IFF
StoryEditor

České florbalistky cítia krivdu. Slovenskí organizátori nemali peniaze na video, čelia kritike

10.12.2017, 23:00
Šampionát sa na Slovensku nezaobišiel bez kritiky.

Zrejme by v semifinále so Švédkami prehrali tak či tak, ale prvý gól by možno prišiel až oveľa neskôr. A ktovie, či by sa napokon nevracali z Bratislavy s bronzom, ktorý dnes patrí Švajčiarkam. České florbalistky totiž v play-off doplatili na dva sporné momenty, ktoré by inak spravodlivo rozsúdilo video.

Kamery chceli
Video vo florbale nie je žiadna zakázaná vec. Vyskúšali ho už minulý rok na mužskom šampionáte v Lotyšsku a jarnom ligovom superfinále v Česku.

A mali ho použiť aj teraz, ale podľa všetkých indícií ho napokon slovenskí organizátori zrušili, lebo v poriadne napätom rozpočte chýbali na systém peniaze. Na rozdiel od hokeja totiž video nie je v tomto prípade povinnosťou.

„Je pre mňa nepochopiteľné, keď sa v športe, ktorý sa chce dostať na olympiádu, nepoužije video. A to vo chvíli, keď od usporiadateľov viem, že ho tu chceli mať, ale bol to až jeden z posledných bodov, ktoré potrebovali vybaviť. A napokon ani neprišiel na rad, čo považujem za obrovský lapsus,“ hneval sa český tréner Miroslav Janovský po zápase o bronz.

Videosystém však v Bratislave je, pretože sa hrá v aréne hokejového Slovana. Platiť by sa teda muselo iba za preinštalovanie kamier nad florbalové bránky.

Práve v zápase o bronz sa po veľmi spornej situácii zrodil rozhodujúci okamih. Brankárka Jana Christianová predviedla zákrok na hranici bránkoviska, ktorého sa musí vždy dotýkať akoukoľvek časťou tela. Ona je presvedčená, že sa tak stalo. Rozhodcovia však mali opačný názor a následne nariadili trestné strieľanie, v ktorom dali Švajčiarky víťazný gól.

Hráčkam sa to nepozdáva
Opakované zábery na televíznej kocke v hale však naznačili, že sa rozhodcovia zmýlili. Rovnako ako v predchádzajúcom dni, keď pre zmenu uznali Švédkam prvý gól, no loptička v skutočnosti neprešla za bránkovú čiaru.

Hneď po prestávke sa rozhodcovia ospravedlnili koučovi Janovskému a priznali si chybu. V zápase o bronz to však neurobili.

„Nechceli sa o ničom baviť. Majú zakázané pozerať sa hore na obrazovku, čo je trochu zvláštne, keďže to vidí niekoľko tisíc ľudí v hľadisku. A tak sa potom správali ako správni rozhodcovia, ktorí si stoja za svojím rozhodnutím,“ povedal Janovský.

Krivdu cítili aj hráčky. Aj ony totiž hneď vidia, ako sa situácia odohrala. Že Švédky žiadny gól nedali, že Christianová zrejme zasiahla podľa pravidiel. „Aj včera, aj dnes sa objavili veľmi sporné momenty. Keby tam bolo to video, dopadlo by to inak.“

Možno by rozhodcom dalo za pravdu, možno by aj tak Švajčiarky získali bronz, ale bolo by to bez pochýb!

Je smutné, že keď sa videa nebojí už ani konzervatívny futbal, inovátorský florbal mu dá stopku, pretože naň nevyšlo z deravého rozpočtu. Okrem toho je otázne, či by techniku nemala v tomto prípade hradiť Medzinárodná florbalová federácia, a nie Slováci, ktorí pri usporiadaní ďakovali za každé ušetrené euro. Hlavne, ak sa chcel florbal naozaj zaradiť medzi rešpektované športy s olympijskou ambíciou.

01 - Modified: 2024-02-21 15:16:22 - Feat.: - Title: Ponuky dostával od klubov už dva roky. Výnimočný slovenský hráč prestúpi do najlepšej ligy sveta 02 - Modified: 2023-12-10 07:46:43 - Feat.: - Title: Slovenké florbalistky skončili na MS piate, vybojovali si miestenku na Svetové hry 03 - Modified: 2022-11-13 10:40:14 - Feat.: - Title: Slovenskí florbalisti hladko zdolali Nórsko a vyrovnali svoje najlepšie umiestnenie na MS 04 - Modified: 2022-11-10 15:04:05 - Feat.: - Title: Náš florbalový reprezentant: Česi si nepripúšťajú, že by s nami mohli prehrať. Brali by to ako veľkú potupu 05 - Modified: 2022-11-06 18:50:41 - Feat.: - Title: Úspech pre našich florbalistov. Na šampionáte otočili zápas s Nórskom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 06:07