StoryEditor

Bratislava vládne tenisu

09.11.2006, 23:00
Najväčší mužský turnaj na svete v tomto týždni sa koná v Bratislave. V Národnom tenisovom centre prebieha od pondelka jeden z najprestížnejších challengerových turnajov ATP, Tatra banka Open.

Najväčší mužský turnaj na svete v tomto týždni sa koná v Bratislave. V Národnom tenisovom centre prebieha od pondelka jeden z najprestížnejších challengerových turnajov ATP, Tatra banka Open, s dotáciou 100-tisíc dolárov. Na turnaji sa predstavilo až desať hráčov zo svetovej špičky, čo tomuto bratislavskému podujatiu dodáva prestížny náboj. Víťaz nedeľňajšieho finále si odnesie prémiu vyše 12-tisíc eur. Nasadenou jednotkou challengerového turnaja bol Nemec Benjamin Becker, ktorý však vypadol v osemfinále. Nositeľ známeho mena sa zviditeľnil na tohtoročnom grandslamovom turnaji US Open, keď zdolal americkú legendu Andre Agassiho, pre ktorého to bol posledný zápas v kariére.

Prestíž je vysoká
Slovenský tenisový zväz našiel vhodný termín na zorganizovanie turnaja u nás, čo umožňuje, aby sa v Sibamac aréne mohli predstaviť hráči zo svetovej špičky. O vysokej prestíži turnaja hovorí aj fakt, že v minulosti vyhrali tento turnaj esá ako Dominik Hrbatý, Karol, Kučera, Marcos Baghdatis či švajčiarska legenda Marc Rosset.
"V Bratislave štartuje kompletná slovenská špička s výnimkou Hrbatého. Som spokojný s rozvojom turnaja aj s postavením vo svetovom kalendári," povedal pre HN riaditeľ turnaja a generálny sekretár tenisového zväzu Igor Moška, podľa ktorého sa tento turnaj bude aj v budúcnosti stavať na "lákavých" menách.

Veľká hala - malý turnaj
Tenis je momentálne na Slovensku jediný šport, kde sa usporiadajú špičkové svetové podujatia. Perspektíva nášho tenisu je veľká, k čomu prispelo vybudovanie Národného tenisového centra. Na možnosti, ktoré však máme, by sme si zaslúžili lukratívnejší turnaj. "V ženskom okruhu vidím šancu, že do troch rokov môžeme prejsť do kategórie WTA Tour a mať turnaj s dotáciou do 250-tisíc dolárov. Dostať sa však ďalej je zatiaľ nemožné," vysvetlil Moška. Ak by tenisový zväz chcel usporiadať turnaj na špičkovej úrovni, musel by kúpiť práva od iného mesta približne za milión dolárov. Ďalšie výdavky spojené s dotáciou turnaja a servisom pre hráčov by stál organizátorov turnaja ďalší milión dolárov. To však podľa Mošku je vzhľadom na malý trh, aký ponúka Slovensko, nereálne.

Neoplatí sa zvýšiť dotáciu
Turnaj Tatra banka Open aj napriek 100-tisícovej dotácii môže konkurovať turnajom, kde sa dotácia pohybuje od 300- do 350-tisíc eur. "Za týždeň sa počas sezóny uskutočnia tri turnaje s takouto dotáciou. Hráči z prvej stovky sa rozdelia do všetkých turnajov a na každom podujatí sa tak predstaví 10 - 15 hráčov z elity. Na našom turnaji sa ich zúčastnilo desať. Vzhľadom na dobre zvolený termín náš turnaj konkuruje finančne vyspelejším podujatiam," zhodnotil Moška.

Predchádzajúci víťazi
2000 Davide Sanguinetti (Tal.)
2001 Karol Kučera (SR)
2002 Anthony Dupuis (Fra.)
2003 Marc Rosset (Švaj.)
2004 Marcos Baghdatis (Cyp.)
2005 Dominik Hrbatý (SR)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
13. máj 2024 09:40