StoryEditor

Premiéra Česko-Slovenskej trofeje

27.03.2003, 23:00

Vypísanie Česko-Slovenskej trofeje patrí v existencii oboch štátov k novej ére bezprostredných športových súbojov slovenských a českých pretekárov v automobilových disciplínach. Získajú tým najmä slovenskí jazdci, ktorí sa budú môcť opäť porovnávať s dobrými súpermi a diváci uvidia početnejšie pretekárske pole. Tri podujatia budú spoločne klasifikované v každej z krajín, a to platí pre preteky do vrchu, na okruhu i v rely. Iniciátorom tohto návrhu bola vedenie Slovenskej asociácie motoristického športu (SAMŠ), ktorého snahu ocenil aj viceprezident Autoklubu ČR Stanislav Minařík: "Vítame túto iniciatívu. Máte vynikajúcich usporiadateľov podujatí i pretekárov, ako aj výborné trate."
Šampionáty Česka i Slovenska sa budú hodnotiť samostatne, na každých pretekoch sa však očakáva veľmi dobrá konkurencia. V súvislosti s okruhovými pretekmi prezident SAMŠ Dušan Koblišek pripomenul, že na Slovensku sa opäť oživí téma vybudovania pretekárskeho okruhu. "Niektoré predchádzajúce projekty boli príliš drahé -- aj vzhľadom na možnosti Slovenskej republiky. Táto skutočnosť výstavbu okruhu určite pribrzdila a podujatia v zahraničí v uplynulých rokoch boli len východiskom z núdze. Budeme však hľadať možnosti, azda aj s využitím prostriedkov Európskej únie. Určite sa najskôr zameriame na výcvik profesionálnych vodičov, neskôr budeme uvažovať aj o pretekárskom okruhu. SAMŠ je však iba garantom, investori budú iní," povedal Koblišek, ktorý je dosiaľ aktívnym pretekárom.
U našich západných susedov sa už začala sezóna 2003 prvými automobilovými súťažami. Na rely Šumava zvíťazil Roman Kresta s Peugeotom 206 WRC pred Václavom Pechom (Ford Focus WRC), Slovák Jozef Béreš na Toyote Corolla WRC obsadil lichotivé šieste miesto so stratou šiestich minút. Na Slovensku je na programe rely vo Vranove až prvý aprílový víkend. Predtým však budú mať slovenské posádky príležitosť získať prvé body do Česko-Slovenskej trofeje už oddnes na rely Vysočina v Okříškach (28. -- 29. marca).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. máj 2024 20:16