StoryEditor

Udalosť roka? Olympijský Peking

01.01.2008, 23:00
Najväčšou udalosťou tohto roku budú pre športovcov jednoznačne augustové olympijské hry. Tentoraz v čínskom Pekingu.

Samozrejme, nebude chýbať ani slovenská výprava, ktorá by mala mať zhruba rovnaký počet ako na minulej olympiáde v Aténach pred štyrmi rokmi. "Očakávame podobnú účasť našich športovcov ako v Aténach, kde ich bolo 64," potvrdil pre HN sekretár Slovenského olympijského výboru Ľubomír Souček.

V znamení zlatého hetriku
Najväčšími nádejami na zisk medailí budú hlavne vodní slalomári. Bratia Pavol a Peter Hochschornerovci majú navyše šancu na zlatý hetrik. Prvýkrát sa stali olympijskými víťazmi v Sydney 2000. Druhý titul získali v Aténach. Teraz je na rade zlato z Pekingu. Bratia tomu podradia všetko, chcú čo najčastejšie trénovať v Pekingu. Už tam raz dokázali zvíťaziť na minuloročných predolympijských pretekoch. Čo sa týka areálu, pôsobí na mňa horším dojmom ako v Aténach, pretože je tu voda trochu schovaná za brehy," povedal Pavol Hochschorner. Cieľ je však jasný - tretie zlato. "Musíme si zvyknúť čo najviac na areál, preto by sme na nej chceli absolvovať čo najviac tréningov," dodal. Doplnil ho brat Peter.
"Olympijské hry sú našou prioritou. Podriadime tomu všetko, aby sme získali tretí olympijský titul za sebou. Preto boli pre nás dôležité majstrovstvá sveta, ktoré boli zároveň aj olympijskou kvalifikáciou," potvrdil v rozhovore pre HN Peter Hochschorner. Hochschornerovci sa do olympijských dejín už raz zapísali. Ako prví z našich športovcov v ére samostatnosti totiž dokázali obhájiť olympijské zlato. "V Aténach to bol historický zápis," tvrdí Souček. Pred ním sa to podarilo ešte v uhorskej ére Slovákovi Zoltánovi Halmaiovi, ktorý sa v roku 1904 stal dvojnásobným olympijským víťazom v plávaní.
"On však získal obe medaily na jednej olympiáde, navyše pretekal za Uhorsko," doplnil Souček. Teraz majú Bratislavčania, tretí v ankete Športovec roka 2007, šancu na tretie víťazstvo v sérii. "Vzhľadom na to, že sú prví vo svetovom rebríčku, majstri sveta z minulého roku, a vlani ôsmy raz vyhrali Svetový pohár, to nie je nič nereálne. Pokojne to môžu vyhrať," skonštatoval pre HN sekretár olympijského výboru.

Cieľom je získať šesť olympijských medailí
Do čínskej metropoly je momentálne kvalifikovaných 26 športovcov. "Do Pekingu pôjde až sedem strelcov, čo je doteraz najviac v histórii tohto športu u nás. Rovnako aj sedem rýchlostných kanoistov," hovorí Souček. Medzinárodný olympijský výbor však sprísnil kritériá, preto budeme radi, ak napokon naplníme aténske počty.
Navyše v Pekingu nebude štartovať pravdepodobne žiadny kolektívny šport. Šancu majú už len hádzanári, ktorí si môžu účasť vybojovať na januárových majstrovstvách Európy. Naposledy sme mali kolektív na olympiáde pred ôsmimi rokmi v Sydney. Hneď tri - basketbalistky, futbalistov a vodných pólistov. Cieľom našej výpravy bude zisk minimálne šiestich medailí. Toľko sme získali aj v Aténach 2004 (dve zlaté, dve strieborné a dve bronzové). "Šesť medailí stanovil za cieľ aj Slovenský olympijský výbor. Navyše ďalších osem umiestnení do ôsmeho miesta," tvrdí Souček.
Okrem vodných slalomárov na čele s bratmi Hochschornerovcami a Michalom Martikánom by si z Pekingu mohli odniesť medailu aj tenistka Daniela Hantuchová, rýchlostní kanoisti na čele s vlajkovou loďou - štvorkajakom či kladivár Libor Charfreitag. Šancu majú aj strelci, najmä Jozef Gönci, ktorý má už vo svojej zbierke dva olympijské bronzy či vzpierač Martin Tešovič.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 07:31