StoryEditor

Pekingu darovali olympijské zlato

15.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Organizátori tohtoročnej letnej olympiády v Pekingu už majú k dispozícii všetky vzácne kovy, ktoré potrebujú na odliatie a razbu medailí. Austrálska banská spoločnosť, ktoré je jedným zo sponzorov podujatia, dopravila v utorok do mincovne v Šanghaji požadované množstvo zlata, striebra a medi. Austrálsky sponzor odmietol prezradiť, koľko ho štedrý dar pekinským organizátorom vyšiel. Prezident čínskej pobočky austrálskej bane Clinton Dines však uviedol, že išlo o rozsiahlu investíciu, ktorá je prejavom "dobrej vôle" sponzora.
Medený koncentrát s obsahom 13 kilogramov zlata pochádza z čilskej bane, z austrálskej bane vyťažili striebro a z ďalšieho čilského ložiska dodali meď na výrobu bronzu. Kovy budú slúžiť na výrobu vyše tisícky medailí každej hodnoty, rovnaké množstvo rozdajú pre úspešných paralympionikov. Okrem toho si z Pekingu odnesie pamätnú medailu z bronzu každý účastník oboch podujatí. Celkovo tak čínski organizátori odovzdajú vyše 51-tisíc medailí.
Pri výrobe olympijských medailí použili tvorcovia kombináciu zlatého, strieborného a bronzového kovu, stuhy červenej farby budú doplnené čínskymi dekoratívnymi prvkami. Na lícnej strane sú vyryté tradičné a Medzinárodným olympijským výborom stanovené motívy antickej bohyne víťazstva Niké a štadióna Panathinaikos z dejiska prvej olympiády v Aténach.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 14:15