje volebné preferencie v rámci maďarskej národnostnej menšiny.
  • Čo s myslí o budúcej hlave štátu a akým prezidentom bude podľa neho Peter Pellegrini. 

Pán Korčok, čo robíte v týchto dňoch?

Čistím si hlavu a spätne si premietam minimálne tých posledných deväť mesiacov. Nechcem povedať, že nerobím nič, ale dožičil som si voľný čas, ktorý si užívam.

Keď sme však hľadali termín rozhovoru, nebolo úplne ľahké ho dostať. Preto som sa na to opýtala...

Dobre sa pýtate. To moje nič totiž znamená to, že aj teraz od vás pôjdem do iných novín. Takže áno, tieto veci si odpracovávam, s časťou môjho tímu ešte hodnotíme niektoré veci. To nič teda berte s rezervou, je to v porovnaní s tým, čo bolo v predchádzajúcom období.

Vychádza mi z toho, že okolo seba stále budujete povedomie, ktoré je v politike veľmi dôležité. Čítam to zle?

Komunikujem veci, ktoré stále považujem za dôležité, a v tomto momente som rozhodnutý, že to budem robiť aj naďalej. Hovoril som to v kampani a hovorím to aj teraz, osud Slovenska mi nie je ľahostajný. Budem preto hľadať formu a cestu a spôsob, ako to docieliť. Som si síce vedomý toho, že som neuspel, prezidentom bude Peter Pellegrini, ale zase som si vedomý aj toho, že som dostal veľký počet hlasov.

No stále hľadáte tú formu a cestu...

Jasné. V mojom veku a tým, čo som v živote zažil, však už nerobím veci tak, že za 24 hodín vymyslím nejakú záchranu alebo prídem s nejakým zázračným plánom. Takto veci nefungujú. Beriem si preto čas. Necítim žiadny tlak, jedine tlak vlastnej zodpovednosti.

Tomu rozumiem, no keď ste o sebe hovorili ako o umiernenom konzervatívcovi, zamýšľala som sa nad tým, v akej relevantnej politickej strane by ste mohli získať miesto. V KDH by to napriek tomu, že vás podporilo, asi nešlo. No a umierneného konzervatívca by asi nechcelo ani PS a SaS. Vidíte vôbec priestor v nejakej strane?

Moje hodnotové zaradenie umierneného konzervatívca však predsa nie je o tom, či ste straník alebo sa ním chcete stať. Ide o to, ako vidím svet, ako vidím politiku. Jednou z definícií umierneného konzervatívca je napríklad to, že politiku treba tlačiť do stredu a k umiernenosti. A presne toto podľa mňa dnes Slovensko potrebuje. Opätovne poviem, že pri otázke, či taká alebo onaká strana, necítim žiadny tlak. Môj profil je dnes úplne zrejmý. To, aké postoje mám, som jasne ukázal počas kampane, a pri tomto zotrvávam. Odpoviem vám aj na otázku, ktorú nekladiete. Už v minulosti som mal ponuku vstúpiť do straníckej politiky, ktorú som však odmietol. Poviem len to, že akékoľvek bude moje angažovanie, chcem to urobiť tak, aby som spektru voličov, ktoré zastupujem, neublížil, ale by som mu pomohol.

image

Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter

Toto vyznelo, ako keby ste sa do straníckej politiky vôbec nechystali. Je to tak?

Nechystám sa do straníckej politiky.

Môžete vylúčiť, že v najbližších dňoch a týždňoch neoznámite, že budete súčasťou nejakej strany?

V tejto chvíli takýmto spôsobom vôbec neuvažujem. Dva týždne pred voľbami som dostával otázku, čo ak to nevyjde, aký máte p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-16 15:30:00 - Feat.: 1 - Title: Čaká poslancov ďalšie zrýchlené konanie? Vláda chce zákon o RTVS pretlačiť do leta 03 - Modified: 2024-04-12 14:43:16 - Feat.: 1 - Title: Vnútorná bezpečnosť Slovenska aj medvede. Pellegriniho bude čakať krátko po nástupe do paláca päť vecí 04 - Modified: 2024-04-08 13:50:12 - Feat.: 1 - Title: Súboj o bašty Smeru: v prvom kole ich uchmatol Korčok až 20, v druhom už Pellegriniho ťaženie nezastavil 05 - Modified: 2024-04-07 13:39:57 - Feat.: 1 - Title: Pellegriniho náhradníci: v hre o post šéfa parlamentu sú Saková a Raši. Predsedom Hlasu však má byť iné meno
01 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS 02 - Modified: 2024-04-30 09:39:34 - Feat.: - Title: Korčok v eurovoľbách podporí PS, SaS, KDH a Demokratov. Adresoval výzvu vláde 03 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 04 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 05 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie
menuLevel = 3, menuRoute = tv/relacie/doslova, menuAlias = doslova, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
01. máj 2024 00:02