StoryEditor

Ruskí fanúšikovia veria na Treťjakov zázrak

09.05.2006, 00:00

Ruská hokejová reprezentácia spolieha na šampionáte na Vladislava Treťjaka, nového šéfa Ruskej federácie hokeja (FCHR). Bývalý legendárny brankár osobne odprevadil celý tím zbornej do Rigy. Krátko pred majstrovstvami sa Rusko stalo víťazom Švédskych hier a celej série EuroHockey Tour, no ruskí fanúšikovia chcú viac. Chcú po Treťjakovi zázrak -- víťazstvo tímu na majstrovstvách sveta.
Do funkcie predsedu FCHR bol Treťjak zvolený v deň svojich narodenín -- 25. apríla. Nebude to mať ľahké. Od r. 1993 nevyhral ruský hokejový tím ani jeden veľký medzinárodný turnaj, hokejisti NHL často odmietajú hrať vo vlastnom tíme. "Za víťazstvo na majstrovstvách sveta dostávajú hráči 7-tisíc dolárov, za bronz 2-tisíc, zatiaľ čo v kluboch 300- až 400-tisíc ročne. Pre dve tisícky sa nepretrhajú," hovorí Treťjak.
Treťjak vkladá veľké nádeje do zvýšenia úrovne masového športu medzi deťmi a mládežou. Mládežnícke tímy Petrohradu, Českej republiky, Slovenska, Fínska, Švédska, Ruska, Bieloruska a Kanady sa napríklad každoročne stretávajú v apríli v Petrohrade na turnaji Pohára korporácie TVEL. "Treba premýšľať, ako zaujať ľudí natoľko, aby vkladali peniaze do športu, urobiť im treba nejaké daňové úľavy," je presvedčený Treťjak. Zatiaľ žiadnemu ruskému tímu sa nepodarilo presvedčiť okolie, aby sa ho vyplatilo podporovať, v niektorých regiónoch treba zdvíhať hokej doslova od nuly, v celom Rusku je pritom postavených len 145 klzísk (na porovnanie -- v Kanade ich je 14-tisíc ). Preto sú úlohy, ktoré stoja pred novým predsedom FCHR, skutočne len pre silné osoby. Teraz prichádzajú k Treťjakovi na ulici ľudia, gratulujú mu a hovoria: "Veľmi vám dôverujeme!" "Nie som Boh, ale vynasnažím sa," odpovedá Treťjak.
Autor je spolupracovník HN

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
12. máj 2024 16:57