StoryEditor

Znovu bojujem za Slovensko. Chcem úspech aj s mladým tímom

09.05.2014, 10:48
Tréner slovenských hokejistov pred začiatkom svetového šampionátu v Bielorusku Vladimír Vůjtek v rozhovore pre HN:

Veľký desaťstranový špeciál dnes v HN:

Rozhovor so slovenským trénerom Vladimírom Vůjtkom a českým trénerom Vladimírom Růžičkom
Kto podporuje slovenské hokejové talenty a ako to vyzerá v praxi
Koľko peňazí tečie do nášho hokeja
Program šampionátu a originálny test


Ešte pred dvomi mesiacmi ste boli spomínaný ako adept na trénera Česka. Dnes stojíte proti vašim krajanom ako kouč Slovenska.
Som tréner Slovenska, bojujem za Slovensko a, samozrejme, každé víťazstvo ma poteší. Ja to neberiem ako špecifický zápas. Česko beriem ako každého iného súpera.

Napriek tomu to bude ostrý štart, nie?
Je to o tom, ako to zvládneme takticky.

Je pre nás dobré začínať turnaj proti favoritom ako Česko a hneď na druhý deň Kanada?
Ja to beriem tak, že je dobré hrať proti favoritom na úvod. Spomeňte si na strieborný šampionát spred dvoch rokov. Prvé dva zápasy sme síce prehrali, ale v treťom sme zdolali Američanov a to nás nakoplo. A potom sme mali veľkú šnúru.

Prvý zápas bude dôležitý, okrem hráčov stojí proti vám váš kamarát Vladimír Růžička. Máte na Čechov pripravené niečo špeciálne?
Špeciálne ťažko. My sa hlavne musíme držať svojich vecí, svojej hry, svojej taktiky, ktorú sme mali v príprave. Niektoré zápasy nám vyšli, niektoré nie. Boli by sme však radi, keby vyšla taktika v príprave ako v druhých dueloch proti favoritom Rusku a Fínsku.

Tretí šampionát, jedna olympiáda. Bola vaša štvrtá nominácia Slovenska najťažšia?
Bola jedna z tých ťažších.


Tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek. Snímka: TASR/M. Svítok

V čom?
Spočítajte si, koľko bolo ospravedlneniek. My sme hľadali ďalších hráčov, nominovali sme aj takých, ktorých sme nevideli hrať a v podstate len z médií sme sa dozvedali, ako hrali. Bola to proste špecifická nominácia.

A možno aj vaša posledná. Po šampionáte sa vám skončí zmluva. Budete pokračovať pri našej reprezentácii?
Nehovorím posledný. Uvidíme podľa výsledku. Bude záležať na tom, ako dopadneme.

Počas vášho pôsobenia ste však mali aj problémy, najmä pri olympiáde s komunikáciou v súvislosti s Mirom Šatanom. Ste pod tlakom?
Nechcem teraz hovoriť o budúcnosti. Neriešim ju. Sústredím sa na tento šampionát, ktorý je pred nami. Čo bude po ňom, bude sa riešiť neskôr.

Poďme ešte k zostave. Máte tam desať mladých hráčov. Nastal teda konečne správny čas na výmenu generácií?
Býva to tak, že po olympiáde prichádzajú zmeny. Tým viac, keď olympiáda sa nám nepodarila. Pravda je však i tá, že sme museli zmeny urobiť aj nútene.

Čiže niektorí mladí hráči by nemali šancu ísť na šampionát?
Chceli sme omladiť káder, ale nie tak veľa. Chceli sme tam aj viac skúsených hráčov.

Má tento tím šancu uspieť, ako keď boli v reprezentácii skúsení hokejisti?
Doteraz sme stavali na skúsených tridsiatnikoch, teraz z rôznych dôvodov nejdú, tak sme hľadali ďalej. Títo mladí hráči sú talentovaní, a keď sa spojí talent so skúsenosťou, môže to byť dobré.


Tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek s hráčmi počas zápasu. Snímka: TASR/M. Svítok

Väčšina z nich hráva v zámorí. Majú inú mentalitu, neboja sa, sú zdravo agresívni a nabudení.
Presne tak. Sebavedomie im rozhodne nechýba, a to je správne. Veľa hráčov hralo v tíme, ktorý na šampionáte do 20 rokov skončil na štvrtom mieste. Teraz sa tu zišli a majú veľkú motiváciu presadiť sa aj na seniorskom šampionáte.

