Hviezda Nitry (na snímke vľavo Jozef Stümpel) a Banskej Bystrice (Michal Handzuš) boli top lákadlom novej sezóny Tipsport Ligy. Oba kluby si teraz zahrajú o titul.TASR/M. SVÍTOK
StoryEditor

Low-costové finále extraligy. Na majstra netreba ani milión

11.04.2016, 00:00
Zajtra štartuje finále medzi Nitrou a Banskou Bystricou. Ich rozpočet nie je ani milión eur.

Po desiatich rokoch pribudne k doterajším piatim hokejovým šampiónom v ére samostatnosti Slovenska šieste mesto. Vo finálovej sérii na štyri víťazné zápasy sa totiž od zajtra stretnú hokejisti Nitry a Banskej Bystrice. Obe mužstvá budú pritom bojovať o zisk prvého majstrovského titulu v klubovej histórii.

Bez účasti favorizovaných Košíc by sa dala táto séria o víťazstvo označiť slovíčkom low-cost čiže nízko nákladová, keďže rozpočet ani jedného z finalistov nepresahuje v tejto sezóne milión eur. Podľa stávkových kancelárií je pred začiatkom bojov o majstrovský titul miernym favoritom Nitra, ktorá odštartuje finále na domácom štadióne. Lepšie obstála aj v základnej časti súťaže, po ktorej jej patrilo druhé miesto, kým Banská Bystrica skončila štvrtá.

Menej peňazí, rovnaký úspech
Hokejisti Nitry sa vo finále predstavia po druhýkrát v histórii – pred dvoma rokmi v ňom prehrali 3:4 na zápase s Košicami. No kým vtedy potrebovali na postup do záverečných bojov 1,2 milióna eur, teraz je to minimálne o štvrťmilióna menej. Navyše, v lete minulého roka sa kvôli státisícovým dlhom klub pretransformoval na novú eseročku HK Nitra.

„Určite máme nižší rozpočet ako náš súper z Banskej Bystrice. Zostavovali sme ho tak, aby sme už boli bez dlhov,“ povedal pre HN riaditeľ klubu Miroslav Kováčik. Prezradil, že v tomto roku sa vlaňajšie problémy s nevyplatenými dlhmi nezopakujú, pretože sa vedeniu podarilo udržať vyrovnaný rozpočet. Napriek tomu, že mužstvo si vybojovalo cieľovú odmenu za postup do finále a ďalšiu získa, ak vybojujú historický titul. „Ich výšku si necháme pre seba, no nejde o žiadne horibilné sumy,“ uviedol Kováčik.

Ako jedného z hlavných strojcov sobotňajšieho postupu cez Zvolen do finále označil českého trénera Antonína Stavjaňu. „Máme vynikajúceho kouča, no treba mať aj kúsok šťastia a hráčsku kvalitu. Tieto veci sa nám podarilo dobre skĺbiť,“ hovorí riaditeľ nitrianskeho klubu. A nad tým, že jeho mužstvo je považované za mierneho favorita sa len pousmeje: „Play-off má svoje špecifiká. Aj Košice začínali proti Bystrici sériu na domácom ľade a veľmi im to nepomohlo. Dúfam, že tak neskončíme aj my,“ dodal Kováčik.

Pred rokom sa oba tímy stretli v semifinále. Pozrite sa, aká bola atmosféra v Nitre:

Banská Bystrica by rada zopakovala úspech hokejistov Žiliny z roku 2006, ktorí sa tešili z titulu nečakane po tom, ako v základnej časti obsadili až šieste miesto. „U nás sa zväčša v minulosti v špičke držali tie isté kluby ako Slovan, Košice a Zvolen. Táto sezóna bola zaujímavá aj vďaka badateľnej vyrovnanosti a pre šport je to len dobré. Ľudia chcú vidieť súťaž, v ktorej môže každý poraziť každého,“ vysvetľuje Longauer.

Aj on očakáva vyrovnanú finálovú sériu, ktorú predznamenáva aj šesť vzájomných zápasov, ktoré medzi sebou oba kluby odohrali v základnej časti. Trikrát sa z triumfu tešila Nitra a trikrát Banská Bystrica, pričom všetky triumfy dosiahli mužstvá na domácom štadióne.

Program finálovej série
1. zápas 12. 4. Nitra
2. zápas 13. 4. Nitra
3. zápas 16. 4. B. Bystrica
4. zápas 17. 4. B. Bystrica
5. zápas 20. 4. Nitra
6. zápas 22. 4. B. Bystrica
7. zápas 24. 4. Nitra

01 - Modified: 2024-05-05 13:41:20 - Feat.: - Title: Mladí Slováci vzdorovali silným Švédom 49 minút, potom sa im medailový sen rozplynul 02 - Modified: 2024-05-05 12:44:03 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Veľké zmeny pred posledným prípravným zápasom. Prichádza enkláva z Česka 03 - Modified: 2024-05-04 14:10:35 - Feat.: - Title: Mladí Slováci to na finále nedotiahli, podľahli Američanom. Čaká ich zápas o bronz 04 - Modified: 2024-05-03 18:49:28 - Feat.: - Title: Úvod vyzeral famózne, potom prišlo poľavenie. Slováci si však bez problémov poradili s Poľskom 05 - Modified: 2024-05-04 08:12:38 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom?
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 18:20