StoryEditor

Poslednou Capellovou výzvou je titul pre Albión

19.12.2007, 23:00

Vedenie anglického futbalu hľadalo po neúspešnej kvalifikácii na európsky šampionát trénera, ktorý by vrátil "Albión" opäť medzi svetovú špičku. V osobe talianskeho kouča Fabia Capella ho našlo. Taliansky odborník chce získať s mužstvom Anglicka titul majstrov sveta. Po splnení tohto cieľa chce svoju úspešnú trénerskú kariéru ukončiť.
"Capello je víťaz"
Novozvolenému trénerovi anglickej futbalovej reprezentácie sebavedomie rozhodne nechýba. Jeho cieľom je získať s Anglickom titul svetových šampiónov. To sa Angličanom naposledy podarilo v roku 1966. "Chcem vyhrať majstrovstvá sveta a odísť na dôchodok," hrdo vyhlásil taliansky kouč. "Prvoradou vecou je pre mňa vytvoriť dobrú atmosféru. Zo psychologického hľadiska sme tímom, ktorý potrebuje nájsť stratené sebavedomie. V krátkom čase musíme vytvoriť správnu atmosféru a vybrať pre ňu vhodné hráčske typy, aby sa dostavili dobré výsledky," vymenoval svoje najbližšie ciele Capello. Jeho krajan a kapitán AS Rím Francesco Totti pochválil vedenie anglického futbalu za výborný výber. Nového anglického kouča označil za najlepšieho svetového trénera. "Capello je víťaz. S Capellom nemôže anglická reprezentácia prehrávať s mužstvami ako je Rusko či Chorvátsko," konštatoval taliansky hráč. Pre úspešného trénera bude anglická reprezentácia pravdepodobne posledným pôsobiskom. "Po tomto angažmáne by som chcel skončiť. Bolo by pekné, keby sa mi to podarilo v tom najlepšom štýle," dodal nový anglický kouč.
Deväť klubových titulov
Taliansky odborník získal počas svojho pôsobenia v dvoch prestížnych futbalových ligách, talianskej Serii A a španielskej Primera Division, dovedna deväť klubových titulov. K nim pridal aj dve prvenstvá v Lige majstrov. Vo svojej prvej sezóne v tejto súťaži sa v roku 1992 Capello predstavil aj slovenským divákom. Mužstvo AC Miláno pod jeho vedením vtedy zvíťazilo na Tehelnom poli nad bratislavským Slovanom 1:0 a napokon sa dostalo až do finále súťaže, kde prehralo s francúzskym Marseille. Jeho posledným veľkým úspechom bol tohtoročný zisk majstrovského titulu so španielskym veľkoklubom Real Madrid. Capello však v tíme "bieleho baletu" presadzoval defenzívnu hru, čo sa nepáčilo klubovým šéfom ani madridským fanúšikom. Po sezóne tak na lavičke španielskeho majstra nečakane skončil.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 12:42