StoryEditor

Škrtel bude najdrahším Slovákom histórie

07.01.2008, 23:00
Slovenský futbal čaká prestup desaťročia. Náš reprezentačný obranca Martin Škrtel sa už takmer s istotou stane novou posilou najslávnejšieho anglického futbalového klubu -- FC Liverpool.

Cez víkend sa 18-násobný anglický šampión dohodol na výške odstupného pre ruský Zenit Petrohrad, ktorý by mal dostať 6,5 milióna libier (takmer 290 miliónov korún). Tým by sa stal Škrtel najdrahším Slovákom v histórii. "Je to takmer správny odhad. Naším hráčom ešte nie je, zatiaľ prebehli iba rokovania s ruským klubom z Petrohradu," povedal pre HN hovorca klubu Ian Cotton. Včera v Liverpoole Škrtel úspešne zvládol lekárske aj fyzické testy.

Superprestup na spadnutie
To, že Slovensko ešte nemá prvého hráča v FC Liverpool v histórii nám potvrdil aj samotný Škrtel. "Ja sa pred podpisom zmluvy nemôžem k ničomu vyjadrovať. Jediné, čo viem povedať, je, že ešte som zmluvu nepodpísal," uviedol pre HN Škrtel.
Prvé informácie o tomto superprestupe však boli jednoznačné. "V sobotu sa dozvedel, že kluby sa konečne po takmer mesačných rokovaniach dohodli. Deň nato už sedel v lietadle smer Liverpool, kde mal podpísať zmluvu," uviedol pre HN otec budúceho hráča "The Reds" Dušan Škrtel. K lukratívnemu prestupu však včera zatiaľ neprišlo. Jednou z hlavných príčin je podľa anglických médií momentálna situácia v Liverpoole. Majitelia klubu, americkí biznismeni George Gillett a Tom Hicks, totiž nechceli poskytnúť trénerovi Rafaelovi Benitezovi ani libru na zimné prestupy. "O dôležitosti nákupu Škrtela ich do USA ide presvedčiť výkonný riaditeľ Rick Perry. Ale jeho príchod na Anfield Road je už takmer hotovou vecou," prezradil pre HN športový redaktor denníka Liverpool Daily Post, Ian Doyle. Podľa neho sa dnes, prípadne zajtra očakáva zvolanie tlačovej konferencie, kde Škrtela predstavia ako novú posilu FC Liverpool. Ak sa potvrdí aj výška prestupovej sumy, stane sa Škrtel najdrahším obrancom, akého kedy päťnásobný šampión Ligy majstrov kúpil.

Zarobí milión týždenne
Okrem FC Liverpool sa o Škrtela vážne zaujímal tiež mestský rival FC Everton, ako aj Tottenham Hotspur, Newcastle United či španielska Valencia. Kouč Rafael Benitez bol však jediným, ktorý žiadal Petrohrad oficiálnou cestou. "Tréner deklaroval, že hľadá stredného obrancu a Škrtela už poznal. Mal ho vyhliadnutého už pred dvoma rokmi," uviedol Doyle. Vtedy stavilo vedenie "The Reds" na perspektívneho dánskeho obrancu Daniela Aggera. Je všeobecne známe, že anglická Premier league je najlukratívnejšou futbalovou súťažou na svete. Podľa prieskumov je dokonca v záujme fanúšikov sledovanejšia ako zámorská hokejová NHL. Najlepší futbalisti na ostrovoch dostávajú približne 100-tisíc libier týždenne. Koľko by mohol zarábať náš futbalista u tohto anglického giganta? "To je ťažké odhadnúť. Podľa toho, v akej súťaži hrával, a na koľko zápasov nastúpil v národnom tíme, by mohol mať plat odhadom 20-tisíc libier týždenne," skonštatoval Doyle. To je v prepočte takmer milión korún týždenne.

Rusi ho nechceli pustiť
Podľa otca úspešného futbalistu Dušana Škrtela prebiehali rokovania o prestupe jeho syna do Liverpoolu už takmer mesiac. "Viete, ruský klub stále nebol spokojný s výškou odstupného a zvyšoval ju. Ja ju poznám, ale nesmiem ju prezradiť," tajil Dušan Škrtel. Včera napoludnie absolvoval Martin Škrtel lekárske testy a podvečer sa predstavil v tréningovom komplexe FC Liverpool, kde sa podrobil aj fyzickým. "Nie je to žiadna sranda prestupovať do takého veľkoklubu," skonštatoval Škrtel starší. Bohužiaľ, pred podpisom zmluvy nemôže slovenský reprezentant poskytovať žiadne rozhovory. Jeho otec nám však prezradil, že anglické médiá sa ich možno ani nedočkajú. "Jedine s tlmočníkom. Po anglicky totiž nevie povedať takmer nič," dodal Škrtel.

Najdrahší Slováci
(za menom je cena v mil. korún)

 1. Martin Škrtel 290
 2. Vratislav Greško 228
 3. Marek Hamšík 183
 4. Filip Hološko  168
 5. Miroslav Karhan  143

 

01 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemecká vláda plánuje výrazné zníženie daní 02 - Modified: 2003-06-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rada nepovolila koncentráciu cukrovarov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 12:49