StoryEditor

KHL zverejnila platy hráčov. Pozrite sa, ako sú na tom oproti hráčom NHL

18.10.2016, 17:40
Autor:
(hej)(hej)
Ruská KHL si v posledných rokoch získala povesť miesta, kde sa dajú pomerne ľahko zarobiť veľké peniaze.

Športový portál Sportfakt.ru túto informáciu ale upresnil, keď tento týždeň zverejnil základné platy hráčov najvyššej ruskej hokejovej súťaže. Možno trochu prekvapivo ani zďaleka nedosahujú pomerov v NHL. Na čele rebríčka 30 najlepšie platených hráčov KHL sa po odchode Alexandra Radulova do Montrealu objavil Iľja Kovaľčuk.

V zozname najlepšie platených borcov v KHL si nemožno nevšimnúť, že v prvej dvadsiatke zastupuje rovných desať miesto SKA Petrohrad. Najbohatší tím v Európe tak v súčasnosti skoro plní funkciu tréningového centra ruských reprezentantov. Iba fínsky brankár Mikko Koskinen je totiž jediným neruským hráčom z desiatich zverejnených.

Ako si vedie KHL oproti NHL?

Pri pohľade na uvedené čiastky sa trochu ponúka otázka, či sa vôbec ďalej dajú porovnávať platy hráčov v KHL oproti konkurenčnej NHL. Najlepšie platený hráč NHL Anže Kopitar totiž v súčasnosti zarába 14 miliónov dolárov za rok. Proti nemu Kovalčukov plat 5,5 milióna dolárov vyzerá ako veľmi slabá konkurencia.

V zozname sú ale uvedené len základné platy hráčov. Nezapočítavajú sa podpisové bonusy či prémie za body, ktoré väčšinou tvoria veľkú časť konečného platu. Nutné je pripomenúť výrazne nižšie dane v Ruskej federácii oproti Kanade a niektorým štátom v USA. (Napríklad spomínaný Slovinec Kopitar kvôli vysokej dani v Kalifornii príde o veľkú časť svojho platu) V neposlednom rade aj výrazný pokles sily ruského rubľa oproti predošlým rokom.

​Preto porovnávať platy hráčov v dvoch najlepších súťaží možno len naozaj ťažko.

Lotyšský novinár Aivis Kalniņš vo svojom článku ešte zverejnil aj ďalšie zaujímavé informácie: Jaromír Jágr pri svojom angažmán v Avangarde Omsk poberal základný plat 8 miliónov dolárov. Podobný mal v CSKA ruský útočník Alexander Radulov. Ten tento rok v lete, aby sa mohol vrátiť do NHL, uprednostnil "chudobnejšiu" ročnú ponuku Montrealu za necelých šesť miliónov dolárov.

01 - Modified: 2024-04-26 08:26:39 - Feat.: - Title: Černák si pripísal asistenciu, no Tampa je na pokraji vyradenia 02 - Modified: 2024-04-24 19:18:50 - Feat.: - Title: Nitra je novým majstrom hokejovej Tipos extraligy. Porazila Spišskú Novú ves a získala titul 03 - Modified: 2024-04-26 09:39:49 - Feat.: - Title: Šatan: Všetci slovenskí hrači z AHL sú pre nás zaujímaví. Z Česka chcem päť hokejistov 04 - Modified: 2024-04-26 09:39:16 - Feat.: - Title: Fehérváry unikol obrancovi, v kľúčovom momente však neuspel. Washington je v NHL bližšie k vyradeniu 05 - Modified: 2024-04-26 09:38:42 - Feat.: - Title: MS v hokeji: Čo čakať od výrazných posíl z NHL? Na veľký tlak sú títo borci pripravení, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 20:14