StoryEditor

Slováci ovládli skupinu na šampionáte. Porazili aj silných Američanov (video)

09.12.2014, 09:25
Autor:
redred
Slovenskí florbalisti si na MS zaistili postup do osemfinále. S reprezentáciou USA bojujú o prvé miesto v skupine.

Slovenskí florbalisti vyhrali aj v poslednom zápase skupiny C na svetovom šampionáte vo Švédsku nad Amerikou 4:2 a bez straty bodu postúpili do osemfinále z prvého miesta. V ňom narazia v stredu na posledný tím zo skupiny B, čo sú florbalisti Estónska.

Slováci s nimi pred dvomi rokmi uhrali remízu 4:4 na svetovom šampionáte, v kvalifikácii na majstrovstvá sveta v januári tohto roka však s nimi naši florbalisti prehrali vysoko 1:6.

Skupina C:

USA - Slovensko 2:4 (1:0, 0:4, 1:0)

Góly: 19. Forare, 50. Winkler (Lanzlinger) - 23. Řezanina (Gál), 27. Kubovič (Grlický), 35. Pelegrín (Bulko), 35. neuvedený (vlastný gól). Rozhodovali: Černý, Janoušek (obaja ČR), vylúčení: 0:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 297 divákov.

Od úvodného buly sa hralo opatrne z oboch strán. Obe družstvá sa postupnými útokmi dostávali do nevýrazných príležitostí, no brankári ich strely pochytali. V polovici tretiny sa začali Američania viac tlačiť pred bránu Slovákov a boli čoraz nebezpečnejší. Zvýšené úsilie zúročil výber USA gólom v 19. minúte. Traja slovenskí hráči nedokázali odstaviť od lopty kapitána USA Forareho, ktorý skóroval a na svojom konte má už štyri góly na šampionáte.

Do druhej tretiny nastúpili Slováci ako vymenení. Od začiatku sa opreli do Američanov a po troch minútach vyrovnal kapitán tímu Lukáš Řezanina. Bezprostredne po góle sa USA opäť dostali do tlaku, ale najlepšou odpoveďou bol gól Kuboviča na 2:1. V 32. minúte bol zbytočne vylúčený Marek Bulko, no oslabenie Slováci prežili. Po jeho návrate sa chlapci zomkli a po strele nasrdeného Bulka tečoval loptu do brány Pelegrín – 3:1. O niekoľko sekúnd strelil ďalší gól Martin Kubovič a zvýšil náskok Slovákov na 4:1. V tých momentoch podržal mužstvo brankár Adam Kalčok, ktorý kryl niekoľko nebezpečných striel súpera.

V záverečnej tretine sa slovenskí reprezentanti sústredili na obranu, no spravili dva zbytočné fauly, za ktoré pykali vylúčeniami. Jedno z nich Američania potrestali a znížili na 2:4. USA tri minúty pred koncom odvolali brankára, no Slováci na čele s gólmanom Kalčokom napokon dotiahli zápas do víťazného konca.

Hlasy po zápase (zdroj SZFB):

Stefan Hedlund, tréner USA: "Bol to pekný zápas, v ktorom oba tímy podali kvalitný výkon. Žiaľ, mojim zverencom chýbalo trochu viac šťastia."

Miroslav Sága, tréner SR: "Očakávali sme náročný zápas, čo sa aj potvrdilo. Inkasovaný úvodný gól v závere prvej tretiny dal Američanom trochu krídla. Druhú tretinu sme zvládli dobre a presadili sme sa strelecky. Mrzia nás zbytočné dve vylúčenia v tretej tretine, čo sa na medzinárodnom fóre nesmie stať. Ak chceme ďalej bojovať o postup, musíme byť maximálne sústredení a disciplinovaní."

Adam Kalčok, brankár SR: "Z môjho pohľadu to bol lepší zápas ako tie predchádzajúce. Milujem, keď mám v bráne robotu. Chlapci výborne pomáhali blokovať strely a čo som pochytal, bolo z prijateľných uhlov."

Václav Komačka, hráč SR: "Náročný zápas, ktorý sme zvládli. Stratili sme veľa síl a preto bude dôležité dobre zregenerovať. Už zajtra nás čaká ďalší náročný súboj s Estónskom."

Lukáš Řezanina, kapitán SR: "Nechali sme na ihrisku srdce, čo nám pomohlo k víťazstvu. Na čele nášho výkonu bol Adam Kalčok, ktorý takto kvalitne chytával za Hurikán, keď bol v najlepšej forme, v časoch, keď som ja bol ešte malý chlapec. Musíme si dobre oddýchnuť a vyčistiť hlavy na zajtrajší rozhodujúci zápas."

 

01 - Modified: 2007-01-18 11:21:00 - Feat.: 0 - Title: Ružomberské basketbalistky príjemne prekvapili, na postup to nestačilo
01 - Modified: 2024-02-21 15:16:22 - Feat.: - Title: Ponuky dostával od klubov už dva roky. Výnimočný slovenský hráč prestúpi do najlepšej ligy sveta 02 - Modified: 2023-12-10 07:46:43 - Feat.: - Title: Slovenké florbalistky skončili na MS piate, vybojovali si miestenku na Svetové hry 03 - Modified: 2022-11-13 10:40:14 - Feat.: - Title: Slovenskí florbalisti hladko zdolali Nórsko a vyrovnali svoje najlepšie umiestnenie na MS 04 - Modified: 2022-11-10 15:04:05 - Feat.: - Title: Náš florbalový reprezentant: Česi si nepripúšťajú, že by s nami mohli prehrať. Brali by to ako veľkú potupu 05 - Modified: 2022-11-06 18:50:41 - Feat.: - Title: Úspech pre našich florbalistov. Na šampionáte otočili zápas s Nórskom
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 08:14