Minister financií Ladislav Kamenický (SMER-SD) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (HLAS-SD). FOTO:TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri v najbližšom období

20.04.2024, 15:36
Autor:
TASRTASR

Musíme, samozrejme, prihliadať na to, aby sme aj po schválení 13. dôchodkov plnili stanovené limity vrátane znižovania deficitu verejných financií, upozornil Richard Raši.

Riešenie kompenzácií výdavkov na schválené 13. dôchodky predstavia v najbližšom období minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a práce Erik Tomáš (Hlas-SD). V rozhlasovej diskusii RTVS Sobotné dialógy o tom ubezpečil minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a podpredseda strany Hlas-SD Richard Raši.

"Musíme, samozrejme, prihliadať na to, aby sme aj po schválení 13. dôchodkov plnili stanovené limity vrátane znižovania deficitu verejných financií," upozornil Raši. Plnohodnotnú 13. dôchodkovú dávku vníma ako potrebné opatrenie pre seniorov, ktorých nemalá časť žije na hranici chudoby.

Ocenil preto i poslancov opozície, ktorí za návrh zahlasovali, vrátane spoludiskutujúceho v relácii, predsedu KDH Milana Majerského.

image

13. dôchodok bude plnohodnotnou dôchodkovou dávkou, rozhodol parlament. Platnosť však museli posunúť

Ten v súvislosti s podporou návrhu uviedol, že v KDH navrhovali iný spôsob realizácie opatrenia a za efektívnejšie považujú adresnejšie kroky na pomoc ekonomicky najslabším. Svoje hlasy však napokon pridali. "Tým najpodstatnejším je pre nás človek a nám nie je jedno, ako žijú slovenskí dôchodcovia," argumentoval Majerský.

Na otázku, či pri hľadaní zdrojov na kompenzáciu výdavkov súvisiacich s 13. dôchodkami dôjde k zmenám v druhom pilieri, uviedol Raši, že túto tému generuje aj fakt, "že sa objavili dôchodcovia s dvojpilierovým systémom, ktorí majú nižšie dôchodky, ako by ich mali, ak by ostali len v prvom pilieri."

Minister v relácii prednahrávanej v piatok (19. 4.) takisto potvrdil, že podpredseda vlády SR pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) ho uistil o dodržaní piatkového termínu pre odpoveď na list Európskej komisie (EK) pýtajúcej sa na garancie ochrany finančných záujmov EÚ po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry.

image

Vicepremiér Kmec: Brusel o žiadnom stopnutí peňazí nehovorí. List z eurokomisie je dôverná komunikácia

"Ubezpečil ma, že na všetky otázky v liste Komisie Slovensko odpovedalo," uviedol Raši. Odpovede majú podľa neho EK presvedčiť, že ochrana eurofondov bude garantovaná ešte lepšie ako doteraz.

Majerský sa vyjadril k listu, ktorým sa v tejto súvislosti KDH obrátilo na predsedníčku EK Ursulu von der Leyenovú. Zdôraznil, že Slovensko nemôže byť postihnuté stratou eurofondov za výsledky volieb. "Ak EK dostáva uistenie o dostatočných opatreniach, musí to rešpektovať a nevstupovať do výlučných kompetencií členských štátov," podotkol.

Obaja diskutujúci sa v relácii takisto zhodli, že zákon, ktorý umožňuje odstrel medveďov v rizikových situáciách, predložený koalíciou v spolupráci s KDH, prináša dostatočný systém protiváh a bŕzd, aby nedošlo k jeho zneužívaniu a svojvoľnému vykladaniu či aplikácii.

01 - Modified: 2024-04-29 17:59:43 - Feat.: - Title: Ak prídeme o eurofondy, Fico to zneužije na politický boj, píše KDH v liste Bruselu (+ celé znenie listu) 02 - Modified: 2024-04-25 18:34:42 - Feat.: - Title: Post predsedu parlamentu patrí Hlasu. Ak SNS nedá hlasy, bude ho zastupovať Žiga, tvrdí Raši 03 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 04 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 05 - Modified: 2024-04-22 11:44:37 - Feat.: - Title: Priority pre regióny. Revízia Programu Slovensko 2021 - 2027 sa začne koncom tohto roka, ohlásil Raši
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 13:11