StoryEditor

Vettel odstavil oba Mercedesy. A ovládol Budapešť

26.07.2015, 16:50
Autor:
TASRTASR


Nemec Sebastian Vettel ovládol nedeľňajšiu Veľkú cenu Maďarska F1. Jazdec Ferrari sa excelentným štartom prepracoval z tretej pozície na vedúcu priečku, o ktorú ho počas pretekov nikto neobral. V tohtoročnom seriáli MS si po VC Malajzie pripísal druhý triumf, v kariére celkovo štyridsiaty prvý. Na pódium vystúpili aj obaja jazdci Red Bullu - druhý skončil Daniil Kvjat a tretí Daniel Ricciardo.

Hlavu v smútku bude mať Vettelov krajan Nico Rosberg v službách Mercedesu, ktorý päť kôl pred koncom po ataku od Ricciarda dostal defekt. Stratil možnosť bojovať o víťazstvo a v priebežnej klasifikácii predbehnúť svojho tímového kolegu Lewisa Hamiltona. Britský šampión po niekoľkých problémoch na trati napokon finišoval na 6. priečke a upevnil si post lídra v boji o majstrovský titul. Aj jeho však stál kontakt s Ricciardom lepšie umiestnenie.

Štart nedeľňajších pretekov mal veľmi smutnú predohru. Jazdci spoločne s vedúcimi osobnosťami jednotlivých stajní najskôr pozdravili rodinu Francúza Julesa Bianchiho, ktorý minulú sobotu podľahol následkom fatálnej nehody z vlaňajšej VC Japonska. Pretekári F1 následne položili prilby na vozovku, pochytali sa za plecia a postavili sa do kruhu. Pamiatku Bianchiho si všetci uctili minútou ticha.

Očakávaný štart pokazil zlým postavením Massa, a tak sa namiesto tradičného jedného zahrievacieho kola išli až dva okruhy, čím sa počet kôl VC znížil na 69. Fantastický vstup do pretekov predviedli obe Ferrari, ktoré predbehli Mercedesy Hamiltona s Rosbergom v prvom rade štartového roštu. Hamilton následne vyšiel mimo trať a vypadol z poradia prvej desiatky. Z nepríjemného manévru pritom v tímovom rádiu obvinil kolegu Rosberga so zdôvodnením, že mu vošiel do stopy. Vettel s Räikkönenom na čele naďalej zvyšovali svoj náskok, medzitým sa britský šampión Hamilton šplhal priebežným poradím vyššie, keď najskôr efektným manévrom predbehol Massu a následne aj Pereza.

V 44. kole statil predné krídlo Hülkenberg, skončil vo zvodidlách, no na trati ostalo množstvo úlomkov z jeho auta. Najbližšie tri okruhy išli jazdci za Safety carom, pričom Ferrari stratili svoj náskok, naopak Rosbergovi s Hamiltonom opäť svitla nádej na triumf. Vettel si po reštarte pretekov vedúcu priečku postrážil, Räikkönen s poškodeným autom sa však neubránil ataku Rosberga a následne sa prepadol na štvrtú pozíciu. Niekoľko súbojov spolu zviedli aj Hamilton s Ricciardom a Brit musel po kontakte zamieriť do boxov. Veľkú smolu mal aj Rosberg, ktorého chcel Ricciardo predbehnúť. Austrálčan však poškodil svoje predné krídlo a ním následne spôsobil ambicióznemu Nemcovi defekt. Ten Rosberga vyradil z hry o nedeľňajší triumf.

01 - Modified: 2007-08-02 19:41:08 - Feat.: 0 - Title: Vydanie HN zo dňa 3. 8. 2007
01 - Modified: 2024-02-03 19:08:50 - Feat.: - Title: Splnil som si detský sen, povedal Hamilton po prestupe do Ferrari 02 - Modified: 2024-02-02 09:48:19 - Feat.: - Title: Akcie Ferrari narástli na historické maximum. Dôvodom je prestup Hamiltona 03 - Modified: 2024-02-01 15:07:04 - Feat.: - Title: Hamiltonov prestup do Ferrari? Jedna z naj „peciek“ v celej histórii F1. Láka ho ôsmy titul, tvrdí expert 04 - Modified: 2023-10-22 21:15:45 - Feat.: - Title: Verstappen vyhral Veľkú cenu USA s jubilejným 50. triumfom v kariére 05 - Modified: 2023-10-12 10:43:21 - Feat.: - Title: Bernie Ecclestone otočil. Bývalý šéf F1 sa priznal k daňovým podvodom, mal zatajiť majetok za 650 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. máj 2024 13:58