Dominika CibulkováTASR
StoryEditor

Cibulková pre HN: Odmietam daňové raje, radšej budem na Slovensku

01.11.2016, 23:00
Víťazka Turnaja majsteriek a piata hráčka svetového rebríčka Dominika Cibulková pre HN.

Víťazka Turnaja majsteriek Dominika Cibulková včera oslávila historický úspech doma v Bratislave.

Okrem autogramiády pre fanúšikov a stretnutia s prezidentom Andrejom Kiskom si našla pár minút aj pre Hospodárske noviny. „Už som dostala nové sponzorské ponuky od výrobcov rakiet,“ tvrdí pre HN.


Ako vyzerali vaše bezprostredné oslavy ešte v Singapure po tom, čo ste senzačne ovládli jeden z najprestížnejších turnajov sveta?
Oslávili sme to spolu s realizačným tímom, teda hlavne chalani oslavovali, ja som sa šetrila na dnešok. Lebo s „opicou“ by sa mi nechcelo absolvovať dlhý let do Bratislavy a navyše som bola naozaj unavená. Dúfam, že pri tých povinnostiach si stihnem aspoň hodinku oddýchnuť aby som bola večer čerstvá na domácu oslavu.

Športovci pri vašich zárobkoch majú rezidenciu zväčša v niektorom z daňových rajov. Neprichádzate tým, že máte trvalé bydlisko v Bratislave, zbytočne o peniaze?
V prvom rade sa týmito vecami vôbec nemusím zaoberať. O financie sa mi stará mamina spolu s jednou paňou – hlavne v otázke daní. Nechávam to na nich. No keby som mala sídlo v daňovom raji, musela by som voľný čas tráviť tam. A tých pár tisíc dolárov by nestálo za to, aby som prišla o čas strávený doma. Pre mňa je dôležité mať pohodu a môcť prísť na Slovensko tak často, ako sa len dá.

Môže vám víťazstvo na Turnaji majsteriek – WTA Finals pomôcť k vyšším príjmom v marketingovej oblasti?
Uvidíme, práve v týchto dňoch sa začínajú v tejto oblasti diať určité veci. Zatiaľ nemôžem povedať nič konkrétne. Isté je, že spoločnosť Lacoste ostáva ako môj hlavný sponzor oblečenia. Dostala som ponuky od viacerých firiem na novú raketu. Ale so súčasnou som hrala len jeden rok a bol najúspešnejší v kariére. Tak neviem. Uvidíme, čo prinesú najbližšie týždne.


Od mája pribudol do vášho tímu kondičný tréner Jozef Ivanko a vy ste zaznamenali najúspešnejšiu druhú polovicu sezóny v kariére. Je to náhoda?
Určite to nie je náhoda, Jožko veľmi dobre zapadol, je veľmi dôležitý člen tímu a jeden z mojich mužov, ktorí so mnou cestujú na tenisové turnaje po celom svete. Je výborný, je to veľký profesionál a som veľmi rada, ako medzi nás zapadol.


Ivanko zažil už víťazstvo na WTA Finals s Češkou Petrou Kvitovou pred piatimi rokmi. V čom sa prejavili jeho skúsenosti priamo na turnaji v Singapure?
Je veľmi skúsený a bolo vidieť, že pracoval na najvyššom tenisovom leveli. Hlavne mi pomáhal v určitých momentoch – vedel presne trafiť chvíľu, kedy mám v tréningu zvoľniť, upokojiť sa a kedy zase zapnúť. Správne ma vedel skrotiť a dobre reaguje na to, čo a kedy práve potrebujem.

V suverénnom finále proti Kerberovej vás podržalo viackrát netradične výborné prvé podanie. Čím to bolo, že z najväčšej slabiny sa stala vaša výhoda?
Každý má svoju Achilovu pätu, tou mojou je podanie a pracujem na jeho zlepšení celý život. Stále ho trénujeme a snažíme sa, aby som ho ovládala tak, ako ostatné baby v tenisovej špičke. Faktom je, že v uzavretej hale mi ide servis lepšie ako vonku. Teraz to bolo spôsobené asi tým, že som bola pred bojom o titul úplne v pohode.

Pomohol vám k tej pohode aj telefonický rozhovor s vaším mentálnym koučom Radkom Šefčíkom?
S ním som bola v kontakte pred každým zápasom na Turnaji majsteriek. Ale už z toho rozhovoru vycítil, že som dobre nastavená. Tenisový zápas sa nezačína tým, že vstupujete na kurt. Ale dávno predtým. Večer pred finále som si zápas premietala v hlave, vedela som, ako chcem hrať, fungovať a vopred som ten zápas vnútorne prežívala.

Čo bolo podľa vás hlavným dôvodom, že ste po úvodných dvoch prehrách napokon dosiahli tento životný úspech?
Ťažko povedať jeden. Jednoducho všetky veci zapadli do mozaiky tak, ako mali. Dokonale fungovala práca celého tímu od mentálneho trénera, fyzioterapeuta a kondičného trénera až po hlavného kouča Mateja Liptáka. Som omnoho vyzretejšia tenistka ako v minulých rokoch. A pamätám si, ako som ako dvadsaťročná hovorila, že svoj najlepší tenis chcem predvádzať vtedy, keď sa budem približovať k tridsiatke.

01 - Modified: 2024-04-21 21:16:35 - Feat.: - Title: Real Madrid 02 - Modified: 2024-04-23 13:46:35 - Feat.: - Title: FNC 6 priniesol výhru Fikiho Sulíka aj bizarný ženský súboj. Tlkanec ustál nemožné, Flexking zostáva neporazený 03 - Modified: 2024-04-17 07:13:12 - Feat.: - Title: Slafkovský získal v NHL bonus za 20 gólov, je voľný pre svetový šampionát 04 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 05 - Modified: 2024-04-10 05:33:11 - Feat.: - Title: VIDEO: Slafkovský strelil prvý hetrik v NHL, jeho tím suverénne triumfoval. Černák si pripísal asistenciu
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 16:03