Presadiť sa na šampionáte znamená získať medailu?
Mužstvo je mladé, neskúsené, pre nás bude postup do štvrťfinále veľký úspech.

To je cieľ? Tím so Šatanom nemá na viac?
Táto kombinácia zatiaľ splnila očakávania. Mladí sa majú od koho učiť, vidieť to na ľade. Zatiaľ v tomto mužstve vidím veľa plusových bodov.

Veľa plusových bodov však reprezentácii chýba. Nastal ústup z medailových pozícií.
Keď som prišiel k reprezentácii, tak Slovensko predtým nebolo štyri roky vo štvrťfinále majstrovstiev sveta. A ja som povedal, že slovenský hokej tam patrí. Má na to hráčov, potvrdilo sa to na posledných dvoch šampionátoch. A aj po viacerých ospravedlnenkách si chceme ísť po tretie štvrťfinále. S nastupujúcou generáciou.

Nastupujúcu generáciu máme, ale Európa a zámorie nám utiekli. Prečo?
Záleží na pohľade.

Aký je ten váš?
Pozrite sa na juniorské šampionáty za posledných päť rokov. Chodíme sa tam len zachraňovať a záchrana je jediný cieľ. Dokonca už sme aj vypadli z elitnej kategórie, našťastie prišiel hneď postup späť. Teraz sme sa posledný rok síce dvihli, zastabilizovali, ale máme menej talentov ako tie európske a zámorské tímy. Tam systém funguje oveľa lepšie.  

U nás nefunguje?
Základ je dobrý, ale chýba tomu zázemie. Už od žiackych tímov. Nie je ich k dispozícii toľko ako inde. Je to aj o peniazoch, ťažko sa skladajú dohromady.

Pomohla by spoločná hokejová liga s Českom?
Otázka je, komu by pomohla.

Slovákom, Čechom...
Pomohla by, keby to bolo ako kedysi. Federálnu ligu hralo dvanásť tímov a úroveň bola vyššia. Dnes je 24 mužstiev na Slovensku a v Česku v najvyššej súťaži, úroveň sa rozdelila do viacerých klubov a tá špičková úroveň z toho trochu odišla.

Kto je Vladimír Vůjtek
Počas hráčskej kariéry hral za tri kluby v Karvinej, vo Vítkoviciach a v Trenčíne.
S trénerskou kariérou začínal v Karvinej a vo Vítkoviciach, neskôr sa stal trénerom československej reprezentácie do 20 rokov Zlína a Třinca. V českej extralige vybojoval so svojimi tímami dvakrát striebornú medailu. Z Česka odišiel do ruskej Superligy, kde dvakrát získal titul s Jaroslavľom. Ten istý klub doviedol k bronzovej priečke v Kontinentálnej hokejovej lige. V auguste 2011
sa stal koučom našej reprezentácie. V roku 2012 s ňou získal striebro na šampionáte a v minulom roku bol s tímom vo štvrťfinále.


Viac príbehov a analýz nájdete vo veľkej prílohe v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

01 - Modified: 2006-05-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenský turista najviac zaplatí za hovor spod pyramíd
01 - Modified: 2024-05-12 14:12:36 - Feat.: - Title: Po Kazachoch nás čaká úplne iná kvalita. Zadáci USA sú príliš suverénni, treba to potrestať, vraví Pokovič 02 - Modified: 2024-05-11 12:02:08 - Feat.: - Title: Bohaté majstrovstvá: Hokejový šampionát má českej ekonomike priniesť dve miliardy korún 03 - Modified: 2024-05-10 17:53:40 - Feat.: - Title: Poriadny direkt smerom k postupovým ambíciám. Nemci vyhrali zaslúžene, hodnotí vicemajster z Petrohradu 04 - Modified: 2024-05-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Dnes sa naši hokejisti postavia proti výberu Kazachstanu. Týchto 10 zaujímavostí si o tejto fascinujúcej krajine netušil 05 - Modified: 2024-05-09 19:31:19 - Feat.: - Title: Slovenská hokejová reprezentácia napísala na súpisku všetkých 25 hráčov. Športovci z AHL sa nepripoja
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
13. máj 2024 03:05