StoryEditor

Šéfoval nášmu futbalu. Dnes ho Laurinec kriesi na Kryme

11.02.2015, 23:00
František Laurinec má na starosti oživenie futbalu na anektovanom polostrove. „Pomôžeme im vytvoriť súťaž,“ tvrdí pre HN.

V ukrajinských futbalových súťažiach už pôsobiť nechcú, v tých ruských, naopak, hrať nesmú. Reč je o kluboch z Rusmi anektovaného územia polostrova Krym. Tri z nich – konkrétne Sevastopoľ, Simferopoľ a Jalta – pritom ešte vlani na jeseň vstúpili do tretej najvyššej súťaže v Rusku. Proti tomuto kroku však zasiahla Európska futbalová únia (UEFA) a od prvého dňa tohto roka má akýkoľvek tím z Krymu zákaz pôsobiť v ligách pod vedením Ruskej futbalovej federácie. Budúcnosť futbalu na Kryme tak má dnes v rukách UEFA a náš funkcionár František Laurinec. Ten je futbalovou úniou poverený zastrešovať oživenie tohto športu na polostrove. „Naším cieľom je podporiť tam mládežnícky futbal, infraštruktúru a tiež pomôcť vytvoriť im vlastnú ligovú súťaž,“ povedal pre HN Laurinec.

V centre konfliktu

Európska futbalová únia sa pritom nechce vôbec včleňovať do politického konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom. No zároveň musí rešpektovať medzinárodné právo. „V tom zmysle dnes nie je Krym uznaný ako súčasť Ruskej federácie. A napriek tomu, že by krymské kluby chceli hrať v Rusku, nemôžu,“ tvrdí Laurinec. Podľa správnosti sú totiž naďalej členmi Ukrajinskej futbalovej federácie, aj keď tá nemá na dianie v tejto oblasti žiadny dosah.

„Situáciu riešime tak s ukrajinskou vládou, ako aj s ruským ministerstvom športu. Chystáme sa aj na Krym, kde chceme pripraviť súťaž tak, aby bola akceptovateľná pre Ukrajinu – je to stále ich teritórium,“ konštatuje Laurinec. Hlavnou úlohou ním vedenej komisie je postarať sa o mládežnícky aj amatérsky futbal tak, aby tento šport na krymskom polostrove nezanikol. No aj v prípade, že vznikne samostatná krymská liga, nebudú môcť kluby z nej pôsobiť v európskych pohárových súťažiach. A to napriek tomu, že ligu bude zastrešovať UEFA. „Je to taký dočasný štatút. Aj keď odhadnúť dnes, dokedy bude napätie medzi Ukrajinou a Ruskom trvať, je nemožné,“ dodal člen Výkonného výboru UEFA.

Vznikli nové kluby

Práve dva najslávnejšie krymské kluby zo Sevastopoľa a Simferopoľa po pripojení Krymu k Rusku de facto zanikli. Tavriya Simferopol, ktorá dokonca v roku 1992 získala ukrajinský majstrovský titul a zahrala si v predkole prestížnej Ligy majstrov a Európskej lige, sa premenovala na FC TSK Simferopol. Podobne postupoval aj Sevastopoľ. Obe mužstvá sa museli nanovo vytvoriť najmä z dôvodu odlišnosti právnych a ekonomických pravidiel – keďže žiadali a získali ruskú licenciu. „Čo sa týka novej súťaže, je tam viacero nevyriešených otázok – ako to bude s platnými hráčskymi zmluvami či prestupovaním,“ hovorí František Laurinec. Viac svetla do pripravovanej krymskej ligy by mala vniesť návšteva delegácie UEFA priamo na polostrove, ktorá sa má uskutočniť v priebehu tohto mesiaca. No bývalý šéf nášho futbalového zväzu nevedel potvrdiť, či vzhľadom na závažnosť tejto témy, pri ktorej majú svoje záujmy tak ukrajinská, ako aj ruská strana, sa rokovania aj podarí vo februári uskutočniť.

01 - Modified: 2007-03-13 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odborári Škody Auto hrozia štrajkom
01 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 02 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-04 16:30:00 - Feat.: - Title: Rusi usilovne budujú novú železnicu na Krym. Obíde zraniteľný most 05 - Modified: 2024-04-01 16:52:00 - Feat.: - Title: Po anexii Krymu a ruskej invázii stúpol počet štatutárov z Ukrajiny, tvrdí analýza
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 06:19