StoryEditor

Žilina chce do Česka

10.08.2007, 00:00

Celoročná práca vyšla nazmar. Futbalisti Žiliny vypadli v druhom predkole najprestížnejšej európskej klubovej súťaže s pražskou Slaviou. Po veľkej dráme až na pokutové kopy. Vedenie nášho majstra má však jasno. Vie, čo potrebujú hráči, aby dosiahli vyššiu kvalitu. "My sme už dlho presvedčení o tom, že najlepšie slovenské mužstvá dokážu konkurovať českým tímom. "Určite by to pomohlo nášmu futbalu. V lige máme takýchto ťažkých duelov päť a ťažko potom zvyšujeme kvalitu," potvrdil pre HN generálny manažér Žilinčanov Karol Belaník.

Slavia by súhlasila
Belaník potvrdil, že vedenia oboch tímov o tejto myšlienky komunikovali pri spoločnom obede. " Mali sme spoločný obed s predstaviteľmi Slavie, aj ich by to zaujímalo. Trebárs štyri slovenské tímy by hrali českú súťaž. Aj tento dvojzápas dokázal, že máme na to vyrovnať sa českým klubom," doplnil pre HN. Napriek vypadnutiu slovenského tímu, duel potvrdil, že náš futbal sa tomu českému približuje. "Nepostúpili sme, ale za výkon sa nemusíme hanbiť. Ak by takto ako my proti favorizovanej Slavii hrali slovenské kluby proti českým častejšie, pomer síl vo futbale v oboch krajinách by sa ešte viac zmenil," tvrdí pre agentúru SITA kouč nášho majstra Pavel Vrba. Rovnaký názor má aj bývalý kouč Žiliny a terajší športový riaditeľ Milan Lešický.
"Určite sa náš futbal približuje tomu českému. Je to dané tým, že z českej ligy odišlo veľa hráčov. Naopak, veľa českých hráčov prišlo hrať na Slovensko. Je nutné povedať, že k nám prichádzajú oveľa kvalitnejší futbalisti ako v minulosti. Navyše v našej lige pôsobia českí tréneri," vysvetlil pre HN. Stále si však myslí, že naši susedia sú o niečo vpredu. "Z hľadiska priemeru sú Česi stále vpredu." Pozná aj dôvody. "Najväčší rozdiel je v predvedení futbalu. Tam sa to oveľa viac približuje modernému európskemu poňatiu. U nás sa hrá síce pekný futbal, ale hráči majú oproti českej lige viac priestoru na ihrisku," ukončil Lešický.

Problémom môže byť motivácia
Po vypadnutí z európskych pohárov sa tak Žilinčania musia sústrediť už iba na našu najvyššiu súťaž. "Sme sklamaní po tomto dvojzápase. My sa musíme teraz pripraviť na ďalší zápas. Uvidíme, aký bude ďalší vývoj," dodal Belaník. Môže nastať, že ďalším súperom majstra bude motivácia. "Celú sezónu bojujete, aby ste sa niekam dostali, a potom vypadnete na pokutové kopy.
Bude to zložité aj z hľadiska motivácie. Musíme sa s tým vyrovnať," konštatoval Belaník.
Zatiaľ však tímu okolo majiteľa Jozefa Antošíka nehrozí, že by po neúspešnom pohárovom vystúpení rozpredal káder. "Zatiaľ nemáme žiadnu konkrétnu ponuku na prestup nášho hráča do zahraničia." Keby však nejaká prišla, určite budeme rokovať," vysvetlil generálny manažér Žiliny. Záujem bol najmä o kapitána Zdena Štrbu, obrancu Tomáša Hubočana či brankára Dušana Kuciaka, ktorý sa v tejto sezóne ukazuje vo výbornom svetle.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 05:37