StoryEditor

Slovenská tenisová nedeľa. Schmiedlová má prvý titul, turnaj ovládol aj Kližan

12.04.2015, 18:46
Autor:
TASRTASR

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová získala v poľských Katoviciach prvý titul na okruhu WTA. Vo finále halového podujatia si ako nasadená osmička poradila s trojkou "pavúka" Taliankou Camilou Giorgiovou v dvoch setoch 6:4, 6:3 a dosiahla životný úspech. Zverenka trénera Milana Martinca sa stala po Radke Zrubákovej, Karine Habšudovej-Cílekovej, Henriete Nagyovej, Daniele Hantuchovej, Martine Suchej, Magdaléne Rybárikovej a Dominike Cibulkovej ôsmou Slovenkou so singlovou trofejou na okruhu WTA.

Vo februári bola Schmiedlová vo finále na antuke v brazílskom Riu de Janeiru, v ktorom nestačila na taliansku jednotku Saru Erraniovú. z Katovíc si vďaka triumfu odnáša prémiu 43.000 USD a 280 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní by mala poskočiť zo 67. na 46. miesto, čo bude jej nové kariérne maximum. Stane sa novou slovenskou dvojkou, keď predstihne Danielu Hantuchovú i Magdalénu Rybárikovú. Jej forma je prísľubom pred blížiacim sa barážovým zápasom o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie proti Švédsku (18.-19. apríla na antuke v bratislavskom NTC).

Schmiedlová hneď v úvodnom geme stratila svoje podanie, potom vška získala štyri gemy v rade. Giorgiová následne aj vďaka sérii bekhendových winnerov znížila na 3:4, no záver setu patril Schmiedlovej. Za stavu 5:4 premenila pri podaní súperky v poradí tretí setbal. Giorgiová sa snažila hrať rýchlo a agresívne, no robila príliš veľa nevynútených chýb, čo bola voda na mlyn Schmiedlovej. Na začiatku druhého dejstva viedla Giorgiová 3:1, rodáčka z Košíc však potom získala päť gemov v rade. Za stavu 5:3 využila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal. Giorgiová neuspela v Katoviciach vo finále ani vlani, keď nestačila na Francúzku Alize Cornetovú.

Schmiedlová mala po triumfe nad Taliankou veľkú radosť. "Ešte stále sa chvejem. Získať prvý titul na WTA Tour je niečo fantastické a nezabudnuteľné. V prvom rade sa chcem poďakovať mojej mame, ktorá tu je so mnou a povzbudzuje ma. Veľká vďaka patrí aj môjmu trénerovi Milanovi Martincovi, ktorý sledoval zápas doma i kondičným trénerom. Bez ich pomoci by som tu nestála s víťaznou trofejou. Ďakujem aj fanúšikom za podporu, počas celého týždňa ste boli skvelí," povedala dojatá Schmiedlová počas slávnostného príhovoru.

Veľkú radosť neskrýval ani generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška. "Bola to fantastická slovenská tenisová nedeľa. Na turnajoch ATP a WTA sa dnes rozdeľovali štyri tituly a dva z nich získali slovenskí hráči, čo je skvelé. Úspech medzi mužmi sme už potrebovali ako soľ, veď od triumfu Martina Kližana v Mníchove ubehol už takmer rok. Kája potvrdzuje svoj talent a dosiahla úžasný výsledok. Pevne verím, že bude našou veľkou oporou v dôležitom fedcupovom stretnutí proti Švédsku. Začína sa antuková sezóna a Maťo i Kája majú tento povrch najradšej, takže sa máme na čo tešiť," povedal pre TASR Moška.

dvojhra - finále:

Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (8-SR) - Camila Giorgiová (3-Tal.) 6:4, 6:3

01 - Modified: 2007-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SaLon nové knihy
01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky 04 - Modified: 2024-02-06 16:19:34 - Feat.: - Title: Molčan pre HN: Hrať finálovú skupinu doma by bolo úžasné. Djokovič? V Srbsku mi na kurte veru nechýbal 05 - Modified: 2024-02-03 20:57:19 - Feat.: - Title: Daviscupová paráda. Výkony Molčana i Kleina boli na úrovni hráčov 40. miesta svetového rebríčka, vraví expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
28. apríl 2024 06:06