StoryEditor

Tenisu vládne opäť Belgičanka

11.11.2007, 23:00
Boj o tenisovú šampiónku zvládla svetová jednotka Justine Heninová. Belgičanka zvíťazila vo finále Turnaja majsteriek nad Ruskou Mariou Šarapovovou 2:1 na sety. Potvrdila tak svoju dominanciu v ženskom tenise a obhájila titul svetovej šampiónky z minulého roku.

Z Madridu si odváža prémiu milión amerických dolárov. Heninová štartovala na šampionáte po piaty raz.

Dráma pre Belgičanku
25-ročná rodáčka z Liége strávila na kurte takmer tri a pol hodiny. Napokon však vyhrala 5:7, 7:5, 6:3. V prvom sete mala prevahu Ruska. Belgičanka sa na kurte hľadala a prehrala prvý set. Potom však začala predvádzať svoju hru. Mala niekoľko setbalov, ktoré sa jej mohli vypomstiť. Nestalo sa. Išla do tretieho setu. V ňom zo začiatku jasne dominovala. Viedla 3:1 a jej súperka bojovala s únavou. Potom však Belgičanka prehrala svoje podanie a stav bol nerozhodný. Siedmu hru však opäť zvládla svetová jednotka, prerazila Šarapovovej podanie. Potom si už poľahky udržala podanie a napodobnila tak svoju krajanku Kim Clijstersovú, ktorá takisto vyhrala Turnaj majsteriek dvakrát za sebou pred štyrmi rokmi. Clijstersovej zobrala aj iný primát: Heninová totiž týmto triumfom zarobila najviac za jednu sezónu - 5,3 milióna dolárov. Takmer o milión dolárov prekonala svoju krajanku.

Veľké rekordy
Heninová tak vyhrala už 25. zápas za sebou a vyrovnala svoj osobný rekord zo sezóny 2005. Ak uspeje aj v nedeľu, pripomenie zatiaľ ostatné double na MS WTA Tour, ktoré pred štyrmi rokmi zavŕšila Kim Clijstersová. Olympijská víťazka 2004 z Atén Heninová vybojovala v metropole Španielska svoj jubilejný desiaty tohtoročný primát (vrátane dvoch grandslamových - Roland Garros, US Open) a stala sa prvou tenistkou bez prehry od Wimbledonu od panovania Nemky Steffi Grafovej v roku 1989. Belgičanka naposledy prehrala šiesteho júla v semifinále práve vo Wimbledone. Kráľovná ženského tenisu si už s predstihom zabezpečila koncoročný triumf vo svetovom rebríčku. V kariére už strávila na najvyššom mieste v rebríčku 98 týždňov. V historickom rebríčku jej tak patrí siedme miesto.
Najviac sa na poste svetovej jednotky udržala spomínaná Grafová a manželka tenisovej legendy Andreho Agassiho (377 týždňov).

Sezóna sa pre ňu ešte nekončí
Pre madridskú víťazku sa však sezóna ešte nekončí. Čaká ju totiž otvorenie vlastného tenisového klubu vo valónskom Limelette. Areál kúpila už v októbri 2005. Prvý deň uvidia návštevníci samotnú Heninovú v exhibícii, na ktorej sa zúčastnia aj ďalšie hviezdy belgického športu.


Justine Heninová
- medzi profesionálkami je od roku 1999
- tento rok získala desať titulov, celkovo 39
- v tejto sezóne zarobila 5,3 milióna dolárov, počas kariéry spolu už 18 miliónov

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
18. máj 2024 20:58