StoryEditor

Titul čaká na Federera

25.06.2007, 00:00
Tenisový svet sa presúva. Z antuky na trávu. Dnes sa totiž začína najprestížnejší turnaj na svete, slávny Wimbledon. Na trávnatých dvorcoch All England klubu bude v mužskej dvojhre jednoznačný favorit - svetová jednotka Švajčiar Roger Federer.

Medzi ženami túži získať Grand Slam Belgičanka Justine Heninová. Tej chýba do zbierky už len titul z trávy. Wimbledonskí víťazi dvojhier si zarobia 700-tisíc libier (35 miliónov korún).

Kráľ strieda kráľa
Španielsky tenista Rafael Nadal si svoju úlohu "kráľa antuky" splnil. Na Roland Garros pred dvomi týždňami dominoval a po finálovom víťazstve nad Federerom získal tretí titul na antukovom grandslamovom turnaji za sebou. Teraz je na rade Federer. Aby potvrdil jednoznačnú úlohu "kráľa trávnatých povrchov", má šancu získať už piaty wimbledonský titul za sebou. Rodák z Bazileja od parížskeho turnaja nehral ani jeden duel a sústredil sa na Wimbledon. Držiteľ desiatich grandslamových titulov zdolal v minuloročnom finále práve Nadala. Rovnaký súboj o titul sa čaká aj teraz. Svetová dvojka Nadal by sa v prípade víťazstva stal prvým Španielom od roku 1966, ktorý vyhral slávny Wimbledon. Naposledy sa to podarilo Manuelovi Santanovi.

Grand Slam? Šancu má Belgičanka
V ženskej dvojhre je najväčšou favoritkou rovnako ako na Roland Garros svetová jednotka Belgičanka Justine Heninová. Tá môže získať posledný grandslamový titul, ktorý jej v zbierke chýba. Šance na triumf 25-ročnej rodáčky z Liége zvyšuje aj fakt, že jej najväčšie súperky, Francúzka Amelie Mauresmová a Ruska Maria Šarapová, nie sú po zraneniach v optimálnej forme. "Je to jediný turnaj, ktorý som ešte nevyhrala. Takže získať titul je mojím hlavným cieľom. Proti silovým hráčkam to budem mať však veľmi ťažké. Pokiaľ chcem vyhrať, musím hrať agresívny tenis," tvrdí Heninová. Víťazka z Roland Garros spred dvoch týždňov už bola dvakrát vo wimbledonskom finále, ani raz však neuspela.

Hrbatého rekord
V All England klube budú vo dvojhrách v hre aj štyria naši. Všetci sa predstavia už dnes. Tak ako na antukovom Roland Garros, jediný muž Dominik Hrbatý. Ten v prvom kole ako 31. nasadený nastúpi proti Talianovi Andreasovi Seppimu. Proti 100. hráčovi svetového rebríčka má bilanciu 2:1. Hrbatý, ktorý má problémy s lakťom už zhruba jeden a pol roka, sa v septembri pravdepodobne podrobí operácii. "Do US Open som ešte poprihlasovaný na turnaje a chcem hrať ešte aj na poslednom grandslamovom podujatí roka. Až potom pôjdem pravdepodobne na operáciu," povedal pre denník Pravda Hrbatý. Zverenec Tibora Tótha absolvuje na treťom grandslamovom turnaji už 43. vystúpenie na podujatiach "veľkej štvorky" za sebou, čo je rekord medzi aktívnymi hráčmi.
Medzi ženami má najväčšie šance uspieť jednotka Daniela Hantuchová (dvanásta hráčka sveta). Jej súperkou bude neznáma Ruska Anastasia Pavlučenkovová. Rodáčka z Popradu už získala na trávnatých dvorcoch Wimbledonu titul, keď v roku 2001 vyhrala zmiešanú štvorhru s Čechom Leošom Friedlom. Ďalšia Slovenka Martina Suchá bude mať za súperku Japonku Aiko Nakamurovú. Slovenská trojka Jarmila Gajdošová bude o postup do druhého kola bojovať proti Američanke Meghann Shaughnessyovej.

Slováci v prvom kole
Muži
Dominik Hrbatý (31)
- Andreas Seppi (Tal.)
Ženy
Daniela Hantuchová (10)
- Anastasia Pavľučenkovová (Rus.)
Jarmila Gajdošová - Meghann Shaughnessyová (USA)
Martina Suchá - Aiko Nakamurová (Jap.)

Koľko zarobia hráči (v tisícoch libier)
1. kolo: 10
2. kolo: 16,3
3. kolo: 27
Osemfinále: 47,2
Štvrťfinále: 88,5
Semifinále: 175
Finalista: 350
Víťaz: 700
Poznámka: muži aj ženy majú rovnaké prémie.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
17. máj 2024 02:53