Dušan Keketi. FOTO: Úrad Vlády
StoryEditor

Športové hnutie si chváli nové ministerstvo. Keketi hľadá možnosti na podporu aj z Tiposu

23.04.2024, 23:32
Autor:
TASRTASR

Minister športu a cestovného ruchu Dušan Keketi ozrejmil činnosti, ktoré urobili pracovníci jeho rezortu za prvé týždne svojej činnosti.

Zhodnotenie činností počas prvých troch mesiacov existencie Ministerstva cestovného ruchu a športu, informácie o činnosti Fondu na podporu športu či o ďalších otázkach štátnej športovej politiky zazneli počas utorkového pracovného stretnutia členov Slovenského olympijského a športového výboru. Bližšie informácie priniesol slovenský olympijský orgán na svojom webe.

Zástupcovia športového hnutia privítali vznik nového rezortu a jeho doterajšiu komunikáciu. "Máme s kým rokovať, zdieľať údaje a spoločne hľadať, čo je pre slovenský šport najlepšie. Športové hnutie môže byť príkladom pre ostatné sféry spoločnosti, ako diskutovať a hľadať názorové prieniky," povedal na úvod stretnutia predseda Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Novela zákona

Minister športu a cestovného ruchu Dušan Keketi (nominant SNS) ozrejmil činnosti, ktoré urobili pracovníci jeho rezortu za prvé týždne svojej činnosti. Spomenul pasportizáciu športovísk či vývoj Informačného systému športu.

Upozornil aj na prípravu novely zákona o športe či Fonde na podporu športu, taktiež medzirezortné hľadanie navýšenia zdrojov pre šport.

"Hľadáme aj možnosti, aby mal šport podporu zo strany Slovakia Travel a ešte vo väčšej miere ako doteraz od lotériovej spoločnosti Tipos," povedal Dušan Keketi. Pripustil zároveň, že činnosť rezortu i jeho personálneho zázemia stále limituje proces hľadania priestorov, v ktorých bude pôsobiť, taktiež je ešte len v štádiu príprav web ministerstva.

Na podujatí sa zúčastnil aj podpredseda Národnej rady Andrej Danko (SNS), vo svojom vystúpení zdôraznil previazanosť cestovného ruchu a športu. "Šport a cestovný ruch sú strategickými tvorcami hrubého domáceho produktu. Na Slovensku tieto oblasti dnes produkujú približne tri percentá HDP, ale v Maďarsku až desať percent," upozornil.

Podpora z fondu

Danko takisto vyzval športové zväzy, aby boli aktívnejšie pri príprave infraštruktúrnych projektov, ktoré sa môžu uchádzať o podporu z Fondu na podporu športu. Deklaroval, že do športu chce súčasná vláda investovať viac peňazí, ročne 50 až 60 miliónov eur. Za dôležité považuje efektívny systém ich rozdelenia.

Diskutovalo sa i tom, prečo napriek zvýšeným investíciám začína slovenský šport výrazne zaostávať za svetovou špičkou, rečníci pritom poukázali aj na nízky počet miesteniek na tohtoročné olympijské hry v Paríži.

Systémovými riešeniami, ktoré by mali posunúť slovenský šport dopredu, by sa mal preto na jeseň venovať i tematická konferencia s pracovným názvom "Ako ďalej, slovenský šport?".

01 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: 1 - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 03 - Modified: 2024-04-18 14:25:57 - Feat.: 1 - Title: Finančný výbor na pôde NKÚ prerokoval stratégiu rozvoja aj výsledky kontrol, riešili sa aj projekty nemocníc
01 - Modified: 2024-04-30 09:48:42 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ste pripravení na cyklistickú sezónu? Ako chrániť bicykel aj seba? Otestujte sa! 02 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 03 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 04 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 05 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 14:23