Peter Sagan s trofej za víťazstvo na pretekoch Okolo Flámska.Facebook Petra Sagana
StoryEditor

Brutálny Sagan. Osobnosti reagujú na famózny výkon Slováka

04.04.2016, 19:17

„Videli sme úžasnú show rockovej hviezdy,“ vyhlásil Oleg Tiňkov, majiteľ cyklistického tímu Tinkoff. Jeho líder Peter Sagan zničil všetkých súperov pri 100. ročníku legendárnej klasiky Okolo Flámska.

A ako to všetko v podaní Sagana vyzeralo jednoducho. „Bolo ťažké s niekým spolupracovať, pretože nikto so mnou spolupracovať nechcel ... tak bolo lepšie, aby som všetky odpáral," vyhlásil muž, ktorý pred štartom tvrdil: „Neexistuje tu víťazná stratégia, Flámsko sú totiž nevypočítateľné preteky."

Chvála od rivalov

Teraz má všetko, po čom sníval. Svetové zlato, štyrikrát zelené tričko najlepšieho špurtéra Tour, etapové primáty na Grand Tours, víťazné klasiky zo série World Tour - a teraz konečne aj titul na jednom z piatich klasických monumentov. Však sa naň načakal. Veď v minulosti došiel na monumentoch dvakrát druhý a sedemkrát do šiesteho miesta, píše idnes.cz.

Ešte vlani na jar si ho jeho šéf Oleg Tiňkov doberal, že bude musieť siahnuť na jeho ročný plat tri milióny eur, pretože veľakrát skončil „len“ druhý. Lenže ruský magnát rýchlo pochopil, do ako mimoriadnej osobností svetovej cyklistiky Sagan dorástol a aká charizma ho obklopuje.

"Brutálny Sagan," písal cyklista a Saganov rival Joaquim Rodríguez na Twitteri. A Alberto Contador odkazoval: „Klobúk dole, Peter. Zaslúžiš si to."

Ako by toho slnečného jarného dňa kráľ klasik odovzdával vo Flámsku žezlo svojmu nasledovníkovi. Fabian Cancellara došiel druhý a salutoval divákom. Za rok sa už 35-ročný matador nevráti.

„Spolupracoval som s Vanmarckem a snažili sme sa dostať čo najbližšie k Petrovi, ale ani ja nie som Superman,“ vysvetľoval v cieli Cancellara, usilujúci vo Flámsku o rekordný štvrtý primát.

V nedeľu bude opäť favoritom

Šiestykrát štartoval Sagan vo Flámsku. „Ale nikdy to tu nebolo tak ťažké ako tento rok," porovnával slovenský cyklista. "Pretekalo sa tentoraz na plný plyn od prvých kilometrov, snáď len s desiatimi minútami na relaxáciu počas pretekov."

Celý tím Tinkoff bol plne k jeho službám. Jeho pomocníci síce neboli v čelnej skupine vo finálnej fáze pretekov, ale dotiahli ho do pelotónu, keď po stovke kilometrov musel meniť obe kolesá. Boli ochotní obetovať sa pre neho.

„Svoje posledné tri veľké víťazstvá, na majstrovstvách sveta, v Gente a na Flámsku, som dosiahol vždy aj s dvoma slovenskými chlapcami po mojom boku, teda s mojím bratom a s Michalom. Možno je to špeciálne, šťastná kombinácia," usúdil Sagan.

Za týždeň bude najväčším favoritom ďalšieho klasického monumentu na dlažobných kockách, až vyrazia na trať Paríž-Roubaix.

„Budúci týždeň je budúci týždeň. Teraz je teraz,“ povedal náš cyklista.

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
12. máj 2024 06:27