StoryEditor

Pred Federerom už len Sampras

10.09.2007, 13:42
Autor:
SITASITA
Roger Federer naďalej nezadržateľne stúpa po rebríčku tenisovej nesmrteľnosti a po štvrtom kontinuálnom triumfe na US Open v New Yorku získal už svoj dvanásty grandslamový titul.

V historickom prehľade hráčov s najväčším počtom grandslamových víťazstiev mu patrí už 2. priečka za 14-násobným grandslamovým víťazom Američanom Petom Samprasom. Rovnaký počet titulov ako Federer má aj Austrálčan Roy Emerson. Len na chrbát fenomenálnemu Švajčiarovi sa už pozerajú dve legendy s 11 titulmi - Austrálčan Rod Laver a Švéd Björn Borg.
Fenomenálny Federer v 26 rokoch láme jeden rekord za druhým. Z posledných 14 grandslamových turnajov prehral len trikrát na Roland Garros v Paríži a raz na Australian Open v Melbourne. Ak nepoľaví z tejto úspešnosti a ak mu plány neprekazí zranenie, už na budúci rok môže predstihnúť Samprasa na čele historického rebríčka tenisovej výnimočnosti.
Pre porovnanie, Sampras potreboval na 14 triumfov 13 rokov kariéry (1990-2002), zatiaľ čo Federer získal 12 titulov za 5 rokov (2003-2007). A to ešte oboch spája to, že ani raz nevyhrali na antuke v Paríži, čo sa v prípade Švajčiara môže ešte zmeniť.

Historická tabuľka tenistov s najväčším počtom grandslamových titulov vo dvojhre:
14 Pete Sampras (USA)
12 Roy Emerson (Austr.), Roger Federer (Švajč.)
11 Björn Borg (Švéd.), Rod Laver (Austr.)
10 Bill Tilden (USA)
8 Andre Agassi (USA), Henri Cochet (Fr.), Jimmy Connors (USA), Max Decugis (Fr.), Ivan Lendl (ČR), Fred Perry (V. Brit.), Ken Rosewall (Austr.)
7 René Lacoste (Fr.), Bill Larned (USA), John McEnroe (USA), John Newcombe (Austr.), Willie Renshaw
(V. Brit.), Richard Sears (USA), Mats Wilander (Švéd.)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
09. máj 2024 12:50