Oleg TiňkovTASR/AP
StoryEditor

Zákulisie Saganovho tímu. Exkurzia do ríše Olega Tiňkova

19.07.2016, 00:00
Ešte jedna, posledná Tour - a na jeseň zbohom? Stajňa ruského miliardára Olega Tiňkova sa priblížila ku koncu svojej existencie. A potvrdil to v pondelok po triumfe Sagana aj samotný ruský miliardár.

Po stredajšom víťazstve Petra Sagana rozdával Oleg Tiňkov, majiteľ stajne Tinkoff, na tímovej večeri obrovské fľaše šampanského.

Jednu dostal víťaz dňa Sagan a ešte väčšiu Maciej Bodnar, ktorý vtedy vyprovokoval rozhodujúci únik. "Peter, ty si síce víťazom, ale Maciej bol rovnako dnes najlepší," vtipkoval. Načo celý tím dirigovaní masérom Nakanom spustil: "cigi caga cigi caga hej hej hej!"

Tiňkov sa potom otočil na Romana Kreuziger a nadhodil: "Roman, zajtra prinesiem ešte väčšiu fľašu."

Nasledujúci deň cyklisti šliapali na Mont Ventoux, kde Kreuziger trpel a k oslavám nebol dôvod.

Napriek tomu sa atmosféra v tíme premenila oproti prvému týždňu na nepoznanie. A zďaleka nielen preto, že po desaťdňovej vynútenej absencii sa im vrátil opravený tímový autobus a už sa nemuseli uchyľovať do menšieho, ktorý bol požičaný. 

V úvodných dňoch tohtoročnej Tour sa o stajni Tinkoff popísalo všeličo. Že je tím rozdelený. Že je v ňom dusná atmosféra. Že športoví riaditelia dávajú zlé príkazy. Že líder Alberto Contador nevie povedať dosť a je príliš podozrievavý. Že už jazdci tímu šliapu len na seba.

V búrke posledného pyrenejského dňa, keď zranený Contador opustil preteky, sa vyčistil vzduch. Znie to na prvý pohľad paradoxne, ale pohoda sa vrátila.

Roman má úroveň na Top 5

Dvaja Poliaci a Taliani, jeden Čech, Slovák, Chorvát a Dán. To je osmička jazdcov, ktorá zostala na Tour de France. K nim pripočítajte realizačný tím, teda štyroch športových riaditeľov, štyroch mechanikov, ôsmich fyzioterapeutov či masérov, jedného lekára, dvoch tlačových hovorcov, dvoch kuchárov a jedného vodiča autobusu.

Medzi jazdcami prevažujú východoeurópania, v štábe Taliani.

"Najviac zábavy si užijete v rodinnom prostredí. Tak sa teraz snažíme viac fungovať ako rodina. Stále máme o čo pretekať," hovorí Ivan Basso. Dvojnásobný víťaz Gira vlani ukončil kariéru, vyhral boj s rakovinou a na Tour je tretím v hierarchii športových riaditeľov tímu.

Na starosti má rekognoskáciu terénu, prechádza trasu a cyklistov upozorňuje na poradách na nebezpečné miesta.

"Bojujeme o zelený dres s Petrom Saganom, o bodkovaný s Rafalom Majkom a o Top 10 s Romanom Kreuzigerom. Snažíme sa ho teraz viac chrániť, "tvrdí Basso. Zrazu má Kreuziger väčšiu tímovú podporu, prinajmenšom na rovinách.

"S Albertom tu bol oveľa väčší tlak a nervozita," porovnáva český cyklista. "Potom, čo odišiel, aj keď je zlé to takto hovoriť, je atmosféra v tíme uvoľnenejšia a máme aj zábavu. Chlapci sa snažia byť okolo mňa, aby mi pomohli s celkovým poradím. Je iné, keď sa preteká o prvú desiatku, ako o žltý dres. "

Basso Kreuzigerovi verí. Dokonca o ňom hovorí: "Romanovou úrovňou na Grand Tour je Top 5, možno aj Top 3. Len si musí po zložitom období kariéry zase začať veriť."

Nielen v Bassovi, pod ktorého jazdeckým vedením sa kedysi rozhliadal vo veľkej cyklistike, nachádza Kreuziger v tíme dávnych známych. S Chorvátom Kišerlovským pretekal v Astane, s Poliakom Bodnarom v Liquigase. A Sagana v talianskej stajni zaúčal do veľkej cyklistiky.

Unikátom je potom masér Jošifumi Nakano, ktorý sa stará o Kreuzigera desať rokov.

