StoryEditor

Hamšík: Náš tím môže dokázať veľké veci a zmeniť históriu

29.03.2015, 10:47
Autor:
TASRTASR
Futbalistom roka je Marek Hamšík. Znamená to pre mňa veľa, vyhlásila hviezda slovenskej reprezentácie.

Od roku 2007 stále rovnaký scenár, prestížna anketa o najlepšieho slovenského Futbalistu roka je výlučne záležitosť medzi Marekom Hamšíkom a Martinom Škrtelom. V sobotu v Žiline obhájil triumf z roku 2013 stredopoliar talianskeho SSC Neapol, ktorý druhého stopéra FC Liverpool v hlasovaní odborníkov nechal za sebou o 13 bodov.


Kompletné výsledky ankety si prečítajte TU: Hamšík porazil Škrtela. Pozrite si zoznam najlepších futbalistov


Zaujímavé je, že až doteraz už obaja štvornásobní laureáti ankety denníka Pravda a SFZ ťahajú výhry v "dvojblokoch", Škrtel vyhral v rokoch 2007 a 2008, resp. v 2011, 2012, Hamšík v rokoch 2009, 2010 a 2013, 2014. Reprezentačný kapitán ukázal formát v ďakovnej reči priamo na pódiu, keď pri preberaní ceny poukázal na kvality víťaza a povedal, že Hamšík si cenu zaslúži, keďže mal v reprezentácii výborný rok a podriadil sa jej záujmom. Napríklad v slávnom zápase so Španielskom (výhra 2:1), keď hral na pre neho netypickom poste útočníka.

Sám Hamšík sa teší ešte na veľa rokov, keď bude so Škrtelom súperiť v ankete, ktorá nesie meno Jána Popluhára, najlepšieho futbalistu Slovenska v 20. storočí. "S Maťom je to teraz remíza, uvidíme, ako to pôjde, ešte máme pred sebou dlhé roky kariéry. Ďakujem všetkým a ďakujem aj Martinovi za jeho krásne slová," povedal špílmacher SSC Neapol, ktorý si cenu váži: "Veľmi si to vážim a cením, znamená to pre mňa veľa. Ako všetci vieme, futbal je kolektívny šport a bez kolegov z reprezentácie a z Neapola by som nevyhral. Minulý rok by som rozdelil na dve roviny - klub a reprezentáciu. S reprezentáciou sme zažili neskutočný rok, taký história slovenského futbalu ešte nemala. Ešte nám ale chýba nejaký ten dôležitý krôčik, aby sme dokázali veľkú vec. S Neapolom som za ten rok dokázal vyhrať dve trofeje, čo je tiež veľká česť."

Hamšík najmä v národnom tíme pod vedením Jána Kozáka ukázal, čoho je schopný. Mužstvo stopercentného lídra kvalifikačnej skupiny EURO 2016 ťahal aj gólmi, no najmä výkonmi. A na žilinský duel s úradujúcimi dvojnásobnými majstrami Európy Španielmi, ktorý Slováci vyhrali gólmi Juraja Kucku a Miroslava Stocha 2:1, má vlastnú spomienku: "Bolo to skutočne netypické. Nebol som nadšený, keď som sa dozvedel, že mám hrať prvého útočníka, ale treba to urobiť pre ten kolektív. A to víťazstvo sa zapíše do dejín, bolo jedno z najkrajších a najväčších. Som rád, že som bol toho súčasťou."


Cenu si prebral aj druhý stopér FC Liverpool - Martin Škrtel. Snímka: TASR.

Hamšík si uvedomuje, že v ankete zrejme zavážili práve výkony v reprezentácii, hoci v klube tiež získal trofeje. "Rok v reprezentácii bol z mojej strany vydarený. Či už výkonmi alebo aj gólmi. Som rád, že som aj v slovenskom drese odovzdal také výkony. Som hráč, ktorý ide na maximum a vždy som slovenský dres prepotil," uviedol 27-ročný otec dvoch synov, ktorý sa minulý rok už aj oženil. "Repre" sa momentálne nesie na euforickej vlne, dokonale funguje symbióza tréner-hráči, hráči-hráči aj fanúšikovia-hráči. "Všetci to hovoríme. Je to ten kolektív a partia, ktorá sa tu zišla. A to potom každý chalan v kabíne cíti, je tu harmónia a všetko klape ako má," uviedol 76-násobný slovenský reprezentant a autor 14 gólov v najcennejšom drese.

O atmosfére vo vnútri tímu svedčí aj fakt, že reprezentačný tréner Kozák odmietol v ankete netradične hlasovať, keďže nechcel uprednostniť žiadneho z tejto dvojice. "Bola to jeho voľba a treba to rešpektovať. Ako sám povedal, túto cenu by si zaslúžil celý kolektív. Ja ju venujem aj spoluhráčom," zareagoval pre TASR na túto tému Hamšík.

 

01 - Modified: 2007-04-25 12:59:05 - Feat.: 0 - Title: Vláda: Média o nás klamú, budeme to riešiť
01 - Modified: 2016-02-01 11:01:06 - Feat.: - Title: Hamšík mal úspešnosť 96 percent. Vypracoval sa na svetového hráča, chváli ho tréner 02 - Modified: 2016-01-24 16:37:27 - Feat.: - Title: VIDEO: Hamšík si vychutnal troch obrancov a strelil gól 03 - Modified: 2015-11-23 09:42:56 - Feat.: - Title: VIDEO: Škrtel strelil parádny gól, jeho Liverpool šokoval Manchester City 04 - Modified: 2015-10-13 08:01:28 - Feat.: - Title: VIDEO: Oslavy vo veľkom štýle. Škrtel zrušil redaktorovi rozhovor s Kozákom 05 - Modified: 2015-10-12 23:01:21 - Feat.: - Title: Svetové médiá velebia Hamšíka. Pozrite sa, ako reagujú na postup Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
07. máj 2024 08:18