StoryEditor

Boxerská bitka storočia o stámilióny: Rozbije "zlý" Mayweather "pokorného" Pacquiaa?

02.05.2015, 20:22
Veľký deň boxu nastáva.Stámiliónova bitka šampiónov Floyda Mayweather a Mannyho Pacquiao, ktorí sú považovaní za najlepších súčasnosti.

V nedeľu po piatej hodine rannej zaznie úvodný gong udalosti príznačne nazvanej Zápas storočia.

Keď si tí dvaja po siedmich rokoch plných neprehľadných zákulisných hier, preťahovania sa o výhodnejšie podmienky a požiadavky si konečne plesli a dohodli sa na vzájomnom zápase, ako by zároveň otvorili truhlu až po veko naplnenú pokladom.

Američan Floyd Mayweather a Filipínec Manny Pacquiao nastavili latku marketingového potenciálu boxu tak vysoko, že sa zdá byť ich konkurentmi takmer neprekonateľná.

"Bolo na čase, aby sme sa konečne stretli. Bude to najväčší zápas histórie! "Preniesol Mayweather na tlačovej konferencii. Na sebe mal červenú mikinu a baseballovú čiapku. Potom sa zahľadel do sály plného novinárov a pokračoval: "Prišli ste a očakávate niečo vzrušujúce. Presne to my dvaja ponúkneme, "žmurkol na svojho soka.

Rozdelia si 255 miliónov eur

Z trhového pohľadu bude v hre cez ťažko uveriteľných 255 miliónov eur. Suma navyše nemusí byť konečná, pretože sa z veľkej časti odvíja od množstva predaných televíznych práv, ktoré domácnosti a bary jednotlivo nakupujú. Celkový počet takto vytvorených prenosov možno len ťažko odhadnúť.

V najvyššom rozlíšení si ho v Amerike môžete obstarať za 90 eur.

Bez ohľadu na výsledok si z finálnej sumy ukroja 60% Mayweather a 40% Pacquiao.

Len pre porovnanie, v odvete slávneho merania síl medzi Holyfield a Tysonom si v roku 1997 jej aktéri delili na dlhú dobu rekordných 55 miliónov eur.

Zo športového pohľadu teraz pôjde o tri zo štyroch najprestížnejších pásov majstrov sveta popredných organizácií.

Boj sa odohrá vo velterovej kategórii, ktorá síce za najťažšie váhovú divíziou zaostáva o viac ako 20 kilogramov, v diváckom záujme ju však aj vďaka najpočetnejšej konkurencii jasne poráža.

Filipínec ovládol 57 bitiek a päťkrát padol. Američan vyhral všetkých 47 zápasov, a aj preto je podľa stávkových kancelárií miernym favoritom.

"Bude to skutočne veľké," začal svoju reč Pacquiao, ktorý na tlačovú konferenciu dorazil v modrom obleku. "K zápasu sa viaže veľa otáznikov, ktoré zatiaľ dokáže rozlúštiť len Boh."

Mayweather, borec s prezývkou Money, sa minulý týždeň označil za lepšieho boxera ako legenda 70. rokov Muhammad Ali.

Nešlo o nič výnimočné: sebavedomé slová ho charakterizujú.

Už niekoľko rokov sa označuje za najschopnejšieho boxera histórie. Svojich súperov aj novinárov bežne uráža, honosí sa titulom najbohatší športovec súčasnosti a svoj majetok na sociálnych sieťach pravidelne vystavuje na obdiv s kombináciou známeho menovkami.

Pacquiaova image je proti tej Mayweatherovej v zjavnom kontraste. Sokov uznáva a rešpektuje, v nešportovom živote o ňom blízki hovoria ako o oddanom kresťanovi, ktorý väčšinu svojich finančných prostriedkov prevádza na charitatívne organizácie.

"Peniaze nepovažujem za zlo, môžu však byť jeho prostriedkom," vysvetľoval uvedomelo muž, ktorý ako jediný v histórii vybojoval titul v ôsmich rôznych váhových kategóriách. Súper uspel v piatich.

"Chcem inšpirovať ostatných," praje si Pacquiao. "Vyrastal som na ulici, nemal kde spať a hladoval som. Nedokázal som si predstaviť, že mi Boh dá toľko síl, aby som sa dostal až sem. "

Predražené vstupné

Výnimočná športová udalosť vykazuje výnimočne čísla. Vstupenky do predných radov pri ringu v Las Vegas stáli v prepočte vyše 9 tisíc eur.

Že je to moc? Pre majetných boxerských nadšencov nie.

Na vstupnom sa vybrali takmer 73 miliónov eur. Na čiernom trhu sa lístky na rovnaké miesta predávajú dokonca aj za 310 tisíc eur!

Mayweather vraj uvedené čísla neprekvapujú: "Vždy som veril, že na dosiahnutie rekordných hodnôt môžem prispieť. Dôležité je ale mať okolo seba dobrý tím. "

Počas kariéry mu na konto pritieklo viac ako 430 miliónov eur.

Nebudem kritizovať súperovu snahu čo najviac zarobiť, "nechal sa počuť Pacquiao, ktorý za svoje počínanie medzi lanami doteraz inkasoval zhruba polovicu toho, čo Mayweather. "Pracoval nesmierne tvrdo, aby na tie peniaze dosiahol. Prajem si len, aby ich prostredníctvom pomáhal ľuďom, ktorí to potrebujú, "dodal.

Pacquiao na záver svojej reči vyslovil prianie: "Dúfam, že sa po boji s Floydom porozprávame, budeme zdieľať vieru v Boha a inšpirujeme rad detí, ktoré nás podporujú a vzhliadajú k nám."

01 - Modified: 2007-05-22 22:20:31 - Feat.: 0 - Title: Zverejnenie utajených čísel spôsobilo zlyhanie ľudského faktora
01 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 02 - Modified: 2024-02-16 10:03:53 - Feat.: - Title: Toto je karta Fight Night Challenge 6. Strhla sa bitka, Baron na vozíku všetkých dourážal a Flexking pózoval so sekáčikom 03 - Modified: 2024-01-30 11:18:24 - Feat.: - Title: Ruský tréner bojových umení v Bratislave pre HN: Doma som už na Slovensku. Pomocou športu ho všade propagujem 04 - Modified: 2023-12-03 10:15:44 - Feat.: - Title: Fight Night Challenge 5: Hossa zvíťazil, pretože Momo neovládol svoje emócie a Flexking zostáva naďalej neporazený 05 - Modified: 2023-11-29 13:15:01 - Feat.: - Title: Bratislava privíta hviezdy česko-slovenského boxu: Na konci roka v ringu Tankó, Ducár, Mišalko, Koller či Zábojník
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
04. máj 2024 08:16