StoryEditor

Prieskum: Väčšina Slovákov podporuje členstvo krajiny v EÚ a NATO, dokonca aj voliči Kotlebu

30.06.2017, 13:04
Autor:
ČTKČTK

Takmer tri štvrtiny Slovákov podporujú členstvo Slovenska v EÚ, väčšina dospelých obyvateľov krajiny súhlasí aj s členstvom v NATO. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky dnes ČTK poskytol bratislavský Inštitút pre verejné otázky. Krajne pravicová strana Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (LSNS) zbiera podpisy pre vypísanie referenda o vystúpení krajiny zo spomínaných zoskupenia.

S členstvom Slovenska v EÚ súhlasilo v prieskume, ktorý sa uskutočnil na prelome mája a júna, 73,9 percenta z viac ako tisícky respondentov. Zapojenie do Severoatlantickej aliancie podporilo 58,2 percenta Slovákov.

Inštitút pre verejné otázky

​Medzi priaznivcov členstva Slovenska v EÚ a NATO sa radia najmä mladšie generácie. Zo sympatizantov jednotlivých politických strán má EÚ a NATO menej ako polovičnú podporu u stúpencov ĽSNS predsedu Banskobystrického kraja Mariana Kotlebu. Strana vo svojom programe sľúbila, že krajinu postaví proti "diktátu Bruselu", NATO zasa označila za zločinecký pakt.

Inštitút pre verejné otázky

​Podľa iného prieskumu viac ako dve tretiny Slovákov podporujú zapojenie Slovenska do zvažovaného takzvaného jadra Európskej únie. Účasť Slovenska na projekte viacrýchlostnej Európy presadzujú premiér Robert Fico a prezident Andrej Kiska, naopak najväčšia opozičná strana Sloboda a solidarita je proti.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:44