TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Bývalý slovenský reprezentant: V Liberci nebudem musieť riešiť dlhy ako v Slovane

02.09.2016, 17:23
Po štyroch sezónach v HC Slovan Bratislava prestúpil bývalý slovenský hokejový reprezentant do českého Liberca.

Do majstrovského Liberca prichádza s vizitkou hráča, ktorý by mal byť lídrom a ktorý tak trochu nahradí Michalov Řepíka s Birnerom. Slovenský hokejista Milan Bartovič sa tejto roly nezrieka. Je z neho cítiť, ako veľmi je z návratu na sever Čiech nadšený. Trebárs aj kvôli tomu, že už nebude musieť riešiť finančné problémy ako v Slovane Bratislava.

Pozrite si aj rozhovor s Bartovičom po jeho poslednom zápase za Slovan:

Aký Liberec ste našli po štyroch rokoch na Slovensku?

Vždy bol môj cieľ vrátiť sa, pretože sa tu dobre cítim a klub funguje na výbornej úrovni. Veď tu tiež bývam. Prišiel čas zo Slovana odísť, štyri roky v KHL stačili. Hlavne cestovanie ma už unavovalo. Kontaktoval som agenta, bavil som sa s trénerom Pešánom a nakoniec sa všetko dotiahlo.

Čo sa v Liberci zmenilo?

Pre mňa bolo dobré, že som s libereckým hokejom vôbec nestratil kontakt. Aj keď som tu nehral, ​​tak som veľa zápasov videl vrátane celého play-off. Prišiel som po titule, nálada je tu výborná. Zaviedlo sa tu pár nových vecí a aj keď bol klub dobrý už predtým, tak teraz je ešte silnejší.

Veľa sa hovorí o tom, že Liberec robí hokej trochu inak v mnohých oblastiach: napríklad v koučingu alebo v prístupe k fyzickej príprave. Čo na to hovoríte?

Mne tento štýl trénovania osobne veľmi sedí. Každý tréner verí niečomu inému, ale dnes je trend osemhodinového trénovania zastaraný. Keď dnes strávite na ľade 35 sekúnd, tak potrebujete mať hlavne silu, rýchlosť a výbušnosť. Liberec tomuto štýlu verí.

Ako sa trénovali v Slovane?

V Liberci nie je čas strávený na štadióne tak veľký ako v Bratislave. Tam mi to prišlo ešte trošku hodené do ruského prostredia, čo sa týka kvantity tréningu. To je tiež o vízii trénera, Filip zvolil toto a vyplatilo sa mu to.

Beriete úlohu hráča, ktorý by mal v Liberci rozhodovať zápasy?

Je jasné, že sa tím od minulej sezóny obmenil. Odišlo veľa kvalitných hráčov, na druhú stranu ich dosť prišlo. Je ťažké to porovnávať. Všetko ukáže čas. Partia sa ukáže vo chvíli, keď začnú zápasy alebo keď sa dostane do krízy. Verím, že máme veľmi dobre poskladané mužstvo, a to charakterovo i výkonnostne. A že udržíme nastavenú latku, alebo sa po nej budeme aspoň škriabať, pretože nechcem, aby sa nová sezóna porovnávala s tou predchádzajúcou. Hoci všetci urobíme maximum pre úspech. Pokiaľ ide o mňa, tak je jasné, že tu budú očakávania, ale každý má v tíme nejakú rolu a keď ju budeme plniť, tak verím, že príde úspech.

Bude najťažšie ustáť ten tlak a porovnávanie s predchádzajúcou sezónou?

Ideme do sezóny s veľkou pokorou, pretože všetko začína od začiatku. Vieme, že s pokorou a každodennou prácou môžeme dosiahnuť na úspech. Nechceme sa pozerať okolo, ale čisto len na našu prácu, robiť ju poctivo a veriť, že prinesie výsledky.

V Liberci máte pomerne slušnú slovenskú kolóniu. To je asi príjemné, všakže?

Je jasné, že sú to všetko výborní hráči. Ale ja tu poznám takmer všetkých chlapcov, takže by som to nerozdeľoval na slovenskú kolóniu. Všetci máme tigra na drese a musíme vytvoriť partiu, ktorá bude ťahať za jeden povraz.

Spomenuli ste, že ste si k Libercu vytvorili vzťah. Vy ste si tu celé štyri roky držali byt?

Áno. Usadili sme sa tu ako celá rodina a budeme tu asi chcieť žiť natrvalo.

Čím vás Liberec tak uchvátil?

Strašne sa nám tu zapáčilo, hlavne deti sú tu spokojné. A človek sa pozerá najmä na to, aby sa tu cítila dobre hlavne rodina. Navyše tu za tých sedem, osem rokov mám dosť kamarátov a známych.

Ako spomínate na angažmán v Slovane, kde sú už niekoľko sezón po sebe veľké finančné problémy?

Najťažšia bola moja tretia sezóna, kedy sa nevedelo, či Slovan bude pokračovať v KHL a či hráči dostanú vyplatené peniaze za sezónu, pretože bola celkom dlhá doba, kedy nám neplatili. Nebolo to príjemné, dohrávali sme sezónu štrnásti hráči, takže to bolo dosť na hlavu. Aj keď bol tím silný a veril, tak predsa len dlhé rozhovory a mítingy o peniazoch veľa narušovali koncentráciu na hokej. Boli to nepríjemné záležitosti, ale som rád, že to Slovan zvládol a doplatil hráčom peniaze.

Vy máte všetko vyrovnané?

Mám. Nebolo to príjemné, ale som rád, že to Slovan zvládol a zaplatil.

Bol jedným z dôvodov, prečo ste sa rozhodli pre Liberec, aj fakt, že je finančne stabilný?

Viem, že tieto veci v Liberci vždy dobre fungovali. Človek tu nemusí riešiť žiadne ťažkosti a môže sa sústrediť čisto na hokej. Viem, že každý hráč, ktorý do Liberca príde, je spokojný a robí z klubu ešte silnejšiu organizáciu. Preto veľa dobrých hráčov prichádza a preto Liberec dosahuje na dobré výsledky. Aj zázemie a stabilita hrá veľkú úlohu.

01 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 02 - Modified: 2024-04-24 12:24:10 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 03 - Modified: 2024-04-23 14:26:40 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-23 07:38:49 - Feat.: - Title: Napraví si chuť vďaka duelom na MS? Osvedčené meno Ramsayho tímu môže ukázať, že si zaslúži viac šancí v NHL 05 - Modified: 2024-04-21 16:18:04 - Feat.: - Title: Hokejisti do 20 rokov skončili na domácom turnaji štvrtí. Mnohí ešte také náročné zápasy nehrali, tvrdí Štrbák
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 07:45