StoryEditor

Šéf nášho hokeja: Neúspech nie je moja zodpovednosť

13.05.2015, 00:00
Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček pre HN:

Ešte pred naším posledným súbojom v základnej skupine sa rozhodlo, že Slovensko si štvrťfinále na majstrovstvách sveta nezahrá.Krátko pred rozlúčkovým duelom s USA sa HN podarilo rozprávať s prezidentom nášho hokejového zväzu. „Stratili sme body tam, kde sme s tým nepočítali,“ tvrdí Igor Nemeček.

Aké veľké je vaše sklamanie?

Je to ťažké, lebo sme ešte neskončili turnaj... Dôležité je, že na 99 percent sme si vybojovali priamy postup na olympiádu. Ten základný cieľ, získať účasť pod piatimi kruhmi, sme už de facto splnili. Žiaľ, štvrťfinále sa nám nepodarilo tak ako minulý rok, tak ani tento rok.

Prečo?

Lebo sme body stratili tam, kde sme s tým nepočítali – hlavne v tom nešťastnom zápase s Nórskom (prehra 2:3 pozn. red.). Verím, že chalani dohrajú turnaj so cťou a potvrdíme konečné 9. miesto na majstrovstvách sveta.

Napriek tomu, že je jasné, že to bol posledný turnaj pod vedením trénera Vladimíra Vůjteka, budete od neho žiadať správu o účinkovaní na MS?

Na budúci týždeň máme výkonný výbor, kde príde pán tréner zhodnotiť naše účinkovanie na šampionáte a rozlúčime sa s ním. Potom budeme riešiť budúcnosť. Respektíve nové vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja, ktoré príde po 25. júni, musí riešiť nový realizačný tím a všetky veci okolo reprezentácie.

Neobávate sa, že vám tím ľudí okolo Richarda Lintnera, ktorý postaví proti vám svojho kandidáta vo voľbách na šéfa zväzu, bude tento neúspech vyčítať?

Myslím si, že v tomto môžu asi ťažko obviňovať funkcionárov nášho hokeja. Pretože my asi ťažko pôjdeme na ľad a budeme hrať hokej namiesto tých hráčov. Ten tím bol naozaj dobre poskladaný. Kto si bude chcieť nájsť nejaké argumenty, tak si ich vždy nájde. No musí to vidieť v reálnom svetle. Tie mužstvá na MS sú veľmi vyrovnané. My sme nad Bielorusmi vyhrali a napokon oni postúpili do štvrťfinále. Je to jednoducho tak, to je hokej.

Čo bude ďalej so slovenským hokejom?

Treba sa pozerať dopredu. Začnú sa už riešiť budúcoročné majstrovstvá sveta v hokeji v Rusku. Opakujem, pre nás je dôležité vyhnúť sa kvalifikácii na olympijské hry. Už len preto, aby nemusel nový kouč národného tímu mať hneď nôž na krku, aby sa kvalifikoval pod päť kruhov, tak ako to bolo u pána Vůjteka. Ten ho v roku 2012 na krku mal, a napokon nielen že sme postúpili do Soči, ale získali aj strieborné medaily.

V tom čase bol hokej v omnoho horšej pozícii ako pred týmto šampionátom.

Presne tak. Vtedy sme museli pre postup na olympiádu dosiahnuť oveľa lepšie umiestnenie.

Beriete osobnú zodpovednosť za to, že Slovensko neuspelo a nepostúpilo na majstrovstvách sveta do štvrťfinále?

Nie, určite nie. Za výsledky a výkony mužstva na podujatiach je vždy zodpovedný tréner.

Teraz však prišlo k zvláštnej situácii. Vedelo sa, že tréner Vůjtek po šampionáte skončí bez ohľadu na to, aký výsledok s reprezentáciou uhrá.

Áno. Ale treba mať úctu k trénerovi, ktorý urobil pre Slovensko veľmi veľa. Pán Vůjtek dokázal Slovensko dvakrát dostať priamo na olympijské hry, v roku 2012 a už takmer s istotou aj v tomto roku. Spravil pre to veľa. Určite sa chcel s našou reprezentáciou rozlúčiť tu, vo svojom rodnom meste Ostrave, lepšie ako tým deviatym miestom.

Čo vás v súvislosti s účinkovaním náročného tímu v Ostrave najviac potešilo?

Mňa milo prekvapili obrancovia, lebo sme sa obávali, že tam bude viac problémov. Ale útočníci nám nedávali góly, v úvode turnaja nás nad vodou držali góly obrancov. Ale neprišlo k žiadnemu kolapsu. S každým súperom sme odohrali vyrovnané zápasy.

01 - Modified: 2007-05-31 06:24:00 - Feat.: 0 - Title: Cibulková hneď pri premiére v hlavnej súťaži RG do 2. kola
01 - Modified: 2024-05-07 20:17:52 - Feat.: - Title: Craig Ramsay rozhodol. Do záverečnej nominácie na MS v hokeji sa nedostali Lantoši, Takáč a Petrovický 02 - Modified: 2024-05-07 18:41:22 - Feat.: - Title: Parádny gól Slafkovského nestačil. Slováci nezvládli generálku pred MS 03 - Modified: 2024-05-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Koľko máme medailí a pod koho vedením sme získali zlato? Tento kvíz zvládne len skutočný znalec hokeja 04 - Modified: 2024-05-07 13:42:47 - Feat.: - Title: Čokolatier pre HN: Pestovatelia kakaa by mali mať rovnaké postavenie ako máme my 05 - Modified: 2024-05-07 09:56:49 - Feat.: - Title: Svetová špička zo zámoria. V Bratislave sa proti Slovákom predstaví kandidát na zlato s hviezdnymi menami
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
08. máj 2024 06:10