StoryEditor

Veľkolepé oslavy vo "večnom meste"

12.07.2006, 00:00

Talianska metropola zažila triumfálny príchod futbalových majstrov sveta, aký si večné mesto nepamätá ani z čias slávnych vojvodcov rímskeho impéria. Z nemeckého ťaženia sa vrátila výprava vedená kapitánom Fabiom Cannavarom a trénerským stratégom Marcellom Lippim, ktorú na námestiach a v uliciach vítal milión nadšených Rimanov.
Hrdinovia šampionátu priviezli repliku vzácnej trofeje na Apeninský polostrov s asi dvojhodinovým meškaním, ich prílet pozdravila aj letka akrobatických stíhačiek, ktorá na oblohe vytvorila taliansku trikolóru. Autobus so vzácnym nákladom potom zamieril do centra mesta, cesta sa však pre davy fanúšikov, ktorí neváhali vyliezť na strechy prostriedkov verejnej dopravy, len aby lepšie videli, poriadne natiahla, a tak na plánovanú recepciu u premiéra Romana Prodiho dorazila "squadra azzurra" s 90-minútovým meškaním. "My doma sme stáli po vašom boku, nášmu utrpeniu v ťažkých chvíľach sa nič nevyrovná. Ďakujeme vám, že ste našej mladej generácii pripomenuli, že na každom úspechu je pečať úsilia, potu a odovzdania. Ďakujeme. Všetci Taliani vás milujú," zneli slová talianskeho ministerského predsedu.
Po nich sa už 23-členný tím presunul na mamutie oslavy pripravené na historickom priestranstve Circus Maximus. V pondelok večer ho zaplnili tisícky priaznivcov v červeno-zeleno-bielych farbách, ktorí asi hodinu spolu s majstrami sveta spievali taliansku štátnu hymnu a futbalové chorály. Lesknúca sa trofej putovala z rúk do rúk talianskych futbalistov, ktorí sa očividne ani po 24 hodinách od zisku titulu na Olympijskom štadióne v Berlíne nenasýtili slastného pocitu. Tesne pred polnocou sa improvizovaná tribúna vyprázdnila a Rimania pokračovali v oslavách v uliciach a tavernách mesta.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. máj 2024 19:38