Šéf SFZ Ján KováčikHN/Pavol Funtál
StoryEditor

Kosovo sa kontroverzne stalo členom UEFA. My s ním hrať nebudeme, odkazuje Kováčik

03.05.2016, 21:20
Prezident Slovenského futbalového zväzu reaguje pre HN na kontroverzné prijatie Kosova za člena Európskej futbalovej únie (UEFA).

Európska futbalová únia (UEFA) v priebehu utorňajšieho kongresu prijala za 55. člena organizácie Kosovo. Krajinu, ktorej nezávislosť neuznalo viacero európskych štátov vrátane Slovenska.

Zisťovali sme u delegáta spomínaného kongresu a prezidenta Slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika ako prebiehal kongres a čo predchádzalo kontroverznému prijatiu. „Nehovorím za zväz, lebo nepoznám detaily stanov. No osobne ako Ján Kováčik si nemyslím, že to hlasovanie bolo v súlade so stanovami UEFA,“ uviedol pre HN šéf nášho futbalu.

Samotnej tajnej voľbe za prijatie Kosova predchádzalo hlasovanie o zmene stanov. Cieľom Kosova mala byť zmena formulácie v článku, v ktorom sa píše že: členmi UEFA môžu byť iba krajiny, ktorých nezávislosť priznáva Organizácia spojených národov. Nahradiť ho mala podľa srbských médií formulácia: „Členmi UEFA môžu byť iba krajiny, ktorých nezávislosť uznáva väčšina európskych spoločenstiev.“

„To hlasovanie nebolo úspešné o niekoľko hlasov a tá zmena neprešla,“ pokračuje Kováčik. Ani on sám netuší, prečo sa teda pokračovalo v hlasovaní o prijatí Kosova, keďže základná podmienka – čiže neuznanie nezávislosti zo strany OSN – nebola splnená. „Viete, my sme len delegáti, my nevedieme ten kongres a jeho jednotlivé body,“ konštatuje prvý muž nášho futbalu.

Kováčik priznal, že v tajnej voľbe o prijatí Kosova pomerom hlasov 28:24 bolo Slovensko proti. „Priateľský zápas proti Kosovu by Slovensko určite neodohralo. Sú krajiny, ktoré uznali nezávislosť Kosova, tie by možno na taký súboj nastúpili,“ hovorí Kováčik. Prezident nášho futbalového zväzu prezradil, že v takýchto dôležitých geopolitických otázkach sa neváha obrátiť ani na ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (Smer-SD). „Aj pred týmto kongresom som túto otázku konzultoval. Pýtal som sa, či sa niečo zmenilo. My sme nikdy v takýchto otázka nehlasovali v rozpore s politikou štátu,“ tvrdí Kováčik.

Na záver skonštatoval, že podľa neho bude mať kontroverzný priebeh hlasovania ešte nejakú dohru. „Konkretizovať akú však teraz nedokážem,“ dodal pre HN.

01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu 03 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 04 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 05 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
24. apríl 2024 14:47