StoryEditor

Žiadny Godla. Do NHL má najbližšie talent z Košíc

03.02.2015, 18:47

Pred mesiacom sa v rebríčku prestížnej kanadskej hokejovej stanice TSN jeho meno medzi najväčšími adeptami na vstupný výber talentov klubmi NHL neobjavilo. Teraz patrí obranca extraligového tímu z Košíc Erik Černák medzi adeptov na draft hneď v prvom kole.

Aspoň takú pozíciu získal 17–ročný bronzový medailista z nedávnych MS do 20 rokov v tzv. Mid-Season Ranking, čiže rebríčku v polovici tejto hokejovej sezóny. Spomedzi 60-tky najväčších talentov sveta ho TSN umiestnila na 23. pozíciu.

Čím vyššie sa Erik v rebríčku umiestňuje, tým väčší záujem klubov z NHL o neho je. No tých rebríčkov je viacero, okrem komerčných aj tie z centrálneho skautingu. Každopádne je to dobrý signál v súvislosti s tohtoročným draftom,“ povedal pre HN Černákov manažér Igor Bielčik z agentúry Sport Invest.

Ostro sledovaný Košičan

Do špekulácii o tom, či si niektorý z klubov NHL vyberie jeho klienta už v prvom, alebo druhom kole, sa nechcel púšťať. „My sa na to v agentúre pozeráme z iného pohľadu. Pre nás je prvoradý výkon hráča – aktuálne sme len v polovici sezóny a ide nám o to, aby podával štandardné výkony až do jej skončenia,“ konštatuje Bielčik.

Černáka ešte do júnového draftu čaká vyvrcholenie základnej časti hokejovej extraligy, následne play-off a po ňom majstrovstvá sveta do 18 rokov.


Slovenský hokejový talent Erik Černák. Snímka: TASR/M. Kapusta

A práve tento víkend bude reprezentovať Slovensko na prípravnom turnaji tzv. olympijského výberu do 25 rokov na podujatí Euro Ice Hockey Challenge vo Viedni. Slováci sa tam stretnú postupne s mužstvami Talianska, Slovinska a Rakúska.

Erika Černáka pritom kluby NHL prostredníctvom svojich skautov sledujú už druhou sezónou. Okrem účastí na medzinárodných akciách už v 17. tich rokoch vyčnieva nad rovesníkmi aj tým, že v Košiciach hrá medzi seniormi v prvej obrannej dvojici. „To je len potvrdenie, že hokejovo neustále rastie. Skauti ho poznajú už minimálne dve sezóny. Boli sa na neho nedávno pozrieť skauti z Buffala Sabres, Ottawy Senators, Nashvillu Predators aj ďalších klubov. Okrem samotného výkonu na ľade ich zaujíma aj osobnosť hokejistu,“ hovorí Igor Bielčik.

Rozhodne draft

Černák tak absolvoval už niekoľko rozhovorov s vyhľadávačmi talentov tímov NHL, kde odpovedá na rôzne dotazníkové otázky ako napríklad aké sú jeho životné ciele, záľuby či rodinné zázemie.

O tom, či sa Černák stane v tomto pre talenty silnom hokejovom roku najvyššie draftovaným Slovákom sa dozvieme 26. júna, kedy sa koná draft NHL na Floride. Faktom je, že ak talent z Košíc potvrdí vysoké hokejové kvality po majstrovstvách sveta do 20 rokov aj na šampionáte osemnásťročných, bude pre neho výber hneď v 1. kole draftu reálnou možnosťou.

Veríme tomu, že sa zapáči klubu, ktorý s ním bude chcieť ďalej pracovať. Komunikujeme s viacerými klubmi NHL a vieme, kde je väčší a kde menší záujem. No nakoniec si ho môže vybrať mužstvo, s ktorým sme ani neboli v kontakte,“ dodal Igor Bielčik.

01 - Modified: 2007-03-06 07:05:22 - Feat.: 0 - Title: Dôkaz nebezpečnosti systému
01 - Modified: 2024-05-09 19:31:19 - Feat.: - Title: Slovenská hokejová reprezentácia napísala na súpisku všetkých 25 hráčov. Športovci z AHL sa nepripoja 02 - Modified: 2024-05-09 18:31:24 - Feat.: - Title: Slovenských hokejových rozhodcov Hronského a Durmisa čaká prvý šampionát 03 - Modified: 2024-05-09 06:06:20 - Feat.: - Title: Štvrtá sezóna v belasom drese. Takáč predĺžil zmluvu so Slovanom Bratislava o ďalší rok 04 - Modified: 2024-05-08 13:06:49 - Feat.: - Title: Tatarov odkaz fanúšikom: Hokej hráme hlavne pre nich. Verím, že na MS sa im odvďačíme dobrým výsledkom 05 - Modified: 2024-05-07 20:17:52 - Feat.: - Title: Craig Ramsay rozhodol. Do záverečnej nominácie na MS v hokeji sa nedostali Lantoši, Takáč a Petrovický
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
10. máj 2024 05:04