StoryEditor

Zuzulová verzus Záhrobská. Češka pozná recept na úspech

18.01.2010, 14:05
Autor:
TASRTASR

Pred necelými dvoma rokmi bol jedným z najšťastnejších športových manažérov na svete. Takmer určite na Slovensku. Staral sa o tím tretej slalomárky sveta a to už je čo povedať. Róbert Magát mal veľké vyhliadky do ďalšej sezóny a jeho klientka ho v tom podporovala. Veronika Zuzulová cítila formu a túžila konečne vyhrať preteky Svetového pohára, možno aj čosi viac. Lenže prišli dve sezóny sklamaní, v prebiehajúcej zime slovenská zjazdárka uzavrela predčasne kapitolu Svetového pohára nedeľňajším 15. miestom v Maribore. Teda výsledkom, ktorý zďaleka neodzrkadľoval jej zručnosti, ale zrejme jej súčasné možnosti.

Magát zdôrazňuje, že Zuzulová je po športovej stránke pripravená optimálne. "Po Maribore však už bez okolkov priznala, že bude čosi v hlave," povedal pre TASR. Na druhej strane s nadhľadom i dávkou sebavedomia vyhlásila, že (parafrázovane) nie každý s 80-percentným nasadením športového rizika dokáže byť pätnásty... "S tým súhlasím. Ona nepotrebuje nikomu dokazovať, že jej lyžiarske schopnosti v slalome sú na najvyššej úrovni. Dokazovala to minimálne tri sezóny a čiastočne to demonštrovala aj v tejto sezóne."

Pravdupovediac, demonštrovala to trikrát a vždy tam bolo "ale". Zisk historického titulu majsterky Európy v halovom slalome, ale iba v čiastočnej elitnej konkurencii. Skvelé 1. kolo v Lienzi, ale s pádom štyri bránky pred cieľom na ceste za priebežne druhým miestom. A v nedeľu rutinérske 1. kolo v Maribore, kde s vysokým štartovým číslom zvládla ako jediná na rozbitej trati a za hustého sneženia nástrahy trate so solídnym časom, ale bez dôrazu v druhom kole. "Na tie podmienky bolo 15. miesto v poriadku. Niežeby sme od nej nechceli viac, ale skutočne je v pozícii, keď už myslí aj na to najhoršie. Tie výpadky každého lyžiara ubíjajú a nikto nie je voči nim imúnny, ani skvelá Marlies Schildová," tvrdí Zuzulovej manažér.

Rakúska slalomárska superhviezda v Lienzi suverénne vyhrala, v Záhrebe na ceste za víťazstvom tesne pred cieľom vypadla, vo Flachau opäť jasne triumfovala a v Maribore opäť tesne pred víťaznou métou stroskotala... Môže si dovoliť riskovať, tak ako si to mohla dovoliť Zuzulová, ktorá bola dve sezóny imúnna proti výpadkom. Teraz akoby bola imúnna voči šťastiu. A tak sa natíska porovnanie s jej rovesníčkou. Šárka Záhrobská vyrastala v podobných podmienkach, podobná zjazdárska škola, podobne otec-tréner. Ale je už majsterkou sveta, z tohto vrcholu má celú sadu kovov a dvakrát vyhrala preteky SP. "Šárka a jej tím akoby mali recept na úspechy. Mám pocit, že Šárka v žiadnych pretekoch nejde najlepšie, ale vždy má ten svoj vysoký štandard a ak sa k nemu pridružia neštandardné okolnosti, je úspešná. Ak nie, tak zajazdí do prvej desiatky. A najmä - jazdí stabilne, proste Šárka a jej ľudia to robia výborne."

