StoryEditor

Do Pekingu nás môžu dostať utajené hviezdy

16.01.2008, 23:00
Napriek tomu, že hrajú v prominentných európskych súťažiach, napriek tomu, že majú lukratívne zmluvy, na Slovensku sú neznámi. Sú to utajené hviezdy. Rovnako ako futbalisti, rovnako ako hokejisti, dávajú aj oni góly.

Oni ich však strieľajú rukou. Sú to slovenskí hádzanári. Práve oni majú poslednú šancu získať pre našu krajinu miestenku na tohtoročné olympijské hry v Pekingu. Práve dnes nastal ich čas. V Nórsku sa totiž začínajú majstrovstvá Európy v hádzanej. "Mužstvo utrpelo dve výrazné straty, keď sa zranili dvaja kľúčoví hráči. Museli by sme skončiť do šiesteho miesta, aby sme si vybojovali účasť v olympijskej kvalifikácii, a to vidím nereálne," zhodnotil pre HN prezident Slovenského zväzu hádzanej Pavol Derfényi.

Naposledy v Austrálii
Hádzanári by sa mohli stať prvým slovenským kolektívom na olympiáde po ôsmich rokoch. "V Sydney 200 sme mali až tri kolektívy," povedal pre HN generálny sekretár Slovenského olympijského výboru Ľubomír Souček. V Nórsku sa naši hádzanári stretnú v základnej skupine s Francúzskom, Islandom a so Švédskom.
Napriek tomu, že väčšina našich reprezentantov hrá v európskych kluboch, Slovensko medzi svetovú špičku nepatrí. "Najprv musíme vychovať mladých hráčov, ktorí sa dokážu presadiť. Nejde to zo dňa na deň," vysvetlil pre HN reprezentačný kouč Zoltán Heister. Na Slovensku sa hádzaná skloňuje len s jedným: s nedostatkom peňazí. Našich úspešných reprezentantov však u nás nepoznajú. "Napríklad Peter Kukučka hrá v prvom tíme nemeckej Bundesligy, Daniel Valo je tretím najlepším strelcom v nemeckej lige, Michal Baran je vo francúzskom tíme kapitánom, rovnako ako brankár Richard Štochl," dodal Heister.

"Európske" hviezdy
Je to tak. Naši reprezentanti hrajú v Európe, kde majú lukratívne podmienky. "Našej lige chýba kvalita. Musíme urobiť všetko pre o, aby si nás zahraničný klub všimol. Hrať v Európe je jediná možnosť, ako si zarobiť peniaze," tvrdí pre HN gólman národného tímu a opora maďarského Dunaferru Richard Štochl. Najlepší hádzanár Slovenska za minulý rok Daniel Valo vidí problém aj inde. "Je to aj chyba nášho zväzu, že nedokázal viac zužitkovať postup na majstrovstvá Európy. Napríklad futbalistom sa to nepodarilo ani raz. Tieto úspechy, ktoré sme dosiahli, zostali nevyužité," hovorí pre HN. To je pravda, tento šport je v ústraní hokeja a futbalu. "Nepredali sme náš úspech. Sponzori si cestu k nám nenájdu. Napríklad hokejisti sa stali majstrami sveta a dokážu sa presadiť v NHL. My sa tiež v Európe presadzujeme, nikto však o nás nevie," dodal Valo.

V národnom tíme hrajú zadarmo
Vo svojich európskych kluboch sú naši hviezdami. "V Dunaferri je to šport číslo jeden. Hráme aj európsky pohár. Fanúšikovia ma dobre poznajú," hovorí Štochl. V najkvalitnejšej súťaži na svete, v nemeckej Bundeslige, vládne kanonier Valo v drese Melsungenu. "Je to neporovnateľné so Slovenskom. A to nielen finančne. Na zápasy chodí 15-tisíc ľudí. V Nemecku je hádzaná doslova šialenstvo, hrajú tam najlepší svetoví hráči," povedal pre HN.
Napriek tomu, že sú hviezdami, slovenskú reprezentáciu nikdy neodmietli. "Za mojej éry sa mi nestalo, že by niekto neprišiel reprezentovať," tvrdí Heister. Paradoxné je, že v národnom tíme hrajú zadarmo. A to aj teraz na európskom šampionáte. "Nestretli sme sa s tým, že by hráč odmietol reprezentovať. Aj napriek tomu, že majú výborné zmluvy a riskujú zranenie. Navyše zato nič nedostávajú, je to pre nich česť hrať v národnom tíme," dodal šéf zväzu Derfényi.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 08:54