Prešiel s ním všetkými stajňami a sprevádza ho aj do Plzne, keď tam zrovna trénuje. "Nefiltrované plzenské je najlepšie pivo na svete," usudzuje sympatický Japonec. Osem mesiacov ročne sa zdržiava s Kreuzigerom a tímom okolo Sagana, vo zvyšných má doma vlastnú prax.

Tiňkov: Prečítajte si Dostojevského

Nad nimi všetkými čnie sibírsky rodák Oleg Tiňkov. Práve Nakano o ňom hovorí: "Veľa ľudí si myslí, že Oleg nie je normálny. Ale ja ho poznám ako priateľského a vtipného človeka." Aj keď s visačkou excentrika a so snahou byť v centre pozornosti.

Francúzske médiá Tiňkova premenovali na Donalda Trumpa cyklistiky. On sám tvrdí, že jeho vzormi sú Henry Ford, Silvio Berlusconi, Elon Musk a Bernard Tapie, teda francúzsky biznismen a politik, ktorý viedol slávny cyklistický tím La Vie Claire s legendami Hinaultom a Lemondom.

Kým rozpočet tímu Sky sa šplhá k 35 miliónom eur. Tiňkov do svojej stajne vkladá podľa svojich slov 20 miliónov eur ročne, čo radí Saganov tím medzi štyri najbohatšie.

Svoj tohtoročný výber jazdcov pre Tour predstavil pred štartom pretekov na Facebooku v priamom prenose z centrály svojej Tinkoff Bank v Moskve.

Prechádzal kanceláriami a príležitostne ukazoval aj na svojich zamestnancov: „Toto je Jelena, športová riaditeľka banky. Je nezadaná." Inokedy si rýpol do konkurencie: "Rupert Murdoch je Austrálčan a tím Sky má na sebe britskú vlajku. To je tak komplikované."

A pochopiteľne nezabudol zdôrazniť: "Náš najlepší tím sveta predstavujeme na pôde najlepšej internetovej banky sveta."

Vo Francúzsku šliape Tiňkov denne pred pelotónom. "Idem svoju tisíckilometrovú Tour," hlási. Po absolvovaní každodennej porcie na neho pri trati čaká tímové vozidlo a Tiňkov sa osprchuje. Čo znamená, že sa vedľa auta vyzlečie donaha a mechanik na neho z krhly leje vodu. Šokuje rád.

Má ísť o jeho rozlúčkovú Tour. Stajňu chce po sezóne rozpustiť. "Je veľmi drahým biznisom platiť taký supertím, 20 miliónov eur je pre našu banku veľa peňazí, aj keď máme päť miliónov klientov. Cyklistika nemá funkčný model príjmov. Preto mi rozum radí, aby som odišiel."

Myslí to ale smrteľne vážne? Vzápätí totiž dodáva: "Srdce mi naopak napovedá, aby som napriek tomu zostal. My Rusi sme tým preslávení. Prečítajte si Dostojevského. Potom pochopíte, ako neustále vo vnútri bojujeme. Nie sme toľko racionálni ako Anglosasi. Aj preto sa mi nespí dobre. "

"Ak Peter Sagan vyhrá na Tour tri etapy, možno budem v cyklistike pokračovať," nechal sa počuť Oleg Tiňkov. A Sagan ich vyhral.

To už však nie je pravda. "Je to obrovský úspech pre celý tím a perfektný spôsob, ako ukončiť Tour de France a tiež ako uzavrieť moje cyklistické rendez-vous," povedal Tiňkov pre RTVS. "Peter bude dobrý v tíme Bora, bude pre nich vyhrávať, ale želám mu, aby jazdil za slovenský tím, pretože nikto z jazdcov nemá takých fanúšikov. Myslím si, že Slovensko si naozaj zaslúži vlastný profesionálny tím."

01 - Modified: 2024-04-03 22:06:46 - Feat.: - Title: "Je čas zasadnúť opäť do sedla." Sagan začal po operácii trénovať 02 - Modified: 2024-03-21 17:27:20 - Feat.: - Title: V Senici našli telo zastrelenej cyklistky. Vrahom má byť bývalý manžel, ktorý si potom vzal život 03 - Modified: 2024-02-23 13:28:51 - Feat.: - Title: Peter Sagan musel podstúpiť operáciu. Má problémy so srdcom a bude musieť vynechať preteky 04 - Modified: 2023-12-16 19:02:53 - Feat.: - Title: Víťazom ankety Zlatý pedál sa stal premiérovo Martin Svrček 05 - Modified: 2023-08-29 14:18:53 - Feat.: - Title: Chceli, aby sa cyklisti šmykli na oleji. Španielska polícia počas Vuelty zadržala sabotérov
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
11. máj 2024 07:46