StoryEditor

Slávny Stanleyho pohár? Hossa má smolu, hrá oň zadarmo

02.06.2015, 00:00
Hráči v NHL nedostávajú žiadne finančné odmeny za úspechy v play-off. Plat im chodí len do konca apríla.

Náš elitný hokejista Marián Hossa od zajtra nastúpi už po piatykrát v kariére do finálových bojov o najslávnejšiu trofej, Stanleyho pohár. 36-ročný veterán zámorských klzísk bude v súboji jeho Chicaga Blackhawks proti Tampa Bay Lightning vôbec najstarším útočníkom na ľade. Zaujímavosťou v súvislosti so štartom záverečných duelov sezóny je fakt, že Hossa a spol. nehrajú v play-off o finančné odmeny, dokonca im v priebehu vyraďovacej časti nechodí na účet ani plat z klubu.

„Čo sa týka miezd, hráčom sa vyplácajú iba počas siedmich mesiacov sezóny. Čiže len od začiatku do konca základnej časti. Za play-off nemajú žiadne peniaze,“ vysvetlil pre HN manažér nášho hokejistu Peter Neveriš. Jedinou motiváciou svetových hokejistov je len samotný Stanleyho pohár. Hossa ide zabojovať už o svoj tretí v kariére.

Najdrahší hráč Chicaga

Okrem toho, že Marián Hossa bude v tohtoročných dueloch finále Stanleyho pohára najstarším útočníkom, je zároveň aj najlepšie zarábajúcich hokejistom Chicaga Blackhawks. A s ročným platom 7,9 milióna dolárov pred zdanením je druhým najdrahším spomedzi všetkých hráčov Chicaga aj Tampy Bay. No suma čistého príjmu, teda toho, ktorým Hossa reálne disponuje, je v porovnaní so všeobecne uvádzanými takmer ôsmimi miliónmi diametrálne odlišná. „V princípe každý hokejista NHL dostáva v skutočnosti len zhruba tretinu z toho ročného platu. Odpočítať treba daň z príjmu, príspevok do hráčskej asociácie a platby spoločnosti, ktorá hokejistu zastupuje,“ uviedol Neveriš. V prípade Hossovho čistého príjmu sa môže suma pohybovať na úrovni necelý troch miliónov dolárov. „Výška dane je závislá podľa toho, v ktorom štáte hokejista pôsobí. No je to niekde medzi 42 až 48 percentami. Ľudia si pomyslia, že koľko miliónov tí hokejisti zarábajú. No tá suma je v skutočnosti omnoho nižšia,“ konštatuje Hossov manažér.

Kľúčový muž

Zámorské médiá sa pred začiatkom finálovej série zhodujú, že Marián Hossa patrí spoločne s útočnými esami Patrickom Kanom, Jonathanom Toewsom a obrancom Duncanom Keithom ku kľúčovým mužom v drese Chicaga. A najviac ostrieľaným vo fyzicky aj psychicky náročných súbojoch vo vyraďovacej časti. „V čom má Chicago v porovnaní s Tampou jednoznačne prevahu, sú skúsenosti. Mnoho hráčov Blackhawks získalo Stanlyho pohár, kým väčšina hokejistov Tampy Bay sa k nemu ešte ani nepriblížila,“ uviedol Nick Villano zo zámorského portálu Rant Sports. A ani nemusíte trikrát hádať, ktorý z kádrov oboch finalistov toho vo finálových sériách doteraz najviac odohral. Odchovanec trenčianskeho hokeja nastúpil v play-off NHL už na 188 zápasov. V tomto ukazovateli mu patrí 24. pozícia v historickej tabuľke NHL. Na dohľad má legendy kanadského hokeja ako Paul Coffey (194 stretnutí) či Steve Yzerman (196). Ešte výraznejšie je Hossa umiestnený v počte vyslaných striel v play-off. So 653 pokusmi je štvrtí za velikánmi Brettom Hullom, Jaromírom Jágrom a Nicklasom Lidströmom.

Čech odmietol NHL. V Rusku zarobí viac

Vysoké daňové zaťaženie v USA bolo aj jedným z dôvodov, prečo sa tímu NHL St. Louis Blues nepodarilo získať do svojich radov českého útočníka Vladimíra Sobotku. Napriek záujmu zo zámoria sa pred pár dňami dohodol na predĺžení zmluvy v klube KHL Avangard Omsk. Kým v St. Louis má na základe vlaňajšieho rozhodnutia arbitrážnej komisie nárok na ročný plat 2,725 milióna dolárov pred zdanením, v jednom z najbohatších ruských tímov si príde v čistom údajne až na 4,5 milióna. Sobotka pritom v NHL odohral takmer štyristo stretnutí, no 27-ročný hráč sa rozhodol uprednostniť pred zámorím výhodnejšiu ponuku z KHL.

01 - Modified: 2007-06-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čína má "nového" dinosaura
01 - Modified: 2018-04-22 05:39:26 - Feat.: - Title: Postup Bostonu sa zatiaľ nekoná, Washington otočil sériu 02 - Modified: 2018-04-04 05:27:25 - Feat.: - Title: Pánik aj Tatar gólmi pomohli svojim tímom k víťazstvu. Chára s mínuskami 03 - Modified: 2016-06-05 07:32:20 - Feat.: - Title: San Jose sa vrátilo do boja o Stanley cup 04 - Modified: 2016-06-02 05:37:37 - Feat.: - Title: Pittsburgh ovládol úvod finále NHL. Nad San Jose vedie 2:0 05 - Modified: 2016-05-27 05:29:17 - Feat.: - Title: Pittsburgh si vybojoval finále NHL. O góly v poslednom zápase sa postaral jediný hráč
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
27. apríl 2024 08:50