StoryEditor

Zo zlého muža je hrdina. Kozák spasil náš futbal

14.10.2014, 00:00
Kvalifikácia EURO 2016. Počas kariéry ho sprevádzali incidenty, dnes je náš kouč hrdinom Slovenska.

On je jeden z mála, ktorý nehovorí o eufórii. On ju krotí a on drží slovenský tím pri zemi. Vystupuje s pokorou, žiadne veľkolepé vyhlásenia od neho nečakajte. Futbalový tréner Ján Kozák je na vrchole kolosu zvaného úspech. Vďaka svojej taktike priviedol národné mužstvo späť medzi elitu a stal sa hrdinom. Slováci teraz po troch výhrach vedú kvalifikačnú skupinu pred favoritmi zo Španielska a z Ukrajiny. Ale pozor. Kozák ako Pán dokonalý? Určite nie.

Alebo si ho aspoň takého nepamätáme. Kozák totiž ešte donedávna patril medzi zlých mužov nášho futbalu. To bol aj dôvod, prečo jeho nástup na lavičku národného tímu v júli 2013 sprevádzali rozpačité vyjadrenia. A 60-ročný tréner si toho bol vedomý. „Kedy som ja nebol v slovenskom futbale terčom? Tým som bol vždy a zvykol som si,“ povedal Kozák pre HN, keď sa stal trénerom Slovenska.

Muž incidentov

Keď pred takmer dvadsiatimi rokmi napadol rozhodcu Antona Stredáka, vyviazol „len“ s najvyšším trestom v našej najvyššej súťaži (dostal ročný dištanc). Pred štyrmi rokmi však po inzultácii trénera brankárov Nitry Igora Mesároša okrem ďalšieho trestu čelil dokonca aj trestnému oznámeniu. Tréner Ján Kozák bol nielen kvôli týmto konfliktom, ale aj kvôli ďalším incidentom postrachom futbalových trávnikov.

A jeho časté slovné výlevy na adresu súperov pri týchto incidentoch boli už iba na smiech a Kozák starší nimi zabával náš futbal. „Je neuveriteľné, ako je jeho obraz vnímaný. Pritom je to človek, ktorého si môžete natrieť na chlieb,“ hovorí pre HN hovorca Slovenského futbalového zväzu Juraj Čurný. Napriek tomu, že mal povesť zlého muža slovenského futbalu, mal aj povesť trénerského génia.

A práve preto prišiel 2. júl 2013, keď sa stal reprezentačným trénerom. A pritom mal ťažkú úlohu, musel totiž dostať náš futbal z dna, v ktorom sa vtedy po remíze 1:1 v Lichtenštajnsku nachádzal. „Chcem si určite získať dôveru slovenského fanúšika. To je ťažká práca, pretože momentálne vo futbale nie sú najlepšie vzťahy. Reprezentácia totiž nemá podporu zo strany fanúšikov. Tá sa dá získať len dobrými výsledkami a výkonmi,“ povedal Kozák pred svojím prvým zápasom na lavičke národného tímu. A taktiež pokorne.

Futbal nasmeroval k úspechom

Vtedy to mohlo vyzerať tak, že sa len ospravedlňuje za hriechy z minulosti. „Polepšil som sa. Som skúsenejší a človek sa stále učí.“ Postupne, ako prichádzali dobré výsledky reprezentácie, sa aj z grobiana Kozáka stával dobrý muž z lavičky. A čo je najdôležitejšie, hráči na neho nedajú dopustiť. „Kozák teraz ukazuje to, čo sa o ňom vedelo. Že je skvelý tréner a má za sebou veľa úspechov. Je skúsený, a preto vie, že musí pokračovať naďalej v tejto práci, lebo kvalifikácia je ešte dlhá,“ hovorí pre HN bývalý reprezentant Miloš Glonek.

Kozák vytiahol reprezentáciu medzi elitu, využil kvality skúsených lídrov, dal im opätovnú dôveru a tí sa mu za to odvďačili. Zmluva s reprezentáciou sa mu končí v novembri 2015. A na jej konci sa čaká nový kontrakt a hlavne postup na EURO 2016. Kozák však o turnaji vo Francúzsku nehovorí. On už je iný. Pretože zo zlého muža sa stal nový futbalový hrdina. Ten, ktorý vrátil Slovensku futbalovú eufóriu.

01 - Modified: 2006-11-16 17:24:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna pokračovala v dosahovaní maxím, prelomila 35,6 Sk za euro
01 - Modified: 2024-04-08 06:52:25 - Feat.: - Title: Bugár: Nesúhlasil so všetkým, čo chcel Fico. Aký je naozaj Pellegrini podľa ľudí, ktorí ho poznajú zblízka? 02 - Modified: 2024-04-22 08:09:38 - Feat.: - Title: Kto bol Fedor Flašík? Marketingový mág potiahol Mečiara vo voľbách a vytvoril Roberta Fica 03 - Modified: 2024-03-24 13:44:11 - Feat.: - Title: Ponúkol som mu všetko, tvrdil Sulík. Aký je Ivan Korčok? Kandidáta opisujú ľudia, ktorí ho poznajú zblízka 04 - Modified: 2024-03-04 15:10:54 - Feat.: - Title: Zažili ho zblízka. Aký je v skutočnosti Peter Pellegrini? Kandidáta opisujú Bugár, Káčer či Schmögnerová 05 - Modified: 2024-03-04 15:05:03 - Feat.: - Title: Vytiahol ho Kňažko, učila Vášaryová. Čo o Korčokovi hovoria osobnosti, ktoré ho poznajú?
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. máj 2024 17:26