StoryEditor

Proti Škótom žiaril Mak a nová krv. Zaostal Ďuriš

13.10.2016, 00:00
HN zhodnotili výkony Slovákov pri ich prvom víťazstve v bojoch o MS 2018.

Slovenskí futbalisti sa víťazstvom 3:0 nad Škótskom vrátili do hry o postup na majstrovstvá sveta. Jasným kráľom duelu sa stal dvojgólový Róbert Mak, ktorý získal podľa HN najvyššiu známku deviatku. Okrem neho sa výrazne pod úspech podpísali aj nové tváre v zostave trénera Jána Kozáka – trio Milan Škriniar, Erik Sabo a najmä Jakub Holúbek. Na druhej strane, za ostatnými zaostal Michal Ďuriš. Prečítajte si hodnotenie všetkých futbalistov, ktorí sa podieľali na dôležitom prvom triumfe v kvalifikácii o šampionát v Rusku 2018.

Matúš Kozáčik 7
Po takmer štyroch mesiacoch a troch prehrách s Nemeckom, Anglickom a Slovinskom sa dočkal čistého konta. A vôbec nebol bez práce – s prehľadom vyriešil štyri pokusy Škótov a predviedol aj istotu pri centrovaných loptách či dlhých autoch súpera.

Erik Sabo 7
Post ľavého obrancu nie je to, čo hráva v klube. Napriek tomu sa so svojimi úlohami obstojne vyrovnal. V úvodných minútach mu síce viackrát súper dokázal uniknúť poza chrbát a v závere zápasu už pokazil aj pár lôpt. Ale o výsledku zápasu bolo vtedy už rozhodnuté.

Jakub Holúbek 8
Najväčšie prekvapenie v zostave trénera Kozáka a zároveň druhý hrdina zápasu hneď po dvojgólovom Makovi. Holúbek dokázal ako ľavý obranca často podporovať útočné výpady, výsledkom čoho bol center pred prvým gólom a presne namierená prihrávka na druhý gól. Vypýtal si miesto v zostave aj na ďalšie zápasy.

Ján Ďurica 8
Odviedol svoj štandard a bolo cítiť, že vedľa dlhoročného „parťáka“ v strede obrany bol jeho výkon sústredenejší a istejší, ako to bolo v sobotu v Slovinsku. Ďurica opäť neprehral azda žiaden hlavičkový súboj, vyvaroval sa zbytočných chýb a vyslal na súperovu bránu aj veľmi nebezpečnú strelu...

Martin Škrtel 7
Od jeho návratu do zostavy si tréner aj experti veľa sľubovali a kapitán národného tímu tieto očakávania naplnil. Bol tradičným lídrom našej defenzívy a pod jeho vedením v nej všetko fungovalo ako hodinky. V prvých minútach však predviedol aj zopár nepresností.

Milan Škriniar 8
Z tohto 21-ročného člena úspešného výberu dvadsaťjednotky nám vyrastá defenzívny záložník európskeho formátu. Okrem zachytávania akcií súpera dokázal rozdeľovať prihrávky a potešiteľný je najmä fakt, že aj smerom dopredu. Zdá sa, že zo základnej zostavy tým vytlačil v Slovinsku nevýrazného Patrika Hrošovského.

Juraj Kucka 6
Bojovnosť ho zdobila vždy a inak to nebolo ani v zápase proti Škótsku. No len tá už na lepšie hodnotenie nestačí. Kucka akoby už prestával byť takým nebezpečným a platným hráčom pre ofenzívu, ako to bývalo v minulosti.

Róbert Mak 9
Najlepší hráč zápasu, autor dvoch gólov a najväčší ťahúň našich útočných výpadov v zápase. Sám priznal, že pozícia ľavého stredopoliara, na ktorej hráva aj v Zenite Petrohrad, mu vyhovuje aj v reprezentácii. Tak ako celé mužstvo, aj jeho povzbudil prvý strelený gól, po ktorom mu narástlo sebavedomie.

Michal Ďuriš 4
Najslabší článok slovenskej reprezentačnej jedenástky. V útoku toho veľa prospešného pre mužstvo nepredviedol a smerom dozadu jeho slabšia defenzíva spôsobovala problémy za ním hrajúcemu Erikovi Sabovi. Ak sa o mesiac proti Litve vráti do hry mladý Weiss, tak práve Ďuriš je prvým menom na návrat na lavičku.

Marek Hamšík 7
Rozhodne odohral v národnom tíme lepšie zápasy ako proti Škótsku. Nedostal sa k žiadnej streleckej príležitosti, nebol rozdielovým hráčom tak, ako sa to od lídra Neapola a futbalistu s hodnotou 38 miliónov eur očakáva. Ale dokázal podržať v kľúčových momentoch loptu a snažil sa udávať tempo našej hre.

Adam Nemec 8
Ak nastúpi Slovensko s jedným útočníkom, Nemec je najlepšou voľbou. Nestalo sa po prvýkrát, že umlčal kritikov a potvrdil, že je platný pre mužstvo v osobných súbojoch či sklepávaní lôpt hráčom z druhej vlny. A jeho hlavička, ktorou uzavrel skóre na 3:0, je len bonusom navyše k jeho dobrému výkonu.

*poznámka: Trio striedajúcich hráčov Marek Bakoš, Dušan Švetno a Filip Kiss sme nehodnotili, odohrali menej ako 30 minút.

Čo nám odhalil triumf so Škótskom

– že výber trénera Jána Kozáka nemožno podceňovať a odpísať ho po dvoch výsledkovo nezvládnutých zápasoch,
– že o budúcnosť slovenského futbalu sa nemusíme obávať, ak do A-tímu zamieria z „dvadsaťjednotky“ ďalší takí kvalitní futbalisti, akým je Milan Škriniar
– že Martin Škrtel je bezpochyby jednou z opôr národného tímu a bez jeho líderských schopností je hra celej defenzívy o level nižšia,
– že pri hre na jedného hrotového útočníka je našou najlepšou voľbou momentálne Adam Nemec,
– že dokážeme strieľať góly aj bez tradičných ťahúňov našich útočných akcií z posledných rokov Vladimíra Weissa a Miroslava Stocha,
– že tréner Kozák bude mať príjemné starosti poskladať zostavu po tom, čo sa do nej vrátia hráči ako Pekarík, Hubočan, Pečovský či Weiss.

01 - Modified: 2024-05-04 08:12:38 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 02 - Modified: 2024-05-02 12:09:23 - Feat.: - Title: Víťaz, čo pláva neoblomne proti prúdu a zostáva verný svojej filozofii. Fiľov klub je európsky unikát 03 - Modified: 2024-05-01 15:09:07 - Feat.: - Title: Slovenský pohár ovládli futbalisti Ružomberka. Získali druhú trofej 04 - Modified: 2024-05-01 12:28:57 - Feat.: - Title: Hancko od leta v svetovom veľkoklube? Možno, ale nový kouč si nemôže len diktovať mená posíl, varuje odborník 05 - Modified: 2024-04-30 09:48:42 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ste pripravení na cyklistickú sezónu? Ako chrániť bicykel aj seba? Otestujte sa!
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
05. máj 2024 07:47