Dva zápasy, dve víťazstvá. Náš brankár Jaroslav Halák je oporou Tímu Európa na Svetovom pohári.TASR
StoryEditor

Slovensko tím na Svetovom pohári nemá. Zväz aj tak zarobí desaťtisíce eur

21.09.2016, 00:00
Za každého hráča dostane zväz 15-tisíc dolárov. „Peniaze pôjdu mládeži,“ tvrdí šéf nášho hokeja Martin Kohút.

Slovensko nemá reprezentačný výber na prebiehajúcom Svetovom pohári v Toronte. Napriek tomu prinesie účasť šiestich našich hokejistov v Tíme Európa peniaze aj Slovenskému zväzu ľadového hokeja. Pre HN to potvrdil prezident zväzu Martin Kohút.

„Nie je pravda, že náš hokej nemá nič z účasti Slovákov na Svetovom pohári. Každá národná federácia dostane od NHL za každého hráča 15-tisíc dolárov,“ povedal prvý muž nášho hokeja. Potvrdil, že 90-tisíc dolárov za Cháru, Hossu, Gáboríka, Haláka, Sekeru a Tatara pôjde na projekty podpory mládežníckeho hokeja. Šestica Slovákov patrí na turnaji medzi opory európskeho výberu, ktorý má po dvoch zápasoch na konte plný počet štyroch bodov.

Šampionát je ziskovejší
Keďže nemáme mužstvo na Svetovom pohári, ekonomický prínos tohto podujatia pre federácie sme zisťovali u našich západných susedov. „Rozhodujúci prínos pre náš zväz je v oblasti prestíže, renomé a popularizácie hokeja,“ uviedol pre HN priamo z kanadského Toronta hovorca Českého zväzu ľadového hokeja Zdeněk Zikmund. Podľa neho je ekonomický zisk z tohto podujatia taký výrazný ako pri každoročnej účasti na majstrovstvách sveta.

„Pre nás však nie je ani rozhodujúci. Za účasť na Svetovom pohári sme od organizátorov dostali pol milióna dolárov a ďalší príjem máme z organizácie prípravného duelu s Ruskom v pražskej O2 Aréne,“ hovorí Zikmund. Český výber si celú takmer dvojtýždňovú prípravu musel financovať práve z týchto príjmov. Organizátori, ktorými sú NHL a hráčska asociácia NHLPA, zaplatili ubytovacie a stravovacie náklady pre 38-členné výpravy až po ich príchode do Severnej Ameriky. „Pri konečnom súhrne však určite skončíme v pluse. Koľko to bude, ešte nevieme, keďže všetky náklady sa ešte dopočítavajú,“ doplnil Zikmund.

Milióny pre NHL

V podobnom duchu ako Zikmund zhodnotil biznis okolo Svetového pohára aj prestížny kanadský magazín The Hockey News. Podľa neho dosiahne podujatie za predaj televíznych práv, vstupeniek či suvenírov zárobok na úrovni sto miliónov dolárov, pričom zisk by mal predstavovať 65 miliónov. Ten poputuje rovným dielom organizátorom – čiže NHL a hráčskej asociácii NHLPA. „Nemám informáciu, že by boli nejaké odmeny za víťazstvá v skupine, účasť v semifinále či víťazstvo. Každý hokejista však získa od organizátorov zhruba 10-tisíc dolárov štartovné a ešte diéty,“ uviedol Zdeněk Zikmund.

Naposledy sa Svetový pohár uskutočnil pred dvanástimi rokmi a súčasťou reprezentácie Slovenska bol aj bývalý útočník Washingtonu, Montrealu či Floridy v NHL Richard Zedník. „V roku 2004 sme nedostávali žiadne peniaze ako štartovné, aspoň si na to nespomínam,“ uviedol bronzový medailista z majstrovstiev sveta 2003 v Helsinkách. Napriek neúčasti Slovenska si v súčasnosti asistent trénera Banskej Bystrice ako fanúšik užíva.

„Ani Slovensko, Nemecko či Švajčiarsko by nevytvorili konkurencieschopný tím a mňa by také zápasy ani nebavilo pozerať. NHL prišla s najlepším riešením, ako dostať do turnaja tých najlepších hokejistov na svete,“ poznamenal Zedník. Prezident zväzu Martin Kohút prízvukuje, že Slovensku patrí vo svetovom rebríčku ôsme miesto, a ak by na turnaji štartovali reprezentácie jednotlivých krajín, naša by na podujatí nechýbala.


Európa je krok od postupu
Hokejisti Tímu Európa sú krok od postupu do semifinále Svetového pohára. Po úvodnom triumfe nad USA 3:0 si totiž mužstvo v zostave so šiestimi Slovákmi poradilo aj s Českom 3:2 po predĺžení. Pred posledným zápasom skupiny proti Kanade má na konte štyri body. Ich postup môžu ohroziť už len Američania.

V zostávajúcich dueloch by však museli dosiahnuť dve víťazstvá proti favorizovanej Kanade a Česku. Jasnejšie môže byť už po nočnom zámorskom derby medzi USA a Kanadou. Ak by tím z krajiny „javorového listu“ získal aspoň bod, Európa bude v semifinále aj v prípade prehry s Kanadou.

01 - Modified: 2024-05-12 14:12:36 - Feat.: - Title: Po Kazachoch nás čaká úplne iná kvalita. Zadáci USA sú príliš suverénni, treba to potrestať, vraví Pokovič 02 - Modified: 2024-05-11 12:23:16 - Feat.: - Title: Karate: Slovenská reprezentantka Bakoš Suchánková získala na ME zlato v kumite do 61 kg 03 - Modified: 2024-05-10 17:53:40 - Feat.: - Title: Poriadny direkt smerom k postupovým ambíciám. Nemci vyhrali zaslúžene, hodnotí vicemajster z Petrohradu 04 - Modified: 2024-05-12 12:16:21 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Rastislav Magna o 3D analýze chodidla a prečo funkčnosť tenisiek nepodceňovať 05 - Modified: 2024-05-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Dnes sa naši hokejisti postavia proti výberu Kazachstanu. Týchto 10 zaujímavostí si o tejto fascinujúcej krajine netušil
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
12. máj 2024 20:22