StoryEditor

VIDEO: Historický deň pre Slovensko. Fantastická Zuzulová ovládla slalom

12.01.2016, 17:19

Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová vyhrala utorňajší nočný slalom Svetového pohára v rakúskom Flachau. Slávila tak svoje tretie víťazstvo v SP a druhé v klasických hustých bránkach. Petra Vlhová vďaka najlepšej jazde v 2. kole obsadila šieste miesto, keď na krajanku stratila v súčte 1,42 sekundy. Druhá skončila Češka Šárka Strachová, ktorá za Velez-Zuzulovou zaostala o 31 stotín. Tretia priečka patrila Švédke Fride Hansdotterovej (+1,05), ktorá si tak udržala vedenie v priebežnej klasifikácii disciplíny.

Velez-Zuzulová jasne ovládla 1. kolo, keď viedla o 54 stotín sekundy pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou, na tretej pozícii bola Strachová (+0,84 s). Súťaž poznačilo husté sneženie, Petra Vlhová sa so štartovým číslom 14 musela vyrovnať so sťaženými podmienkami. Figurovala na priebežnej jedenástej priečke s mankom 2,04, s číslom 59 súťaž nedokončila Barbara Kantorová.

Skúsená Velez-Zuzulová využila v 1. kole nízke štartové číslo 3, od prvej bránky našla správny rytmus a predviedla čistú jazdu bez chýb. Tie síce na plynulom profile a dynamickej trati príliš nerobili ani súperky, ale väčšina s nich zaostala v dravosti a najmä v ťažiskovej práci nohami, ktorá je jednou z veľkých technických predností 31-ročnej Slovenky. Napríklad vedúca slalomárka priebežného poradia, Švédka Frida Hansdotterová stratila na 6. mieste až 1,32 s, lebo jej chýbali agresívne línie v otvorenejších bránkach.

"Pred pretekmi som sa naozaj cítila veľmi dobre a na prehliadke som povedala manželovi i ocinovi, že idem atakovať. A celá tá pohoda vyvrcholila v to, že som zatiaľ prvá," referovala pre TASR Velez-Zuzulová. Podľa vlastných slov jej vyšli všetky okolnosti dňa, ale štartovým číslam nepripisovala prílišnú váhu: "Myslím si, že moje štartové číslo mohlo byť výhodné, ale tá trať sa po tých predjazdcoch až tak rýchlo nerozbíjala, a keď som išla, tiež už boli ryhy. V každom prípade bolo treba atakovať a nemyslieť na to, čo je pod nohami."

 

Petra Vlhová naopak nemala v cieľových priestoroch príliš dobrú náladu, jej ambície sú vždy najvyššie. Cítila, že číslo 14 nebolo v utorok príliš šťastné, ale na nič sa nevyhovárala: "Trať bola úplne inakšia ako predchádzajúce sveťáky, ale nevidím v tom nejaké negatívum. Dalo sa ísť, ale mne to kolo vôbec nevyšlo. Chybu som neurobila, ale išla som veľmi opatrne a nešla som na sto percent. V druhom kole sa to budem snažiť zmeniť."

Vlhová sa do druhej jazdy pustila s vervou. Veľmi dobre sa vyrovnala s nástrahami trate a vďaka agresívnej jazde s maximálnym rizikom sa dostala do vedenia. Jej čas, najlepší v 2. kole, naznačoval výrazný posun vo výsledkovej listine a napokon z toho bola výborná 6. priečka. Dosiahla tak svoje tretie najlepšie umiestenenie v SP po triumfe v Aare a 3. mieste v Lienzi.

Velez-Zuzulová si v druhom kole výborne počínala na rozbitej trati, vo vrchnej pasáži ešte zvýšila svoj náskok a umnou jazdou svoje vedenie dotiahla až do cieľa.


 

01 - Modified: 2024-01-20 17:23:24 - Feat.: - Title: V Jasnej sa zranil aj Adam Žampa. Možno mi to ukončí sezónu, vraví 02 - Modified: 2024-01-20 15:14:00 - Feat.: - Title: Petra Vlhová si poškodila väzy v kolene, sezóna sa pre ňu skončila. Pri páde si silno udrela aj hlavu a rameno 03 - Modified: 2024-01-20 10:30:08 - Feat.: - Title: Vlhová nedokončila prvé kolo obrovského slalomu v Jasnej, odviezli ju vrtuľníkom. Trať je tažká, hodnotí Žampa 04 - Modified: 2024-01-07 13:05:46 - Feat.: - Title: Petra Vlhová ovládla slalom v Slovinsku a dotiahla sa na Mikaelu Shiffrinovú 05 - Modified: 2024-01-07 10:07:52 - Feat.: - Title: Vlhová vedie po prvom kole slalomu v Kranjskej Gore, Shiffrinová vypadla
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 16:54