StoryEditor

Slovenský štvorkajak vyplával za zlatom

29.06.2007, 00:00
Slovenská vlajková loď opäť vypláva za medailou. V španielskej Pontevedre sú totiž od včera majstrovstvá Európy v rýchlostnej kanoistike. Najväčšiu šancu na zlato má štvorkajak v zložení Michal Riszdorfer, Richard Riszdorfer, Erik Vlček a Juraj Tarr. O medaily budú bojovať v dvoch disciplínach: na 500 aj 1 000 metrov. V oboch disciplínach postúpili do víkendového finále.

Slovenská vlajková loď opäť vypláva za medailou. V španielskej Pontevedre sú totiž od včera majstrovstvá Európy v rýchlostnej kanoistike. Najväčšiu šancu na zlato má štvorkajak v zložení Michal Riszdorfer, Richard Riszdorfer, Erik Vlček a Juraj Tarr. O medaily budú bojovať v dvoch disciplínach: na 500 aj 1 000 metrov. V oboch disciplínach postúpili do víkendového finále.

Prioritou je svetový šampionát
Naša najúspešnejšia loď za posledných päť rokov (prehrala iba trikrát) myslí na medailu aj z európskeho šampionátu. "Chceme skončiť čo najlepšie, to znamená získať medailu. A to v oboch disciplínach," vyhlásil pre HN najúspešnejší z kvarteta Michal Riszdorfer. Medailu očakáva aj hlavný tréner Pavel Blaho. "Od štvorkajaku jednoznačne očakávam zisk medaily na kilometrovej trati." Okrem medaily má však štvorkajak aj iný cieľ.
"Chceme si zabezpečiť účasť na majstrovstvách sveta v auguste," dodal. A tam sa už bude bojovať o účasť na olympijských hrách v Pekingu 2008. "Prvých šesť lodí si z majstrovstiev sveta si zabezpečí miestenku do Pekingu," vysvetlil Riszdorfer. 30-ročný Riszdorfer má vo svojej zbierke už sedem zlatých medailí z majstrovstiev sveta a na olympijských hrách v Aténach získal bronz na kilometrovej trati. Na olympiáde však bude naša vlajková loď bojovať len o jednu medailu na kilometrovej trati. Polovičná trať totiž nie je v olympijskom programe.

Zmena v lodi
Štvorkajak vykročil v Pontevedre úspešne za zlatom na kilometrovej trati. V rozjazdách totiž bezpečne vyhral a predstaví sa v sobotňajšom finále.
Zostava štvorkajaku sa však oproti minulosti zmenila. Na poslednej pozícii v lodi Róberta Erbana nahradil v "zlatom" tíme 28-ročný Juraj Tarr. Ten si svoje miesto v reprezentačnom mužstve vydrel. "Robo Erban bol určite naštvaný. Ale ja som si to miesto zaslúžil. Porazil som ho na kontrolných pretekoch," hovorí Tarr. Štvorkajakový tím sa určuje na základe výkonov v kvalifikačných jazdách jednotlivcov a prví štyria pretekári majú právo štartovať v najúspešnej slovenskej disciplíne -- štvorkajaku. Svoju výkonnosť však ešte musia potvrdiť na majstrovstvách Slovenska, prípadne v medzinárodnej konfrontácii.

Chceme získať dve medaily
Najúspešnejší člen štvorkajaku Michal Riszdorfer v rozhovore pre HN:

Na aké umiestnenie si trúfate na majstrovstvách Európy?
-- Do Španielska sme si prišli na oboch tratiach po medailu. Najlepšie by bolo získať zlato.

Koho považujete za najväčších konkurentov v boji o zlato?
-- Tie isté lode, s ktorými sme súperili doteraz. Je tam šesť lodí, ktoré si budú navzájom konkurovať. Ale myslím si, že hlavne Maďari a Nemci budú nepríjemní.

Čo je pre vás prioritou v tomto roku?
-- Jednoznačne sú to majstrovstvá sveta, ktoré budú v auguste. Tam sa kvalifikujú prvé tri lode z týchto majstrovstiev Európy. Na svetovom šampionáte si potom chceme vybojovať miestenku na olympiádu.

Slováci na šampionáte
K4 muži
(1 000 a 500 m): Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček, Juraj Tarr

K2 muži (1 000 a 500 m): Andrej Wiebauer, Róbert Erban

K1 muži (1 000, 500 a 200 m): Peter Gelle

K2 ženy (1 000, 500 a 200 m): Ivana Kmeťová, Martina Kohlová

K1 ženy (500 a 200 m): Marcela Erbanová

C1 (1 000 a 500 m): Marián Ostrčil

C2 (1 000, 500 a 200 m): Ľubomír Hagara, Daniel Biksadský

Slovenskí medailisti na ME
Zlato Striebro Bronz
1. Michal Riszdorfer 7 3 1
2. Richard Riszdorfer 6 3 0
3. Erik Vlček 6 3 0
4. Juraj Bača 4 2 1
5. Róbert Erban 3 3 0

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
09. máj 2024 22:57