TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Top udalosti z Ruska. Česi či fínsky zázrak

16.05.2016, 00:00
Kto zaujal, zlyhal a bol objavený na šampionáte? Prinášame päť

Víťazná séria českých hokejistov vedených naším bývalým trénerom Vladimírom Vůjtkom, 18-ročný supertalent z Fínska Patrik Laime či dramatický boj o záchranu v elitnej kategórii MS. Deň pred skončením súbojov v základných skupinách MS sa HN pozreli na niekoľko príbehov, ktoré zaujali hokejový svet.

1. Neporaziteľnosť Čechov
Pred šampionátom mu vyše desiatky hokejistov z NHL odmietlo prísť na podujatie. Napriek tomu dokázal bývalý kouč Slovenska Vladimír Vůjtek priviesť český národný tím k senzačným výsledkom. Veď kto by povedal, že pred posledným duelom skupiny bude Čechom patriť prvé miesto pred favorizovanejšími Rusmi a Švédskom? Vyzerá to tak, že pred štvrťfinále si naši západní susedia vybojujú najlepšiu východiskovú pozíciu a nastúpia proti štvrtému z druhej skupiny – tým bude podľa všetkého Nemecko.

2. Fínsky supertalent
Pred mesiacom oslávil ešte len 18 rokov, a už sa zaradil medzi najlepších hokejistov na turnaji. Zázračné dieťa fínskeho hokeja Patrik Laine bol pred včerajším programom druhým najproduktívnejším hráčom šampionátu, keď v piatich zápasoch dosiahol rovnaký počet gólov a štyri asistencie. Prežíva pritom sezónu snov, keď v januári priviedol Fínsko k titulu majstrov sveta do 20 rokov a v apríli oslávil triumf s klubom Tappara Tampere. Patrí k spolufavoritom na pozíciu jednotky v najbližšom drafte do NHL.

3. Príchod Ovečkina
V stredu vypadol s Washingtonom Capitals v 2. kole bojov o Stanleyho pohár, o dva dni nato už trénoval v Moskve s ruskou reprezentáciou. Alexander Ovečkin štartuje už na dvanástych majstrovstvách sveta za sebou. Najlepší kanonier NHL posledného desaťročia stihol v sobotu nastúpiť aj na zápas proti Švajčiarsku (5:1), v ktorom zaznamenal jednu asistenciu. A na ľade sa rozhodne nešetril, keď odohral rovných devätnásť minút. Spomedzi útočníkov dosiahol viac iba Jevgenij Dadonov.

4. Dráma o vypadnutie
Podľa papierových predpokladov malo byť už dnes jasné, že z elitnej kategórie vypadnú o súťaž nižšie Kazachstan a Maďarsko – čiže mužstvá, ktoré sú nováčikmi. No kým Kazachstan tieto očakávania prehrou s Lotyšskom 1:2 naplnil, Maďari sa vzopreli osudu. Po nečakanom víťazstve 5:2 nad Bieloruskom majú záchranu vo vlastných rukách. Stačí, ak dnes zvíťazia nad Nemeckom a do I-A divízie tak pošlú Bielorusko.

5. Trápenie Slovákov
Hokejový svet si už síce za posledných niekoľko rokov zvykol na to, že Slovensko nepatrí medzi favoritov na zisk niektorej z medailí. Napriek tomu treba pripomenúť, že vystúpenie našej reprezentácie patrí k najhorším v doterajšej 21-ročnej histórii na majstrovstvách sveta. Len jedinýkrát sa stalo, že Slováci prehrali v riadnom hracom čase štyri stretnutia za sebou. Paradoxne to bolo v roku 2011 na domácich MS v Bratislave s jedným z najsilnejších výberov v histórii. Ak sa nestane zázrak, Slovensko ukončí šampionát na 10. až 14. mieste.

01 - Modified: 2024-05-13 13:02:26 - Feat.: - Title: Slafkovský je na šampionáte vo svojom živle. Jeho úlohy sú jasné, píšu Česi 02 - Modified: 2024-05-13 08:17:19 - Feat.: - Title: Pozor na falošné lístky. Priekupníci mali na hokejových majstrovstvách sveta oklamať stovky fanúšikov 03 - Modified: 2024-05-12 14:12:36 - Feat.: - Title: Po Kazachoch nás čaká úplne iná kvalita. Zadáci USA sú príliš suverénni, treba to potrestať, vraví Pokovič 04 - Modified: 2024-05-11 12:23:16 - Feat.: - Title: Karate: Slovenská reprezentantka Bakoš Suchánková získala na ME zlato v kumite do 61 kg 05 - Modified: 2024-05-10 17:53:40 - Feat.: - Title: Poriadny direkt smerom k postupovým ambíciám. Nemci vyhrali zaslúžene, hodnotí vicemajster z Petrohradu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
13. máj 2024 15:41