Sú tu aj iné fakty, okolnosti a paralely. Záhrobská má 9 pódiových výsledkov v SP, Zuzulová 8, prvá menovaná dvakrát vyhrala, jej súperka bola trikrát druhá. Slovenka pred niečo vyše rokom ukončila rekordnú sériu 17 slalomov SP v prvej desiatke, Češka je na šnúre 21 ukončených slalomov v prestížnom seriáli, pričom len raz bola mimo desiatky. Záhrobská jazdí v SP neprerušene 8 rokov bez zranení a chorôb, za ten čas sa v 67 slalomoch len raz nekvalifikovala do 2. kola a len 5-krát vypadla, naposledy v marci roku 2005... Zuzulovú viacero sezón trápili horné dýchacie cesty a chlamýdiová infekcia, jednu sezónu vynechala takmer kompletnú pre zranené koleno, v uplynulých dvoch absentovala v niektorých fázach pre nalomené rebro a artroskopie oboch zranených kolien, preto v rovnakom intervale absolvovala len 56 slalomov SP, do 2. kola nepostúpila dvakrát a vypadla 12-krát, lenže v posledných 11 slalomových súťažiach SP ju klasifikovali len štyrikrát...

A ďalej. Záhrobská svoj prvý triumf v Aspene slávila v novembri 2008 v pretekoch, v ktorých Zuzulová štartovala nevediac o zlomenine rebra a pádom ukončila svoju unikátnu úspešnú sériu. Svoj druhý slalom Češka vyhrala o rok neskôr na tom istom mieste a v súťaži, ktorú Slovenka pre zranené koleno vynechala. Šárka získala zlato na MS 2005 aj vďaka tomu, že tesne zdolala suverénnu víťazku 8 slalomov zimy Marlies Schildovú, jazdiacu na polovičný výkon s čerstvo narazenými rebrami. Schildová v plnej sile naopak Veroniku dvakrát tesne pripravila o triumf, raz o 7 stotín... Záhrobská vlani skompletizovala striebrom medailovú kolekciu MS v bizarnej súťaži, v ktorej bola po 1. kole štvrtá, a v druhom stroskotali všetky tri pretekárky s najlepšími časmi... Zuzulová dva dni pred týmto majstrovským slalomom opustila dejisko šampionátu pre problémy s kolenom.

Týmito neuveriteľnými paralelami nemožno bagatelizovať úspechy súperky a ospravedlňovať zostup Zuzulovej. Jedno je však isté - na rozdiel od českej hviezdy mala dôvod na pokles a problémy, otázne je, či až na taký hlboký prepad. "Musíme na tom popracovať. Proste treba jej mentálnu vybavenosť nastaviť tak, aby v konkrétnom čase bola schopná vydať svoje maximu a úplne treba odstaviť podvedomie. Teším sa na jej olympijské vystúpenie, ale tvrdím, že nemá výhodu v tom, že už nemá čo stratiť. To nemá žiadna z jej súperiek. Proste všetky elitné jazdia buď-alebo a to isté očakávame od Veroniky. Nečakáme zázraky, ale ak budú štandardné okolnosti, teda napríklad pri jej čísle relatívne kvalitná trať, mala by byť v prvej desiatke. Ak by boli podmienky a okolnosti veľmi dobré, tak určite na prvú šestku. Verím, že bude mať kus šťastia," konštatuje Magát.

Zuzulová má pred Vancouverom bohatý prípravný program. Už v utorok a v stredu pôjde dva obrovské slalomy Európskeho pohára v Maria Alme, v piatok slalom Európskeho pohára v Melchseefrutte. V januári celkovo 7 súťaží.

01 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 02 - Modified: 2022-05-03 11:23:45 - Feat.: - Title: Vallo skritizoval nový stavebný zákon: Hlavné mesto môže stratiť kontrolu nad rozvojom 03 - Modified: 2022-03-20 11:15:42 - Feat.: - Title: Vlhová sa dostala na stupne víťazov. Sezónu ukončila tretím miestom 04 - Modified: 2022-03-17 09:05:57 - Feat.: - Title: Vlhová neobháji veľký glóbus. V super-G skončila až sedemnásta 05 - Modified: 2022-03-16 10:59:13 - Feat.: - Title: Vlhovej šance na celkový triumf vo Svetovom pohári sa znížili, Shiffrinová vyhrala zjazd
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
10. máj 2024 13:04